Vona verte Orbánt, de Gyurcsány nyert

2013.06.08. 07:43 Módosítva: 2013.06.08. 09:52
Már külföldi sajtónak is feltűnt, hogy a magyar miniszterelnök – nemzetközi összehasonlításban is – szokatlanul nagy energiával kapcsolódott bele az árvízvédelem munkálataiba. Orbán Viktor nagy tempót diktál, Mesterházy Attila és a többi pártvezető is megpróbálja tartani vele a lépést. A buzgó tettvágy és a népszerűséghajhászás minden árvíz idején kivezényli a politikusokat a gátakra. Megnéztük, hogy az elmúlt napokban ki nyerhetett, és ki veszthetett a gáton nyújtott teljesítményével.

Az Orbán Viktorról készült gumicsizmás, intézkedős képek tömege már az egyik nagy német újságnak is szemet szúrt: a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki száma szerint a magyar miniszterelnök túlbuzgón mozgósít az árvíz ellen. Magyarországon is már régi hagyomány, ha itt az ár, a politikusoknak meg kell mutatniuk, hogy ott vannak, és közreműködnek a bajok elhárításában.

A politikai árvizezésnek több fokozata van

A legegyszerűbb, legelcsépeltebb, de talán a leghasznosabb a lapátolás. A parlamenti szőnyeget koptató pártemberek fizikai munkát végezve járulnak hozzá, hogy egy szakaszon valamivel magasabb legyen a gát. A homokzsákok töltése könnyen fotózható és viszonylag kevés időt vesz igénybe. Veszélye viszont, hogy hülyét csinálhat magából a politikus, ha a kamerák össztűzében kiderül, hogy bénán áll a kezében a lapát, vagy megjelenésével inkább hátráltatja a munkákat, mint segíti.

Egy másik szint az, amikor a pártember már nem csak a zsáktöltésben vesz részt, hanem az árvízvédelmi munkák szervezésébe is belefolyik. Előnye, hogy felépíthet magáról egy teljesen új képet, a gyakorlati szakemberét, aki jó a szervezésben, meg tudja értetni magát a szakemberekkel, sőt esetleg irányítani is tudja őket. A baj akkor kezdődik, ha a szervezés sikertelen, erre is láttunk jópár példát a közelmúltban.

Akinek nem jut hely a lapát mellett, és a katasztrófavédelmi központokhoz sem tud közelférkőzni, még mindig kitalálhat magának olyan programokat, amelyekkel meglovagolhatja az árvíztémát, és bekerülhet vele a hírekbe. Ilyenkor beindulnak a pártközpontok agytrösztjei, és ontják magukból az országmentő javaslatokat.

f22
Fotó: A teljes élményért kattintson!

Orbán Viktor mindhárom szinten nagyon belevetette magát az árvizezésbe. Kedd délelőtt veszélyhelyzetet rendelt el a Duna áradása miatt, és néhány órával később már a Facebook-oldalán volt az első videó, amelyen Pintér Sándor belügyminiszterrel, és Tarlós István főpolgármesterrel együtt autózott ki az óbudai Duna-partra megszemlélni a helyzetet. Orbán sajtófőnöke az autózásról kiadott közleményben azt írta: „a miniszterelnök előzetes bejelentés és biztonsági kíséret nélkül a saját maga által vezetett kisbusszal járta végig a veszélyben lévő területeket”.

Szerdán a politikai szintet is bevetette, amikor a Fidesz elnökség az árvízi helyzetre való tekintettel elhalasztotta a vasárnapra kiírt kongresszust, Orbán pedig azt javasolta a küldötteknek, hogy a tanácskozás helyett inkább ők is vegyenek részt a munkálatokban.

Szafarimellény és laktanyai koszt

A következő napokban is több videó és kép jelent meg arról, hogy Orbán szafarimellényben, gumicsizmában térképeket néz, a gáton dolgozó munkásokkal, árvízi szakemberekkel beszélget, arról kérdezgeti őket, hogy állnak a munkával. A hivatalos közleményekben az szerepelt, hogy a miniszterelnök személyesen irányítja az árvízi védekezést. Szerdán Komáromban, csütörtökön Győrújfaluban és Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében volt jelen. A csütörtöki éjszakát egy győri laktanyában töltötte, amiről a Facebook-oldalán azt írta: „Gyors vacsora a kantinban, rövid alvás a laktanyában”.

A facebookos politikus

Orbán Viktor 22 Facebook-posztban számolt be péntek éjjelig az árvízi eseményekről, ezek zöme saját tartalom, látogatások, sajtótájékoztatók, saját videók és képek. Gyurcsány Ferenc három posztjából kettő árvízi, egyben pedig lealjasozta Kósa Lajos debreceni polgármestert. Mesterházy Attila 11 posztjából szerda óta hat foglalkozik árvízzel, többnyire felhívások, hol kell segítség, a többi téma a család, pártpolitika. Bajnai két posztja 100 százalékban az árvízzel foglalkozik. Az abszolút győztes, 29 poszttal Vona Gábor, ebből csak 2-3 nem árvizes.

