no

Kutyákat hurcolnak el a rendőrök, az állatvédők kiakadtak

2013.04.16. 13:52

Egyesével gyűjtik be a gödöllői rendőrök azokat a kutyákat, akiket még januárban menekített ki az Állatvédőrség egy mogyoródi nőtől, hogy aztán szerető gazdákhoz kerüljenek. Noha az állatvédők szerint az új gazdáknál jó körülmények között vannak az állatok, ez nem hatja meg a rendőröket, akik a házkutatás során lefoglalt kutyákat most a Ceglédi Állatmenhelyre szállítják. „Elképesztő a rendőrség akciója. A kutyákat jó, szerető környezetből szállítják egy olyan helyre, ahol megint ketrecekbe bezárva lesznek, ráadásul azt a gondoskodást és táplálék-kiegészítőket sem kapják meg, amit az új gazdáiktól megkaptak” – fakadt ki az Indexnek Tornóczki Anita, az Állatvédőrség kommunikációs vezetője.

A rendőrök több mint negyven kutyát akarnak lefoglalni, eddig kilenc esetben sikerrel jártak, de volt olyan gazda, aki ellenállt – mondta Tornóczki. Elmondása szerint az egyik hölgynek a kezéből tépték ki a kutyát a rendőrök, akik arra sem voltak tekintettel, hogy a jelen lévő kisgyerek sírva kérte, ne vigyék el az állatot. Az Állatvédőrség értetlenül áll a rendőrök akciója előtt és panaszt tett az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK).

A most elhurcolt kutyákat az Állatvédőrség aktivistái még januárban hozták el egy mogyoródi tenyésztőtől, aki ellen a szervezet állatkínzás miatt feljelentést tett. „Nagyon szívszorító volt az első látvány. A kutyák sokszor akkora ketrecekben voltak, hogy felállni, megfordulni sem tudtak, igaz, legtöbbjük oltva, chippelve volt” – olvasható abban a feljelentésben, amelyet azután tett a szervezet, hogy egy rendőr járőrrel és   a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival megjelent a helyszínen.

Egy kiskutyát el kellett altatni, annyira rossz állapotban volt, többen súlyosan alultápláltak és betegek voltak. Az Állatvédőrség aktivistái jelezték a nőnek, hogy az összesen több mint félszáz, ketrecben tartott kutyát vagy lefoglalja a rendőrség, és az eljárás ideje alatt keletkezett költségeket rá hárítják, vagy lemond az állatokról. A nő végül az utóbbi mellett döntött, így kerülhettek új tulajdonoshoz a kutyák. De nem mindegyik, ugyanis hat még ezt megelőzően elpusztult.

A rendőrség februárban egyébként már tartott egy házkutatást az új gazdáknál, akkor bűnjelként lefoglalta az állatokat, helybenhagyással. Ez azt jelenti, hogy az ebek bűnjelként szerepeltek az eljárásban, de a gazdáknál maradhattak. Most ezt a határozatot szüntette meg a gödöllői rendőrség azzal az indokkal, hogy az ebek „letétbe helyezésre nem alkalmasak, ezért a büntetőeljárás során elhelyezésükről a Pest Megyei Kormányhivatal jogosult dönteni”. Végül a kormányhivatal döntött úgy, hogy az állatokat a Ceglédi Állatmenhelyen kell elhelyezni.

Az ügyben kerestük a rendőrséget és a kormányhivatalt is, mindkét helyen későbbre ígértek tájékoztatást.

A police.hu-n kedd délután közleményt adott ki cikkünkre reagálva a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Ebben azt írták, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai az állatok lefoglalásánál a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, végrehajtják a Pest Megyei Kormányhivatal végzésében foglaltakat. "Az ügyben a tulajdonjog megállapítása folyamatban van. Az állatok további sorsa ennek eredményétől függ. A hatóságok jogerős végzésében foglaltak betartása mindenkire, az Állatvédőrség munkatársaira is kötelező" - áll a rendőrségi közleményben.

Az Állatvédőrséget 2009-ben együtt kezdte el szervezni a Cerberos Állatvédő Egyesület és a Fehérkereszt Állatvédő Liga. Ahogy az a szervezet honlapján olvasható, céljuk, hogy képesek legyenek egy állatkínzásos bűncselekményt a bejelentéstől kezdve az elkobzáson át a feljelentésig, majd az állat rehabilitációja utáni örökbeadásig végigkísérni, segíteni. A szövetséget végül közösen hozta létre az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, a Nemzetközi Rendőr Szövetség (IPA) Magyar Szekciója, a Rendőrtiszti Főiskola, a Cerberos Állatvédő Egyesület, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, valamint a magyar állatvédelmi ombudsman.