Vádemelés a corvinusos nyelvvizsgák miatt

2013.09.04. 11:12 Módosítva: 2013.09.04. 11:27

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tizennyolc emberrel szemben emelt vádat a Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsgabotránya ügyében a Fővárosi Törvényszéken. A 18 embert bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel vádolják.

A vádirat szerint 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Nyelvi Központban négy nyelvvizsgáztató tanár egy közvetítő segítségével vizsgázónként 300 ezer forintot kért, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ által szervezett nyelvvizsgához olyanok is hozzájussanak, akik a követelményeket nem teljesítették.

A Blikk korábban azt írta: egy győri nyelviskola vezetője szállította a klienseket, esetenként saját autójával Budapestre. Aki fizetett, az hiteles nyelvvizsgapapírt kapott.

A Budapesti Corvinus Egyetem korábban azt közölte: az egyetem csak a helyszínt biztosította az idegen nyelvi vizsgáztatáshoz, ezenkívül semmilyen szervezeti kapcsolatban nem áll a nyelvoktató és nyelvvizsgaközponttal, és a vizsgáztatók sem állnak semmilyen jogviszonyban az egyetemmel.

A Btk. szerint a bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettéért egy évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.