Lett, majd lesz, nem lesz

2013.05.29. 19:00 Módosítva: 2013.05.29. 20:24
A három éves születésnapját ünneplő Orbán-kormány a választások előtt elhangzó nagyvonalú ígéretek kétharmadát még nem teljesítette. Nincs Puskás-stadion, nincs pécsi elkerülő út, de van több rendőr, volt elszámoltatás, részben csökkentek az adók, és van majdnem mindennapos testnevelés is. Volt, amiben a kormány még túl is teljesítette saját ígéretét, például az elévülési idő meghosszabbításával. És ki hitte volna, hogy most 8 százalékkal becsületesebb ország lettünk, igaz, ez még a trafikpályázatok előtt volt.

Lesz pécsi elkerülő út

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. március 29.

Ahol ígérte: pécsi látogatásán

Ígéret: Orbán Viktor kijelentette, ha a Fidesz kormányt alakíthat, első intézkedései között lesz a pécsi elkerülő út megépítése (Páva Zsolt polgármester közleménye, MTI)

Teljesülés: 0%

„Zsuzsanna, (..). hogy állok én, kell szégyenkeznem ma Pécsen, vagy mondhatok valami biztatót? Mi a helyzet?” - a pécsi elkerülő út ügye szerzett néhány izzasztó percet Zsuzsannának, vagyis Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek, amikor Orbán Viktor egyszer csak felé fordult az áprilisi kihelyezett kormányülésen Kémesen. Végül azt a választ sikerült kihúznia belőle, hogy némi probléma akadt a kivitelezővel, akivel leszerződtek, de 2013 végén el fog kezdődni a munka, és 2014 második felére elkészülhet az elkerülő út. (Zsuzsanna és Viktor párbeszéde videón itt, kb. 15:50-től)

Lesz több rendőr, sok körzeti megbízott

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. február 9.

Ahol ígérte: TV2

Idézet: Megengedhetetlennek tartja, hogy nincs minden településen körzeti megbízott. Emellett szerinte pótolni kell a hiányzó mintegy háromezer rendőrt, és a Fidesz célja az is, hogy növelje a kapitányságok számát.

Teljesítés: 98%

Pintér Sándor már tavaly májusban úgy látta, hogy ígéretüket száz százalékban teljesítették. 2010-ben 3300 ember hiányzott a rendőrségtől, ezt Pintér szerint 2012-re sikerült ledolgozniuk. Egy tavalyi bejelentés szerint 1542 településen erősítették meg a körzeti megbízotti szolgálatot, és 550 olyan településre vezényelnek körzeti megbízottat, ahol eddig nem volt iroda. Maga Pintér Sándor tavaly még azt mondta, hogy az ország településeinek 7,7 százalékán nincs megbízott, azóta viszont sok körzeti megbízotti helyet töltöttek fel a BM tájékoztatása szerint.

Lesz több pénz rendőrségre

Aki ígérte: Cser-Palkovics András

Amikor ígérte: 2009. január 19.

Ahol ígérte: közleményt adott ki

Idézet: "A rendőrséget ezért meg kell erősíteni anyagilag és erkölcsileg is."

Teljesítés: 95%

Amikor az ígéret elhangzott, a rendőrség 189 milliárd forintból gazdálkodott. Ezt az összeget a Bajnai-kormány 2010-ben megemelte 195 milliárd forintra, majd az Orbán-kormány ezt a pénzt, szintén 2010-ben a Terrorelhárítási Központ létrehozásával további 10 milliárddal fejelte meg. A kormányprogramban meghatározott fontos cél a rend- és közbiztonság megerősítése volt, 2011-re a kormány 12 százalékkal növelte a rendőrségre szánt összeget 222 milliárdra, és ugyanekkora maradt a költségvetés 2012-ben is. A 2013-as évre vonatkozó költségvetési törvény már 231 milliárd forintot irányoz elő, a többletköltségek létszámfejlesztést tartalmaznak (több mint 4000 új rendőr képzését és fizetését) és a rendőrség 112-es segélyhívó, ügyeleti és szolgálatirányítási rendszerének országos fejlesztését.

Lesz nemzeti konzultáció

Aki ígérte: Szijjártó Péter

Amikor ígérte: 2010. március 30.

Ahol ígérte: Népszabadság

Ha Fidesz-kormány alakul, minden fontos kérdésről lesz nemzeti konzultáció, mert a kormányzás fontos kérdései az emberek számára is fontosak.

