Bezáratta a dunakeszi repteret a polgármester

2013.07.04. 15:11
Szabálytalan repülésekre hivatkozva hétfő teljesen lezárták a dunakeszi repülőteret. Dióssi Csaba polgármester egy határozatot küldött a repülősöknek, amelyben határozatlan időre véget vet a sportrepüléseknek. A klub nehéz helyzetbe került, a gépeket átköltöztették Budaörsre.

Hétfő óta nincs sportrepülés Dunakeszin, a 90 hektáros sportrepteret határozatlan időre bezárták.

Június végén Dióssi Csaba polgármester a város képviselőtestülete nevében levelet küldött az ingatlant használó és működtető klubnak. A levél szerint tarthatatlan, hogy az elmúlt hónapokban 192 darab szabálytalan repülést hajtottak végre a klub tagjai, akik a képviselő testület döntésével szemben cselekedtek. „Egy felelősen és jogszerűen működő önkormányzat nem engedheti meg, hogy tulajdonát a vonatkozó jogszabályi előírásokat semmibe vevő személyek és szervezetek önkényesen használják, mindezzel jelentős kárt okozva a város lakosságának és a repülőteret szabályosan használó sportolóknak.”

A polgármester már hosszabb ideje háborúzik az Opitz Nándor Repülőklubbal. A klub szerint a város vezetése az értékes ingatlant akarja csak megszerezni.

Az egykor az állami tulajdonát képező területet több mint tíz éve adták át önkormányzati tulajdonba, de 15 éves moratóriummal, ami elvileg azt jelenti, hogy az új tulajdonos sem változtathat a sportcélú hasznosításon. Bár az erre vonatkozó szerződést a jelenlegi polgármester elődje meg is újította, Dióssi azonban visszavonta a szerződést.

Az ügyben már elsőfokú bírósági ítélet is született, amely azt mondta ki, hogy a repülőklub jogszerűen használja a dunakeszi repülőteret, érvényes szerződéssel rendelkezik. A klub szerint így elmarasztalás sem érhette a polgármester által említett szabálytalan repülések miatt.

A bezárás miatt a gépeket a napokban átszállították a budaörsi reptérre.