no

Gyurcsány nem hagyja, hogy felszalámizzák

2013.05.01. 14:31
A volt szocialista kormányfő a Demokratikus Koalíció (DK) Közlekedési Múzeum előtt tartott majálisán arra hívta fel a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy finnyáskodás helyett minél előbb fogjanak össze, és állítsanak közös listát. Gyurcsány Ferenc többé nem aspirál miniszterelnöknek, az ellenzéktől viszont jóval harcosabb fellépést vár. Szerinte ha sokáig kergetőznek, hogy ki legyen a miniszterelnökjelölt, akkor Orbán visszaülhet a székébe.

A már megszokott farmer-kockásing szettben mutatkozó Gyurcsány Ferenc legharciasabb arcát vette elő május elsejére: beszédének kulcsszavai a támadás, küzdelem, szlogenje leginkább a „nem adjuk fel” lehetett volna. A Városligetben párszáz fős, többnyire idősekből álló, sok esetben piros pólót viselő tömeg hallgatta, miközben a háttérben sült a lacipecsenye, egy standnál pedig DK-s hűtőmágneseket, Debreczeni József könyveit és pár odatávedt erotikus thrillert árultak.

A volt miniszterelnök beszédének elején gyorsan lerótta a munka és kenyér hiányával kapcsolatos kötelező köröket – lévén május 1. mégiscsak a munka ünnepe –, ezután viszont gyorsan áttért beszédének lényegi mondanivalójára: az ún. demokratikus ellenzék összefogására és az Orbán-kormány kritikájára.

Külön 2014

Gyurcsány Ferenc szerint a 2014-es országgyűlési választások megnyeréséhez széleskörű demokratikus összefogásra van szükség, nem finnyáskodásra. Ezért „szükség van Bokrosra, Kunczére, Fodorra, a szociáldemokratákra, Schmuckékra, a Szemára, a DK-ra, civilek sokaságára”. De nem azért, mert „barátok vagyunk”, hanem mert közös ügyük az Orbán-kormány leváltása. „Nem a balatoni nyaraláshoz keresünk társat” – fogalmazott a volt kormányfő. „Aki nem velünk van, Orbánnal van” – hangzott az ismert kádári mondat sokadik szellemeskedő kifordítása.

Gyurcsány úgy véli, hogy a Fidesz-KDNP-kormány szalámi taktikájával az ellenzék feldarabolására, megosztására törekszik, amire egy közös ellenzéki lista állítása lehet a gyógyír. A volt miniszterelnök szerint, ha az Együtt 2014 ebbe nem hajlandó belemenni, akkor inkább „hívják magukat ezentúl Külön 2014-nek!”.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy a demokratikus ellenzéki erőknek minél előbb meg kellene állapodniuk egy közös miniszterelnökjelöltben, mert „ha sokáig kergetőznek, hogy ki legyen a miniszterelnökjelölt, akkor a miniszterelnököt úgy fogják hívni, hogy Orbán Viktor”. Szerinte minden pártnak be kéne állnia az a jelölt mögé, „akinek éppen a legtöbb támogatója van”. Ezen túlmenően viszont nem foglalt állást a Bajnai-Mesterházy párharcban. „A legrosszabb Mesterházy, a legrosszabb Bajnai is jobb, mint a legjobb Orbán” – mondta, függőben hagyva a vitát.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy ő maga nem aspirál miniszterelnöknek, habár ez a támogatottsági mutatók ismeretében eddig sem merülhetett fel komoly kérdésként.

Fel, támadás

Az ellenzék által követendő stratégia felvázolása után Gyurcsány Ferenc áttért a kormány bírálatára, az ünnepre kissé berekedt (berekesztett?) hangon tüzelve az őt gyakori bekiabálásokkal biztató közönséget.

A volt miniszterelnök szerint „a szabad Magyarország ellenfelei nem Brüsszelben vannak, hanem a Lendvai utcában és a kormányban”. Gyurcsány egy szabad, független, európai Magyarországot akar, szerinte a jelenlegi kormány ezekkel az értékekkel szembe megy.

Az aktuálpolitikai kérdések közül a trafikügy kimaradt a beszédből, a Laborc-Portik botrányra viszont a következőképpen reagált: „azt mondják kormánypárti politikusok, hogy ők sosem találkoznának bűnözőkkel. Azt nem tudom, hogy akkor hogyan tartanak frakcióülést” – élcelődött. Gyurcsány szintén bírálta a Fideszt Balogh József ügyében, mondván, hogy miközben a család szentségéről beszélnek, azt nyomatékosításul „egy-egy pofonnal megtoldják”. Gyurcsány Ferenc sajnálja a vak komondort.

Gyurcsánynak a Simicska-Nyerges-féle üzleti körök kormányzati befolyásának firtatásával sikerült kiváltania az első komolyabb „Orbán takarodj!”-hullámot. Ezután az állam és az egyház összefonódását bírálva tüzelte a jelenlévőket, olyan sikerrel, hogy a feltámadás szó után már csak annyit kellet mondania: „Fel...”, majd a közönség magától vágta rá, hogy: „támadás!”. Gyurcsány szerint a magyarok nem kérnek a szenteskedő államhatalomból, ugyanis „hit dolgában nincs dolga az államnak”.

„Igazi Kossuth!”

A huszonötperces beszédet pár harcias, elszántságot tükröző mondat zárta, amelyek a tömegben álló egyik hatvan körüli férfit olyannyira áthatották, hogy „igazi Kossuthnak” nevezte a volt miniszterelnököt.

Gyurcsány szerint a baloldalnak nincs miért elnézést kérnie, beleértve 2006 őszét, amikor „a rendőrök az alkotmányos rendet védték”. Elmondta, hogy azért lett politikus, mert „szenvedélyesen szereti a hazáját”, és hogy soha nem fogja feladni. Szerinte nem bocsánatért kell esedezni, hanem „beleállni” a küzdelembe. A háborús retorika betetőzéseképp elmondta: „nem letenni kell a fegyvert, hanem harcolni”.

Ennyi harciaskodás után Gyurcsány jó étvágyat kívánt a megjelenteknek, Orbán Viktornak pedig rossz álmokat, majd átment a másik színpadhoz meghallgatni Mesterházy Attilát.