Teljesülés: 50%

A Nemzeti konzultáció ügyében érdemes szétválasztani a formát és a tartalmat. Konzultáció volt, méghozzá három is: egy-egy alkotmányos, gazdasági és szociális kérdésekről, vagyis akár 300 százalékra is értékelhetnénk a teljesítményt. Sőt, továbbiakat is kilátásba helyeztek, például a külföldön élő magyarok körében, vagy egyes, az alkotmánybíróság által megsemmisített rendelkezések ügyében. Értelme viszont nem sok volt/van az egésznek. A manipulatív, demagóg kérdések miatt a kérdőívek teljesen alkalmatlanok voltak valódi párbeszédre; lényegében az egész kezdeményezés a kormány propagandacéljait szolgálta. A nemzeti konzultáció fügefalevél, a kormány sosem gondolta komolyan a választók bevonását a fontos döntésekbe. Ha nem így lett volna, a legfontosabb törvényjavaslatokat nem egyéni képviselői indítványként nyújtották volna be, hanem kormányzatiként, akkor ugyanis nem lehetett volna megspórolni a társadalmi egyeztetést.

Lesz mindennap tornaóra

Aki ígérte: Fidesz-KDNP

Amikor ígérte: 2010 május 22.

Ahol ígérte: A Nemzeti Együttműködés programja

Idézet: “Felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes fizikai felmérés rendszerét.”

Teljesítés: 90%

A Fidesz 2011-ben döntött úgy, hogy az iskolákban bevezetik a mindennapos testnevelést. A nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is. Az első körben néhány évfolyamon bevezetett mindennapi tornaóra megszervezése komoly problémákat okozott az iskoláknak az eszközök hiánya és a kevés tanár miatt. Idén április 30-án azonban váratlan fordulat történt: lehetőség lesz a mindennapos testnevelés elkerülésére. A KDNP-s Michl József  javaslatára ugyanis a köznevelési törvény lehetővé teszi, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva tarthatnak meg az iskolák.

Lesz új Puskás-stadion

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: MLSZ-stadion nem kell. A Puskás-stadiont viszont rendbe kell hozni, de nem önmagában, hanem a környékét is, ez egy harminchat hektáros terület. Itt felépülhetne végre egy ötezerfős kongresszusi központ, szállodák, egy helyre költözhetnének a sporthivatalok, felépülhetne egy tíz-tizenötezres atlétikai pálya – ha az új Puskás-stadion labdarúgó-aréna lenne, futópálya nélkül. [...] 2014-re állhat az új Puskás-stadion.

DEGER20070110035
Fotó: MTI

Teljesítés: 20,1%

Stadion ugyan egyelőre nincs, de idén április 23-án a kormány elfogadta a Nemzeti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion felújításának és a körülötte létesítendő sportpark építésének koncepcióját. A korábbi ígérettel ellentétben viszont nem épül új Puskás Stadion a Szoborkert helyére, hanem a régi falai között húznak fel egy arénát, ami 70-90 milliárd forintba fog kerülni. A mostani ígéretek szerint lesz benne egy 65 ezer fő befogadására alkalmas stadion, ami legmagasabb UEFA kategóriájú lesz. Ezen kívül edzőtermek, versenypályák (jégkorong, labdajátékok, asztalitenisz, vívás, ökölvívás, birkózás), fitneszközpont, konferenciaközpont és panoráma-világítás. A legfrissebb ígéretek szerint 2017-re készül el, korábban már volt szó 2016-ról is.

Lesz pályázat a 2013-as U20-as futballvébére

Aki ígérte: Bánki Erik

Amikor ígérte: 2010. február 18.

Ahol ígérte: Index-interjú

Idézet: Szeretnénk, ha Magyarország rendezné a 2013-as U20-as focivébét, ehhez addig négy hasonló méretű stadiont kell felépíteni vagy felújítani.

Teljesítés: 0%

A 2013-as U20-as vébét Törökország, a 2015-öst Új-Zéland rendezi. A törökök az Egyesült Arab Emirségeket és Üzbegisztánt, Új-Zéland Perut, Tunéziát és Walest utasította maga mögé, vagyis Magyarország még csak meg sem próbált pályázni.

A legkívánatosabb állam leszünk az egész régióban

Aki ígérte: Orbán Viktor

Amikor ígérte: 2010. február 3.

