Megvan Tarlós letagadott Tormay-levele

2013.06.13. 16:42 Módosítva: 2013.06.13. 17:05
Tarlós István főpolgármester kezdeményezte, hogy a II. kerületben utcát nevezzenek el Tormay Cécile írónőről. Antiszemita beállítottsága miatt azonban az ötlet széles körű tiltakozást váltott ki, a főpolgármester kifarolt a javaslat mögül, és az utóbbi napokban már úgy emlékezett, hogy a kerülettől érkezett a névötlet.

Tarlós István hazudott. Nem egyszer, hanem kétszer is hazudott a Fővárosi Közgyűlésnek a Tormay Cécile utcaelnevezésről szóló vitában, írták az Indexnek Kovács Márton és Perjés Gábor, a Párbeszéd Magyarországért II. kerületi képviselői.

A PM-esek szerint a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben tárgyalt utcanévváltás ügyében kétszer is azt állította, hogy a kezdeményezés a II. kerülettől jött. Tarlós István a napirendi pont május 29-i felvezetésében a szavazás előtt direkt kihangsúlyozta, hogy nem tőle származik a Tormay köz ötlete: „mielőtt elindulna a szokásos pótcselekvés, szeretném bejelenteni, hogy kerületek részéről és javaslatáról szavazunk" – mondta.

A teljes levelet a képre kattintva olvashatják el
A teljes levelet a képre kattintva olvashatják el

Később pedig a visszavonta az elnevezést, döntésével pedig nem várta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői állásfoglalását sem, mert nem is bízott abban, hogy az MTA elfogadhatónak találná a névváltást. A visszavonában szerepet játszott, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is tiltakozott az átnevezés ellen, jelezve: Tormay Cécile antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és számos gondolatát irányadónak tartották "a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai".

A PM most előkerítette Tarlós saját kezűleg aláírt február 15-i levelét, amelyben ő tett javaslatot arra: a kerület fontolja meg, hogy Tormay Cécile-ről a Szalonka utat vagy a környékén valamely más közterületet nevezzenek el. Tarlós indoklása szerint a II. kerület azért jött szóba Tormay esetében, mert az „írónő életének egyik fő színtere a Mesterház, és a „Bujdosó könyv” regényekből ismert hűvösvölgyi Szalonka út 6/A alatti villa”. A levélben egyébként a Frankel Leó út nevének szintén nagy felzúdulást kiváltó megváltoztatása volt a másik téma.

Tarlós csütörtökön az MTI-nek azt mondta: civil kezdeményezés alapján, egy általa megnevezni nem kívánt színházi rendező kezdeményezte, hogy a fővárosban viselje közterület Tormay Cécile nevét. Ezt illetékességből elküldte a kerületi képviselő-testületnek, amely meg is hozta támogató határozatát.