Tömegverekedés a debreceni menekülttáborban

2013.06.28. 19:19 Módosítva: 2013.06.28. 21:34

Farkasszemet néztek egymással a menekültek csoportjai a debreceni befogadóállomáson péntek este. A két tábort rendőrségi kommandósok választják el egymástól. A táborlakók egy futballmeccs közben különböztek össze. Mintegy negyvenen egymásnak estek, több száz menekült pedig „szurkolóként” vett részt az összecsapásban.

Kovács Károly, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője péntek este azt mondta: rendőrségi akció zajlik a menekültek debreceni befogadóállomásán. Azt az információt, hogy tömegverekedés tört ki a menekültek között a rendőrségi szóvivő nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A kedélyek még a késő esti órákra sem csillapodtak. Az MTI tudósítója a menekülttábor előtt tucatnyi rendőrségi gépkocsit lát. Meg nem erősített források szerint 100-150 rendőr van jelenleg is a helyszínen.

Egy kisbusz keresztben elállja a befogadó állomás bejáratát. A menekülttáborban kommandósokat látni. Egyes információk szerint a helyszínen van a megyei rendőrfőkapitány, a rendészeti igazgató és a debreceni városi rendőrkapitány is.

Elképzelhető, hogy egész éjszaka ott kell lenniük, ezért a szomszédos megyékből kértek segítséget, hogy leválthassák a több órája ott lévő állományt. A menekültek közül egy embert előállítottak. A debreceni mentőszolgálat megerősítette, hogy a mentők egy súlyos és négy könnyű sérültet vittek el a helyszínről.

Jogvédők már korábban jelezték, hogy a tábor túlzsúfoltsága miatt hasonló incidensekre kell számítani. Amint arról a menekültek világnapján megjelent összeállításunkban beszámoltunk, a megváltozó szabályozás miatt jelentősen emelkedett a Magyarországra érkező menedékkérők száma az év eleje óta. Debrecenben az újonnan érkezők sokszor az étkezőben leterített matracokon alszanak, és ellátásukkal több probléma van.