Ahol ígérte: Frankfurtban, a legnagyobb német vállalkozói szövetség vezetői előtt

"Két-három év alatt Magyarország a többi közép-európai országgal összevetve a legkívánatosabb, a leginkább vonzó állam lesz nemcsak a németek, de egész Európa számára is. (...) Létre fogunk hozni egymillió munkahelyet. Vissza fogjuk szerezni a szavahihetőségünket, és két-három éven belül Magyarország ismét olyan kívánatos célpontja lesz a külföldi befektetéseknek, mint volt 10 évvel ezelőtt."

Teljesítés: 0%

Orbán Viktor maga tette túl magasra a lécet, hiszen ezt az ígéretet akkor is elbukta volna, ha Magyarország csak a második legkívánatosabb befektetési célpont lenne. Az IMD aktuális globális versenyképességi rangsorában mindenesetre Csehország és Lengyelország is megelőz minket. A GDP százalékában mért nettó külföldi befektetések tekintetében a régióban tavaly a harmadikak voltunk, az idei előrejelzés szerint nyolcból az ötödikek leszünk. A szavahihetőség visszaszerzése szempontjából nehéz számszerűsíteni az ország vonzerejét, de hogy az ágazati különadók, a visszamenőleges adók vagy épp a rezsicsökkentés költségeinek ráterhelése a szolgáltatókra nem gyakorolt plusz vonzerőt a befektetőkre, az roppant valószínű.

Lesz hosszabb elévülési idő

Aki ígérte: Hende Csaba

Amikor ígérte: 2010. március 16.

Ahol ígérte: Szombathely (MTI)

Idézet: "Én a magam részéről üdvösnek tartanám és javasolni is fogom, - noha ez nem része a pártprogramnak - hogy az elévülési idő alkotmányos és törvényes módon való meghosszabbítása történjék meg."

Lényeg: Amikor Hende ezt megígérte, az volt probléma, hogy egy közepesen súlyos korrupciós bűncselekmény elévülési ideje az akkori büntetőjogi szabályok szerint lejárt az elmúlt nyolc év alatt.

Teljesülés: 110 %

Nem rögtön fogtak bele a megvalósításba, de mostanra túl is teljesítették ezt az ígéretet. Háromról öt évre emelték az elévülési idő minimumát a közélet tisztasága elleni bűncselekményeknél, tehát például a vesztegetésnél vagy a befolyással üzérkedésnél. Nemcsak Hende adott szava, hanem nemzetközi ajánlások is kötelezték a kormányt arra, hogy megnehezítse a korrupt sunnyogók életét. Az elévülési idő megnyújtását ajánlotta Magyarországnak az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államok csoportja (GRECO) is egy jelentésében. Az új, szigorúbb szabály 2011 őszén, egy büntetőjogi salátatörvénnyel került be a Btk-ba. Azóta már kihirdették a teljesen új Büntető törvénykönyvet is, amely idén július elsején lép hatályba. Onnantól kezdve még nagyobb lesz a szigorúság, és főszabályként már az összes bűncselekménynél három helyett öt év lesz az elévülési idő minimuma. Sőt, az új Btk. kimondja, hogy életfogytiglannal fenyegetett bűncselekmények egyáltalán soha nem évülnek el, és az új szabályokkal a gyerekáldozatokra is gondoltak, ők 23 éves korukig feljelentést tehetnek a támadójuk ellen.

Lesz új Polgári törvénykönyv

Aki ígérte: Répássy Róbert

Amikor ígérte: 2009. október 13.

Ahol ígérte: MTI

Idézet:"Az új, a szakma támogatását is élvező polgári törvénykönyvnek a választások után, a magyar emberek felhatalmazása alapján hivatalba lépő kormányzat idején kell megszületnie"

Teljesülés: 80 %

A Ptk. az összes vagyoni és személyes viszony szabályozásának az alapja, a jelenlegi, 1959-es jogszabály a folyamatos módosítások ellenére is elavult. Új kódexet dolgozott ki 2009-re a Bajnai-kormány, ez azonban nem lépett hatályba, az Alkotmánybíróság (AB) ugyanis túl rövidnek ítélte a törvény elfogadása és hatályba lépése közti időt. Az Orbán-kormány által kidolgozott tervezet elfogadása csúszott, a kódexről csak februárban tartottak végszavazást. A javaslat több helyen is jelentősen módosult, amit a Ptk.-t előkészítő szakmai bizottságot vezető Vékás Lajos is kritizált. Kifogásolta, hogy Országgyűlés az élettársak családjogi státusát korlátozó KDNP-s javaslatot aznap fogadta el, hogy az AB kimondta: a családjogi törvény szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságaként határozta meg.