Bajban van a Corvinus egyetem

2013.06.12. 12:18 Módosítva: 2013.06.12. 12:33
A Corvinus egyetem nehéz helyzetben van, de Rostoványi Zsolt rektor szerint szigorú gazdálkodással az év végére nullszaldós is lehet az intézmény. Az állami támogatások késéssel érkeznek, és a központi finanszírozás önmagában a bérek kifizetésére sem elegendő. Nem kizárt, hogy a megszorításokat az év második felében is folytatni kell. A lifteket hamarosan újraindítják, a szerverszoba elromlott légkondicionálóját már sikerült megjavítani.

„Nyitott kapukat dönget a minisztérium, magunktól is tudjuk, hogy racionalizálni kell a működésünket. Nagyon komoly takarékosság folyik minden szinten, már régóta csak ezzel foglalkozunk” – mondta az Indexnek Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közleményben szólította fel az intézményt a racionális gazdálkodásra. A tárca szerint a Corvinus idén  5,3 milliárd forint állami támogatást kap, ezen felül további csaknem 6 milliárd forint bevételre számíthat a tervezett költségvetése alapján. Bár a hallgatói létszám csökkenése miatt valóban csökken a költségvetési támogatás is, az egyetemek teljes költségvetése évről-évre növekszik különböző hazai és EU-s pályázati forrásoknak köszönhetően.

Pazarlásról beszélt a gazdasági főigazgató

Május közepén Rózsás Péter András, az egyetem gazdasági főigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: következmények nélkül, rendszeresen túllépik a Corvinus önállóan gazdálkodó szervezeti egységei és alegységei a költségvetési előirányzatokat. Az intézményben túlburjánzott bürokrácia működik, és fölöslegesen szerveznek ki feladatokat külsős vállalkozásoknak. A gazdasági főigazgató szerint az állami pénzek apadása mellett a nehéz helyzetet a szervezet nem hatékony, néhány esetben pazarló működése is okozza.  Feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy a rektor nemrégen olyan utasítást adott ki, amely szerint az egyetem ügyeiről csak ő nyilatkozhat.

A Corvinus vezetője szerint nehéz helyzetben vannak, de optimistán tekintenek a jövőbe. Az idei első félévben 15 százalékos kiadáscsökkentést tűztek ki célul. A szenátus két hét múlva összegzi, hogyan sikerült ezt megvalósítani. Ha szükséges, az év második felében újabb megszorításokat határozhatnak el. „Inkább visszatartunk pénzkifizetéseket, mert a cél az, hogy az egyetem ne kerüljön lehetetlen helyzetbe″ - hangsúlyozta a rektor. Az egyetem az év végére nullszaldót szeretne elérni, sőt akár néhány ki nem egyenlített számlát is szeretnének rendezni.

A pénzügyi nehézségek már egészen hétköznapi jelekből is látszanak. Az egyetemen le kellett állítani a lifteket, mert a karbantartást végző üzemeltető céget nem tudták kifizetni. Rostoványi Zsolt azt mondta: a vizsgaidőszakban már jóval kisebb a forgalom a főépületben és a Sóházban, így ez a szokásosnál kisebb problémát okoz. Gondoltak azonban az idősekre és a mozgássérültekre, így egy liftet továbbra is használni tudnak. A rektor elmondása szerint a kifizetetlen számlákat egy-két napon belül rendezik és ez a helyzet megoldódik.

Gondot okozott a légkondicionáló is

Korlátozni kellett az elektronikus tanulmányi rendszerhez való hozzáférést is. Elromlott ugyanis a légkondicionáló a szerverteremben, de ezt nem tudták azonnal kicserélni, mert nem volt rá pénz. A rektor közlése szerint a klímarendszer hibáját kedd estére sikerült kijavítani, így mostanra visszaállt a teljes kapacitású működés.

