Már büntetlenül szexelhetnek a tinik

2013.08.08. 13:57
A törvény is igazodott ahhoz a tényhez, hogy egyre többen vesztik el általános iskolás korukban a szüzességüket. A július elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyv megkegyelmezett azoknak a 14–18 éveseknek, akik lefekszenek 12 évesnél idősebb, de még a 14. szülinapjuk előtt álló barátnőjükkel vagy barátjukkal: most már nem ítélhetik őket börtönbüntetésre megrontásért.

12 évesen is elég idős lehet valaki ahhoz, hogy beleegyezzen a szexbe, feltéve, ha a partnere sem idősebb 18-nál – vezethető le az új, július elsején hatályba lépett büntető törvénykönyvből. Az új büntetőjogi kódex dekriminalizálta azt az esetet, amikor két kamasz, akik között nem túl nagy a korkülönbség, lefekszik egymással, miközben egyikük még nem töltötte be a 14-et.

Július elseje előtt ez még megrontásnak számított. A régi Btk. nem foglalkozott azzal, hány éves a „megrontó”, egyszerűen úgy rendelkezett, hogy „Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül (...), bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Az új Btk. nemcsak a régies szóhasználattól vált meg, hanem tartalmi szempontból is újított. Megrontás helyett most már szexuális visszaélés a bűncselekmény neve, és 18 évesnél fiatalabb ember nem tudja elkövetni. „Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, (...), bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – mondja ki az új törvény.

A dekriminalizálás persze csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a fiatalabb beleegyezik az együttlétbe, és a 12. évét azért már betöltötte. 12 éves kor alattival mindenfajta szexuális cselekmény szexuális erőszaknak számít továbbra is. A törvény előtt nincs olyan, hogy egy gyerek beleegyezik az aktusba.

Ebben a táblázatban megmutatjuk, hogy kezeli az új Btk. a különböző életkorú párok önkéntes szexuális együttlétét.

 Életkor  Büntetés?  Magyarázat?
 12 év alatti - 12 év alatti Nem büntethető 12 éves kor alatt a gyerekek semmiért nem büntethetők.
 12 év alatti - 12-14 év közti Nem büntethető 14 éves kor alatt csak néhány nagyon súlyos bűncselekményt tett büntethetővé az új Btk., például az emberölést. A szexuális jellegű bűncselekmények nincsenek köztük.
 12 év alatti - 14-18 év közti 5-10 év szabadságvesztéssel lenne büntetendő, de mivel fiatalkorú az elkövető, 5 év a maximum
Szexuális erőszaknak minősül.
 12 év alatti - 18 év feletti
5-10 év szabadságvesztéssel büntetendő Szexuális erőszaknak minősül.
 12-14 év közti - 12-14 év közti
Nem büntethető ♥
14 éves kor alatt csak néhány nagyon súlyos bűncselekményt tett büntethetővé az új Btk., például az emberölést. A szexuális jellegű bűncselekmények nincsenek köztük.
 12-14 év közti - 14-18 év közti
Nem büntethető ♥
Most már. Itt lépett életbe a változás, amiről a cikk szól.
 12-14 év közti - 18 év feletti
1-5 év szabadságvesztés
Szexuális visszaélésnek minősül, régi nevén megrontásnak.
 14-18 év közti - 14-18 év közti
Nem büntethető ♥
 
 14-18 év közti - 18 év feletti
Nem büntethető ♥
Kivéve, ha a 18 év feletti visszaél hatalmával vagy befolyásával. Így ugyanis már szexuális visszaélésnek számítana, amit 1-5 év szabadságvesztéssel fenyegetnek.
 18 év feletti - 18 év feletti
Nem büntethető ♥
 

Az új Btk parlament elé terjesztésekor a szigor lazítását azzal indokolták, hogy „a fiatalok szexuális érése, pszichoszexuális fejlettsége napjainkra jelentősen eltér” a régi Btk. hatályba-lépésekori, '70-es évekbeli állapottól.

Fiúk: 13,56 év, lányok: 13,97 év

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) 2010 szeptemberében publikálta kutatási eredményeit arról, hogy állnak a szexhez a mai fiatalok. A kérdőíves felmérésben 5000 nyolcadikos és tizedikes diák vett részt. 533 fiú és 552 lány már nem volt szűz. A nyolcadikosok, tehát a nagyjából 14 évesek közt 108 fiúnak és 44 lánynak volt már szexuális kapcsolata. Egyébként a nem szűz fiúk átlagosan 13,56, a lányok 13,97 évesek voltak, amikor először lefeküdtek valakivel.

Ha az ő partnerük náluk egy kicsit idősebb, 14 év feletti volt, akkor még bűncselekménynek számított, amit elkövetett. Persze nagyon ritka volt eddig is, hogy ilyesmiből rendőrségi ügy legyen. Pontos adatok nincsenek. A Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség statisztikájából csak a megrontás bűncselekmény összesített esetszáma derül ki, az már nem, hogy hány 18 éven aluli elkövető volt. Az elmúlt húsz évben egyébként évente 150 és 218 között változott a megrontások száma.

Az MTI archívumában és az anonimizált bírósági határozatok között egyetlen olyan megrontásos ügyet sem találtunk, amelyben 18 alatti kamasz lett volna a vádlott. Az ilyen büntetőperekben az elkövető jellemzően az áldozat nevelője, szülője vagy tanára.

A szülők nem is sejtették

A rendőrség viszont épp a napokban számolt be egy olyan ügyről, amelynek a kimenetelét az új Btk. hatályba lépése fogja megfordítani. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton adott ki közleményt arról, hogy vádemelési javaslattal zártak le egy megrontás gyanújával indult nyomozást. A gyanúsított egy most 15 éves fiú, aki a rendőrség szerint 14 éves korában szexuális kapcsolatot létesített akkor még 14. szülinapja előtt járó barátnőjével. Az ügy akkor pattant ki, amikor a zalaegerszegi kórház orvosa bejelentette a rendőrségen, hogy a lány terhes.

A rendőrök kihallgatták a fiatalok szüleit. A gyerekek 2012 tavaszán ismerkedtek meg. A szülők állítólag felvilágosították a gyerekeiket a nemkívánatos terhesség kockázatáról, de az anyák azt mondták: nem tudtak arról, hogy a fiatalok lefeküdtek egymással.

Amikor az eljárás indult, még a régi Btk. volt érvényben, de az új Btk. szerint a fiú nem követett el bűncselekményt. Ilyenkor, ha a törvény időközben változik, a régi és az új közül azt kell alkalmazni, amelyik a vádlott számára kedvezőbb. Ez a 15 éves zalai fiú számára az ártatlanságot fogja jelenteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport