A vidéki egyetemek az állami pénzosztás nyertesei

2013.05.09. 10:13
Összesen tízmilliárd forinttal segíti ki a felsőoktatási intézményeket az állam – derül ki egy Index birtokába került dokumentumból, amelyet szerdán kaptak meg a rektorok. Meglepő módon a legtöbb támogatást a vidéki főiskolák, egyetemek kapják, sem az ELTE, sem a Corvinus nincs a „nyertesek” között. Az intézményvezetők kiakadtak, hogy a működési költségre kapott pénzből kell pótolniuk a hallgatók szociális támogatására fordított összeget.

„Matematika nincs benne” – állítólag ezt mondta az oktatási kormányzat egyik illetékese tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumába hívott rektoroknak és főigazgatóknak, miután tudatták velük, hogy az egyetemek és a főiskolák mennyi pénzt kapnak idén a Felsőoktatási és Strukturális Alapból.

Az Index birtokába került az a dokumentum, amely az összegeket tartalmazza. Eszerint az állami támogatások legnagyobb nyertese a Nyugat-Magyarországi Egyetem, amely idén első körben 365 millió forintot kap, július után pedig több mint 1,1 milliárdot. Igaz, a tavalyi elszámolás után még vissza is kell fizetnie az államnak 153 milliót.

A vidéki intézmények általában jól jártak. Így például a Nyíregyházi Főiskola, amelynek 272 milliót ugyan szintén vissza kell még fizetnie a tavalyi elszámolás után, de idén első körben 350 millió forintot, július után pedig további 723 millió forintot kap, azaz összesen több mint egymilliárd forinttal lesz gazdagabb.

A Szolnoki Főiskola idén több mint egymilliárd forinttal lesz gazdagabb, míg tavalyról 374 milliót kell befizetnie. A Miskolci Egyetem pedig a tavalyi évből 105 milliót kap vissza, de idén további 700 milliót kap az államtól. A Pécsi Tudományegyetem idén 800 milliót kap, de még tavalyról is jár neki 129 millió forint.

Jóval kevesebb támogatásban részesíti az állam a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Budapesti Műszaki Egyetemet és az ELTÉ-t is. Bár mindhárom egyetem tavalyról még kap vissza támogatást, de az idei évre csak néhány százmillió forintra számíthat: a Corvinus összesen 260 millióra, az ELTE összesen 200 millióra, a Műszaki Egyetem 105 millióra. (A Műszaki Egyetem ugyanakkor tavalyról 637 milliót még megkap.)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek 240 milliót, a Károli Gáspár Református Egyetemnek 100 millió forintot ad idén az állam.  

A legkisebb támogatást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház-és Filmművészeti Egyetem kapja. Előbbi 50 milliót kap idén, de a tavalyi év után még be kell fizetnie 45 milliót, míg utóbbi július után 100 millióval lesz gazdagabb. Azt, hogy a július utánra beírt tételeket mikor kapják meg az intézmények, nem tudni.

Úgy tudjuk, annak eldöntésében, hogy melyik intézmény mennyi pénzt kap, Klinghammer István államtitkára mellett fontos szerepe volt Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárnak, rajta keresztül pedig Naszvadi Györgynek, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Úgy tudjuk, az intézményvezetők megdöbbenéssel fogadták, hogy a strukturális alapból a működési költségekre szánt pénzekből a hallgatóknak is adniuk kell valamit, ami azt jelenti, hogy azaz ezekből a pénzekből kell kompenzálniuk a hallgatók szociális támogatására fordított összeget.

Utóbbit korábban több intézmény is kénytelen volt radikálisan csökkenteni, miután a tárcától erre kevesebb pénzt kaptak. Csakhogy korábban arról volt szó, hogy ezeket az összegeket később az állam pótolja. A szerdai megbeszélésen kiderült, hogy erről szó sem lesz, egyik intézmény sem kap egy fillért sem erre a célra.