Jácint
16 °C
31 °C

Itt a BM-es hóvihar-kimutatás

2013.04.09. 20:28

A Belügyminisztérium (BM) kedden nyilvánosságra hozta a március 14-én kialakult rendkívüli időjárási helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását, Pintér Sándor miniszter erre előzőleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén tett ígéretet.

Március 15-ét követő napokban rendkívüli időjárás bénította meg a fél országot. A Belügyminisztérium kimutatása szerint a rendkívüli időjárási helyzetben több mint 14 ezer ember rekedt az utakon, közülük a legtöbben Komárom-Esztergom (5386), Fejér (3366) és Győr-Moson-Sopron (1772) megyében. A legkisebb fennakadást Csongrád és Nógrád megyében, valamint a fővárosban okozta a márciusi hóhelyzet.

Az országszerte kimentett járművek több mint felét, összesen 4488-at Komárom-Esztergom megyében regisztrálták. Fejér megyében 1530, Győr-Moson-Sopron megyében több mint 840 járművet kellett kiszabadítani hó fogságából.

A BM adatai szerint a hó 146 települést zárt el a külvilágtól, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron (46), Fejér (26), Somogy (23) és Veszprém (19) megyében. A lezárt, járhatatlan útszakaszok több mint harmada, összesen 100 Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette. A kimutatás tartalmazza azt is, hogy a rendkívüli időjárási helyzetben a hatóságok összesen 195 nyilatkozatot tettek, 388 közlemény született.

28
Fotó: Huszti István

A táblázat emellett megyékre lebontva és összesítve is tartalmazza a meteorológiai szolgálat által kiadott citromsárga, narancssárga és piros riasztások járásonkénti számát, és kitér arra, hogy 190 helyen volt forgalomtorlódás, a tűzoltók pedig 1692-szer avatkoztak be. Összesen 268 melegedőhelyet nyitottak, azokban csaknem 16 ezer embert helyeztek el.

Az áramszolgáltatási problémák 135 településen több mint 318 ezer fogyasztót érintettek 3-78 órán át, míg a vízszolgáltatás kimaradása 18 település csaknem 90 ezer fogyasztóját sújtotta 3-32 órán keresztül.

Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén számolt be a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló 6 és fél oldalas belügyminisztériumi jelentésről. Közölte, hogy ezen felül rendelkezésre állnak a több száz, illetve több ezer oldalas műveleti naplók is. Ezek megtekintésére Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa jelentkezett is, és a bizottság szocialista tagjai is jelezték, hogy bővebb tájékoztatásra tartanak igényt.