Áll a 4 milliárdos szegedi villamosflotta

2013.04.29. 19:27 Módosítva: 2013.04.29. 19:27

Szegeden az új lengyel Pesa villamosflotta mind a kilenc járművét kivonták a forgalomból hétfőn – írja a Délmagyarország online kiadása. A város villamosvonalai közül így most az 1-es és a 2-es vonalon is a régi Tatrák járnak. A lap információi szerint már délelőtt is csak 3 Pesa járt, délutánra ezeket is leállították a Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei.

A folyamatos meghibásodások – közöttük fékhibák – miatt, elővigyázatosságból hozták meg ezt a nagyon komoly döntést, mondta a Délmagyarországnak a cég ügyvezetője. Tóth István Tibor tájékoztatása szerint az üzembehelyezés óta a városban tartózkodó lengyel szervizcsapat nem boldogult a hibákkal, ezért a lengyelországi gyártótól várnak még szakembereket, akik várhatóan kedden érkeznek Szegedre. Amíg velük együtt más döntésre nem jutnak, addig a Tatrák szolgálják az utasokat, olvasható a lapban.

Az új villamosok hosszabb huzavona után – amely részeként a késedelmes szállításért a Pesa 115 milliós kötbért fizetett a városnak – tavaly márciusban álltak forgalomba, és a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját is. Júliusban azonban a Délmagyarország már írt az ajtók és fékek hibáiról, majd szeptemberben több Pesa szervizbe került fékhibák miatt (a szegedi új villamosok fékberendezését a világ legtöbb fékrendszerét gyártó Knorr Bremse szállította).

A kilenc villamos egyébként összesen 4,5 milliárd forintjába került a városnak (mínusz a 115 milliós kötbér).