no

Nem kapkodott az adóhatóság kétmilliárd után

2013.05.23. 15:25
Négy év kellett az adóhatóságnak ahhoz, hogy ugyanarra a megállapításra jusson az Emfesz és egy Ausztriában már évek óta rendőrségi vizsgálat alatt álló offshore cég kapcsolatának megítélésében, mint 2009-ben, közben azonban az egykor jól menő gázkereskedő vállalat tönkrement és fizetésképtelenné vált. A NAV hosszas vizsgálata újra arra az eredményre jutott: nincs nyoma annak, hogy a Light & Power Development Inc. bármilyen valós munkát végzett volna a számlájára utalt csillagászati összegek fejében. A hatóság szerint 2005-2006 között 1,2 milliárd forintos adóhiány keletkezett az Emfesz offshore szerződései nyomán, amiért milliárdos nagyságrendű büntetés is jár.

Visszamenőleg lett az ország egyik legnagyobb adótartozója az Emfesz Kft., amely fénykorában évi 200 milliárdos forgalmat bonyolított, de az elmúlt években teljesen tönkrement. A NAV Kiemelt Adózók Igazgatóságának határozata szerint a cég 2005-2006-ban összesen 1,26 milliárd forint adóhiányt halmozott fel. A jogerőre emelkedett döntés szerint a gázszolgáltatónak nemcsak ezt az összeget, hanem további 1,13 milliárd forint bírságot és késedelmi pótlékot is be kell fizetni.

Az Index 2011-ben háromrészes cikksorozatban mutatta be (1., 2., 3.), hogyan nyelt el egy titkos céghálózat milliárdokat az ország ötödét ellátó gázszolgáltató kasszájából. A legnagyobb pénznyelő a Brit Virgin-szigetek fővárosában, Road Townban bejegyzett, de valójában Ausztriában működő Light & Power Development Inc. volt. A Light & Power tevékenységével kapcsolatban az osztrák rendőrség pénzmosás gyanújával kezdett nyomozni, és a céget vezető ügyvédnél, Johannes Hohenbüchelnél tartott házkutatásból hamarosan ki is derült, hogy tucatnyi offshore – de valójában befolyásos magyar személyekhez köthető – cégnek utalta tovább a Budapestről érkezett pénzt. A nyomozási adatai szerint 2005 és 2009 között összesen mintegy 24-25 milliárd forint vándorolt különféle jogcímeken a Light & Powerhez.

Ezzel egyidőben került elő egy elfektetett 2009-es adóvizsgálat jegyzőkönyve is.

A négy éve lezajlott APEH-vizsgálat során az tűnt fel az ellenőröknek, hogy az Emfesz elképesztő nagyvonalúsággal fizette a Light & Powert, és nagyon engedékeny volt a teljesítés-ellenőrzések lebonyolításában.

Az adóellenőrök kétségbe vonták, hogy a Light & Power elvégezte a szerződéseiben vállalt feladatokat, mert hiányoztak a teljesítési igazolások. Azt is megállapították, hogy a szerződésben megjelölt fő tevékenység, a Türkmenisztán felől érkező gáz minőség-ellenőrzése, teljesen értelmetlen, hiszen az ázsiai ellenőrzési pontokon átfolyó gáz minősége nincs összefüggésben a magyar határnál beérkezővel: a csőhálózatban bárhol keveredhet a különböző forrásokból érkező földgázzal. Az APEH munkatársai végül arra jutottak, hogy az offshore cég megbízása nem volt része az Emfesz „vállalkozási és bevételszerző tevékenységének”, ezért a vizsgált 2005-2006 évben 1,2 milliárd forint adóhiány keletkezett.

A Góczi István által vezetett Emfesz azonban számos rendőrségi nyomozással együtt az APEH vizsgálatát is megúszta. Az eredményes fellebbezés nyomán az adóhatóság másodfokon új eljárásra kötelezte az ellenőröket, a NAV bűnügyi főigazgatósága pedig többek között erre a folyamatban lévő adóvizsgálatra hivatkozva utasította el, hogy maga is nyomozásba kezdjen adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt. Az ügyben végül a Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt. Az eljárás lassan két éve folyamatban van, de gyanúsítás még nem történt.

Góczi István
Góczi István
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az újrakezdett adóvizsgálat végül 2013 januárjában fejeződött be, és szinte hajszálpontosan ugyan arra az eredményre jutott, mint a négy évvel korábbi. A revízió kimondta, hogy sem az Emfesz, sem a Light & Power nem tudott olyan iratot bemutatni, amely hitelt érdemlően dokumentálta volna a Light & Power által végzett üzleti tevékenységet, ezért a 2005-re és 2006-ra vonatkozó, összesen közel 8 milliárd forintot kitevő számlát nem ismerte el vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek.

A Light & Power felé történő kifizetések 2007-2009 között folytatódtak, további 16-17 milliárddal csökkentve az Emfesz eredményét és hozzávetőlegesen 4-5 milliárddal az adóhivatal bevételeit.

A most született jogerős határozattal, és a következő évekre elrendelt új adóátvilágításokkal az egyetlen probléma az, hogy az Emfesz az első APEH-vizsgálat óta eltelt időben tönkrement, így kérdésessé vált, hogy a pénzek – a jogerősen megállapított 2,4 milliárd és 2007-2009 közötti időszakra számolt 4-5 milliárd adó és járulékai – valószínűleg soha  nem folynak már be az államkasszába.

A céget 2009-ben az eredeti tulajdonos, Dimitrij Firtas tudta és beleegyezése nélkül az ügyvezető igazgató, Góczi István 1 dollárért eladta egy kis svájci cégnek, amely az egyik beosztottja Gazda Tamás tulajdonában állt. Az Emfesz bankszámláján az eladás pillanatában több mint 30 milliárd forint készpénz volt, az ügyészség mégis megszüntette a nyomozást, mert álláspontjuk szerint nem lehetett megállapítani minden kétséget kizáróan, hogy az eltulajdonított cégnek valós értéke lett volna.

Dimitrij Firtas
Dimitrij Firtas
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Firtásék pótmagánvádja sem járt sikerrel, miután a bíróság jogerősen megállapította, hogy sikkasztást csak „dologra” lehet elkövetni, az üzletrész – ebben az esetben 100 százalékos üzletrész – nem minősül annak. A polgári bíróság három évvel a történtek után megsemmisítette a cég 2009-es eladását. Az Emfesz azonban úgy került vissza Firtasékhoz, hogy folyamatban volt a felszámolása, és mint kiderült, szinte az összes könyvelési irata eltűnt. Góczi egy éve hagyta el a süllyedő hajót, akkor saját állítása szerint is 100 millió dolláros, azaz 24 milliárd forintos tartozásállománya volt a felszámolás alatt álló cégnek.