Így néz ki az első Horn Gyula-emlékmű

2013.09.11. 13:56 Módosítva: 2013.09.11. 15:35
Domborműves emléktábla került az újlipótvárosi ház falára, ahol a volt miniszterelnök élt. Egészen hasonlít.

Emléktáblát kapott Horn Gyula a XIII. kerületben. A június 19-én elhunyt volt miniszterelnök egykori lakóhelyének, az Újpest rakpart 11.-nek a falára került fel az a domborműves emléktábla, melyet a kerületi önkormányzat állított. Az emléktáblát ma délelőtt adta át Tóth József MSZP-s polgármester és országgyűlési képviselő, beszédet mondott még Pünkösti Árpád, a Horn Gyuláról szóló életrajz szerzője.

Lakótársunk, Horn Gyula

Tóth beszédében egyenes, tiszta baloldali embernek nevezte a volt miniszterelnököt, az avatás résztvevőinek pedig azt javasolta, büszkén emlékezzenek arra, hogy „Horn Gyula lakótársunk és sokunknak példaképe lehetett″. Pünkösti több anekdotát is elmesélt, az egyik szerint már egy 1985-ös, az Újpesti rakparton elhangzott beszélgetésben azt mondta Horn, hogy Magyarország teljes biztonságát csak a NATO tudja szavatolni.

Az emléktáblát az avatás után megkoszorúzták, elsőnek a család képviseletében Horn Gyula özvegye és leánya, majd Tóth József polgármester, utána pedig Kovács László volt külügyminiszter és MSZP-elnök helyezett el virágot.

A táblán ez olvasható: „E házban élt Horn Gyula 1932-2013 politikus, közgazdász, külügyminiszter, a kelet-nyugat között lévő „vasfüggöny″ meghatározó felszámolója, 1994-1998 között a harmadik Magyar Köztársaság miniszterelnöke, a XIII. kerület díszpolgára.″

Parkkal, utcával emlékezne Hornra a baloldal

Július végén a Demokratikus Koalíció levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, hogy a Fővárosi Közgyűlés nevezzen el közterületet Hornról. A párt „elvileg nem értett egyet annak rendelkezésnek az eltörlésével, hogy bárkiről csak huszonöt évvel a halála után lehessen utcát elnevezni. Ha viszont már eltörölték, akkor Horn Gyulánál kevesen méltóbbak arra, hogy nevüket közterület viselje a fővárosban”.

Augusztusban a Pánerurópai Piknik és határáttörés 24. évfordulója alkalmából emlékezett Hornra az MSZP Sopronban. A rendezvényen részt vett Tóbiás József frakcióigazgató és Kovács László volt külügyminiszter. A megemlékezésen a párt bejelentette, hogy egy Horn Gyulának emléket állító parkot hozna létre, „amely méltó módon őrzi Magyarország miniszterelnökének, a rendszerváltoztató politikusnak és elkötelezett európainak az örökségét és emlékét ezen a történelmi helyszínen”.

Antall és Mádl mellszobrot kapott

A rendszerváltozás utáni kormány- és államfők közül az 1993-ban elhunyt Antall Józsefnek, valamint a 2011-ben elhunyt Mádl Ferencnek is állítottak emlékművet. Antall mellszobra az I. kerületben, a korábban általa vezetett Orvostörténeti Múzeum közelében található, valamint kapott egy fejszobrot a XV. kerületben a Pestújhelyi téri templom kertjében is.

Mádl Ferencnek Herenden állítottak mellszobrot, a néhai államfő 1998 és 2000 között a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke volt.