Másfél méteres sikló a városban

2013.09.10. 16:57

Másfél méteres erdei sikló keltett riadalmat a kaposvári Plázánál. Szabálykövető, a KRESZ-t jól ismerő példányról van szó: a szemtanúk szerint az egyik zebrán csúszott át, majd egy benzinkút előtti zöld területen pihent meg, írja a sonline.hu.

sonline
Fotó: sonline.hu

Talán saját maga kúszhatott be a városba a Zselicből, de az is lehet, hogy egy erdőben dolgozó munkagép hozta be a városba. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa, Szegvári Zoltán befogta a siklót és már szabadon is engedte a Zselici Tájvédelmi Körzet töröcskei részén.

Lakott területen ritkán bukkan fel az erdei sikló, de a hideg beálltával, amikor téli vermelőhelyet keresnek, néha előfordulhat. Októbertől április-májusig telel, időnként emberek közelében, különféle épületekben találja meg a száraz, meleg helyet a téli álomhoz. Az erdei sikló védett, eszmei értékét 50 000 forintban szabták meg.

A méreg nélküli hüllő teljesen veszélytelen az emberre, ennek ellenére sokszor agyonütik, talán mert összekeverik a Magyarországon már egészen ritka viperával. A kifejlett erdei siklók hasa sárgásfehér, hátuk és oldalaik zöldesek, barnásak vagy szürkések. A halántékon világossárga, halványabb mintázat látható, szokásos hossza nagyjából 120 centiméter, de egy-egy példány elérheti a két métert is.