Az elmúlt napokban a kormányfő rendszeresen tartott sajtótájékoztatókat, amelyeken arról számolt be, hogy haladnak a védekezési munkák. Csütörtökön a Belügyminisztériumban azt mondta: „A nemzeti összefogás, együttműködés hibátlanul működik ez idáig", Magyarország alkalmas állapotban van a tetőző árhullám miatt szükséges feladatok ellátására. Péntek reggel Győrben arról beszélt, hogy a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni. A Kisalföldnek adott interjúban pedig kijelentette: "Csak a vízzel együtt megyek vissza Budapestre."

A hősködés nem ellenzéki műfaj

Az ellenzéki politikusok a maguk képességeihez mérten próbálták felvenni a versenyt a miniszterelnökkel.

A legtakarékosabban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szállt be PR-harcba: nem fárasztotta magát a fizikai munkás szerepkörrel: egyetlen lapátolós képet sem posztolt ki magáról, csak egy térképet arról, hogy a katasztrófavédelem szerint hol van szükség segítségre. És viszonylag korán, szerdán sajtótájékoztatón azt is bejelentette be, hogy a párt aktivistái felajánlották segítségüket Pintér Sándor belügyminiszternek. Ezen kívül lényegében csatlakozott a Fidesz kezdeményezéshez, és kijelentette: veszélyhelyzetben nincs helye politikai vitáknak, az MSZP hétfőig felfüggeszti politikai kommunikációját, nem támadja a kormányt, nem tart sajtótájékoztatót, nem ad ki közleményeket, politikusai csütörtöktől nem vesznek részt politikai vitaműsorokban.

Bajnai Gordon viszont eljátszotta a kötelező kürt, és kiment lapátolni a Margitszigetre. A pártelnöki lapátolást minden felhajtást és fantáziát mellőzve a Facebookon jelentették be csütörtökön: „Ma a Margitszigetre megyünk, hogy segítsük az árvíz elleni védekezést!” Majd néhány órával később ugyanott megjelent egy fotó is, amelyen az látható, hogy az Együtt 2014 elnöke sárga láthatósági mellényben, gumicsizmában homokot lapátol, a zsákot Szabó Tímea korábbi LMP-s politikus tartja. Bajnainak azonban nem jött be a kétkezi munkás szerep, mert a Facebookon nagy felzúdulást keltett, hogy félóra után otthagyta a homokzsákokat. Később visszament ugyan, de az már nem sokat javított a helyzetén - a Bajnai-stáb szerint egyébként nem volt min javítani, a beszámolók egy félreértésen alapulnak, Bajnai nem elment, hanem amíg egy újabb teherautóról lerakták a friss homokzsák-szállítmányt, a sziget egy másik pontjáról szemlélte a Dunát. Bajnai Gordon volt egyébként az első aki, lemondta politikai fórumait, hogy a váci és a dunakeszi aktivisták inkább a védekezésben dolgozhassanak. Dunakeszin egyébként ellendemonstráció is várta volna a volt kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke fürge volt, és meg is nyerte a lapátversenyt, egy nappal Bajnai előtt kiment homokzsákolni, majd a fővárosi politikusok kedvenc gátján, a Margitszigeten lehetett vele összefutni. Facebook-oladán szerdán megjelent az a kép, amelyen a volt kormányfő Százhalombattán piros kockás ingben, egy homokkupac mellett lapátol öt másik emberrel együtt. Hajnalban pedig azt írta: csütörtök este Vácott töltöttek homokzsákot, amikor a helyszínen megjelent Budaházy György néhány támogatójával. „Volt egy kis odamondogatás és visszaszólás, némi harciasság is, de végül mindenki lapátolta a homokot. Mert annak nincs pártállása...” – írta. A szöveg mellé egy újabb lapátolós képet is posztolt.

Vona Gábor, kicsit megkésve csatlakozott a politikusok a gáton programhoz, szerdán még azeri látogatásáról posztolt képeket, amelyről hétfőn érkezett haza, estére azonban ő is a témára állt. A Jobbik elnöke diszpécsereket megszégyenítő pedantériával informálta 90 ezer rajongóját a Facebookon, hol várnak még munkásokat, hova kell a segítség. Vona szerda óta kizárólag árvízvédelmi témában posztolt, különböző felhívásokat, illetve védekezésről szóló videókat. (Ezt pénteken kizárólag az Index egyik írása miatt szakította meg).

Csütörtöki közleményében pedig azt írta, kezdeményezik, hogy az Országgyűlés jövő heti ülését halasszák el az áradás levonulását követő napokra.

Ki a leghasznosabb a védekezésben?

Az árvizet az említett politikusokon kívül természetesen még sokan mások is felhasználták népszerűségük növelésére illetve anyagi haszon reményében, polgármesterektől kezdve állami és felekezeti intézményeken keresztül a legkülönbözőbb gazdasági társaságokig, de a legnagyobb figyelem a kampányévhez közeledve a különböző pártok első embereit kíséri. Amennyiben értékelni kívánja, hogy melyikük végezte a leghasznosabb munkát mostanáig, szavazzon.

Ha ehelyett inkább segíteni szeretne az árvízi védekezésben, percről-percre cikkünkben megtalálja az aktuális információkat.