Hittanosok a folyosón, tömeg a teremben, tankönyv nincs

2013.09.03. 17:55 Módosítva: 2013.09.03. 20:10
32 gyerek, 19 tankönyvcsomag, két tornaterem. Közoktatási reform közvetlen közelről.

Kaotikus állapotokról számolt be egy szülő lapunknak a Fillér utcai általános iskolából. "A hittanos gyerekek a folyosón várakoznak, míg erkölcstan van. A legtöbben, az osztály kétharmada az erkölcstant választotta, és csak kilencen hittant, számukra pedig nincs terem erre az időre." - vázolta fel a reform egyik hatását az anyuka. Megemlítette, hogy az erkölcstant olyan tanárok oktatják, akik tudomása szerint gyorstalpalalón vértezték fel magukat az ehhez szükséges ismeretekkel.

Bevezették a korábban már felszámolt A- és B-hetes oktatást, amelynek követése szintén megterhelést jelent a gyerekeknek, mesélte az anyuka.

Nem érkeztek meg a tankönyvek

Nehezíti a tanítást, hogy felduzzasztották az osztályokat, így informátorunk elsős gyereke 31 kis társával osztozik a leadott tanagyagon. Amelyet egyelőre nem könnyű követni, mivel a kormányzati kommunikációnak ellentmondva nem érkeztek meg a tankönyvek. A 32 gyerek csupán 19 csomagot kapott. Ezek sem voltak hiánytalanok, átlagosan három hiányzott mindegyikből.

A gyerekek délután négyóráig tartó kötelező iskolában tartása pedig a tanítóknak okozott nehézséget, mesélte a szülő. A pedagógusok nem akarták, hogy a gyerekek tétlenül üljenek benn, ezért most próbálják kitalálni, hogy milyen feladatokkal foglalják le őket.

A problémák mögött nem a tanítók vagy az iskola vezetőinek alkalmatlansága áll, vélte a lapunknak nyilatkozó szülő, hanem az új szabályok. Az elmúlt években ilyen káosszal ugyanis nem találkozott. A fentieket árnyalja, hogy a szülő kétnapnyi oktatás után összegezte véleményét.

Időközben elértük az igazgatót, aki a központosított szabályozás miatt nem nyilatkozhat. A szülő állításaira majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ válaszol.