A rektor ugyanakkor cáfolta, hogy lerövidítették volna a könyvtár nyitva tartását. Információink szerint az egyik karon távoztak a levelezős képzés ügyeit intéző munkatársak is. Rostoványi Zsolt ezt megerősítette: a levelező képzés igazgatója és egy tanulmányi felelős távoztak, de helyüket az egyik dékánhelyettes és egy tanulmányis vette át. Minden alapot nélkülöznek azonban azok a hírek, mondta a rektor, hogy a vizsgajegyek adminisztrációjában emiatt bármi fennakadás lett volna.

A tanulmányi ösztöndíjak csökkenése is tény, de nem az egyetem hibája. A többi egyetemhez hasonlóan ők is jelezték a minisztériumnak, hogy erre a célra a vártnál kevesebb pénzt kaptak. A problémát a tárca is ismeri, és ígéretet kaptak arra, hogy ha a lehetőségek megengedik, pótolják a hiányzó összeget. Az Emmi azt kérte az egyetemektől, hogy ezt a problémát belső átcsoportosításokkal próbálják addig megoldani.

Késve kapják a pénzt

Az egyetem gazdasági nehézségeit az is okozza, hogy az államtól csak csúszásokkal kapja meg a támogatást, mondta Rostoványi Zsolt. Idei költségvetésükbe például egy több százmilliós tavalyi maradványt is bekalkuláltak, ezt azonban a minisztérium zárolta. A rendes támogatás, amit megkapnak, így jelenleg a bérek és járulékok kifizetésére sem elegendő.

Az egyetem ezért erőteljesen koncentrál a bevételek növelésére.  Az idegen nyelvű képzési programokon már most is 1500 külföldi hallgató tanul, ezt a területet szeretnék tovább bővíteni. Igyekeznek jobban hasznosítani ingatlanjaikat is.

Óriási terhet jelent a ppp-konstrukcióban épült oktatási épület és a kollégium bérleti díjának törlesztése – ez jelenleg az egyik legnagyobb kiadási tétel. Ennek kevesebb mint felét az állam rendezi, de egyelőre ennek kifizetése is csúszik. Bár egy 27 milliárd forintos állami keret lesz a ppp-konstrukciók kiváltására, Rostoványi Zsolt szerint az eddig megismert elképzelések alapján ebből a Corvinus nem fog részesedni.

Az egyetemnek ugyanakkor ígérvénye van arra, hogy a strukturális alapokból részesedhet. A tárgyalások még nem kezdődtek el a 10 milliárd forintos adósságátvállalási alapról, amellyel az intézmény felhalmozódott adósságainak egy részét törleszteni lehetne. Az egyetem bízik abban is, hogy több, tavaly beadott pályázat kedvező elbírálást kap. Ezekből ugyancsak több százmillió forint bevételük származhat.

Nem lesz könnyű a nyár

Ugyan nyáron hallgatók nem nagyon lesznek az egyetemen, ennek ellenére nehéz hónapok következnek, ilyenkor ugyanis a bevételek minimálisak. Az idei felvételi jelentkezések azonban optimizmusra adnak okot: a Corvinus az egyetlen egyetem, ahova idén többen jelentkeztek, mint tavaly. Amikor a tanév elején beérkeznek a hallgatók befizetései, az kis lélegzethez juttatja majd az intézményt.

Az egyetemen néhány hónapja elkezdték a képzési struktúra átszervezését is. Sok mindent újra kell gondolni, így a szakstruktúrát és a tárgystruktúrát is. Azon is gondolkoznak, mely szakokra érdemes fókuszálni, és melyek azok a szakok, amelyekre nincs erős hallgatói érdeklődés. Szeretnék racionalizálni az egyetemi adminisztrációt és a szolgáltatásokat is, több kisebb szervezeti egységet összevonnak. Ha megszületik a döntés, a szervezeti struktúra racionalizálását azonnal végre tudják hajtani, a képzési szerkezet megújítása legkorábban 2014 szeptemberétől indulhat.