Tovább építik a Velencei-tó kapuját

2013.06.06. 19:27

Közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és 10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg – jelentette be a település polgármestere csütörtökön Velencén.

Oláhné Surányi Ágnes elmondta: 2011 októberében nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cég ellen felszámolási eljárás indult, pénzügyi problémái miatt az építkezés leállt. A kivitelezővel szerződést kellett bontani és feljelentésekre is történt. A másodszor kiírt közbeszerzési eljárás eredményes volt, így hamarosan folytathatják a félbehagyott kivitelezést.

Öten nyújtottak be ajánlatot a közbeszerzési eljáráson, közülük a legkedvezőbb ajánlat, a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert. A kivitelezőknek 10 hónapjuk van a projekt befejezésére, amelyet nettó 1,5 milliárd forintért vállaltak. Ennek 53 százaléka uniós forrás, a többi önkormányzat állja.

A velencei önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja a keletkezett pluszköltségeket, a város nem adósodott el a többletforrás biztosítása miatt. Hozzátette: az önkormányzat 2008-ban 700 millió forint önerővel számolt, a mostani becsült önerő ennél 300-400 millió forinttal lesz több.

A Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője május 31-én közölte az MTI-vel, hogy befejezte a nyomozást a beruházással összefüggő büntetőügyben a rendőrség, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat a főügyészségnek.

A rendőrség korábban különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Velencei-tó kapuja beruházás korábbi közbeszerzési eljárásában nyertes gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét, egyben tulajdonosát. A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést.

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velencei-tó kapuja elnevezésű, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósítandó beruházást azzal a céllal indították el, hogy 80 ezer négyzetméternyi területen megújítják a tó partját, homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.