A nemzeti érzelmű motorosok fellebbeznek Orbán döntése ellen

2013.04.21. 13:24 Módosítva: 2013.04.21. 15:22

Bár az Adj gázt címmel hirdetett demonstrációjukat betiltották, vasárnap délben mégis összegyűltek a magukat nemzeti érzelmű motorosnak nevező emberek. A motorosok, akik kezdetben a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetére szervezték rá vonulásukat, a tiltás ellenére végül az Olof Palme sétányon gyűltek össze.

A bőrmellényén elnök feliratot viselő idős úr tartott beszédet, amelyben kifejtette, hogy nem értenek egyet a rendőrség tiltó határozatával, és fellebbeznek. A motorosokkal hangos szóváltásba keveredett egy férfi, aki szerint felvonulásuk az Élet menete elleni provokáció, és megmozdulásuk antiszemitának tekinthető. A férfit a motoros testtel szorították ki az elnök közeléből.

A főleg idősebb férfiakból, és néhány asszonyból álló menet tizenegy óra után árpádsávos és palesztin zászlók alatt átvonult a Hősök terére, ahol a devizahitelesek megsegítéséért zajlott demonstráció. A környéken tudósítónk a rendőri készültség jeleit látta.

A motorosok, Orbán Viktor személyes utasítására nem jelenhettek meg eredeti célpontjuk, a Dohány utcai zsinagóga környékén. Munkatársunk azonban délután egykor megpillantotta a menetet a környéken, az Astoria és a Deák tér közt.

„A legtöbb motoron ketten ülnek, Gárda Motor feliratú bőrszerkóban átölelve egymást, elég meleg látvány. Szép nagy Harleyk árpádsávos és palesztin zászlókkal. Lassan mennek és folyamatosan túráztatják a motorokat.” – jelentette tudósítónk.

A rendőrség minden irányban lezárta a zsinagóga környékét, ahol a bejelentett antifasiszta tüntetésre már gyülekezni kezdett a tömeg, és már 100-200-an megjelentek.

A motorosok végül az Andrássyn a Hősök tere felé indultak egy rendőrmotor kíséretével. A rendőrség tájékoztatása szerint a demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

Orbán Viktor azt üzente

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg „Adj gázt!” néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír felháborodást váltott ki, hisz Budapesten aznap tartják az Élet Menetét: a rendezvényen a holokauszt áldozataira, közöttük a gázkamrákban elpusztított magyarokra emlékeznek.

Bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

Több jogvédő szervezet is jelezte, hogy a rendezvény miniszterelnöki betiltása ellenkezik a jogállami normákkal.