Biztos a Fidesz kétharmad a Medián szerint

2013.09.25. 15:09 Módosítva: 2013.09.25. 15:10

Újra kétharmadot szerezne a Fidesz a Medián elemzése szerint. A Hvg megbízására készült felmérés szerint a szavazóknak csak a kisebb része elégedett maradéktalanul azzal a megállapodással, amelyet az MSZP és az Együtt-PM pártszövetség kötött. A legtöbb kormányváltást kívánó válaszadó (a megkérdezettek 41 százaléka) azt mondta, hogy a megállapodás jó, de közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel jobb lett volna.

Az ellenzéki érzelmű szavazópolgárok kevesebb mint negyede (23 százalék) vélekedett úgy, hogy az Együtt–MSZP-paktum a lehető legjobb megoldás, majdnem ugyanennyi válaszadó (22 százalék) szerint egyáltalán nem az.

A választani tudó biztos szavazókra vonatkozó számok a Medián mandátumbecslő modellje szerint azt jelentik, hogy ha most lennének országgyűlési választások, a Fidesz 139 parlamenti hellyel kétharmados többséget szerezne.

Az Index a Political Capital mandátumkalkulátorával tesztelte, hogy legyőzhető-e a Fidesz a Fidesz által alkotott új választási törvény segítségével, és az derült ki, hogy nem.

A Fidesz kicsit erősödött

Nem történt érdemi változás a szavazók pártszimpátiájában a Tárki Társadalomkutatási Intézet rendszeres pártpreferencia-kutatásának szeptemberi eredményei alapján. Egyedül a Fidesz-KDNP kismértékű erősödése említhető meg a pártválasztók körében, így a párt két év után újra átlépte az 50 százalékos határt – közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.

A Tárki szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében az előző kutatáshoz képest statisztikai értelemben változatlan, hiszen akkor 26 százalékon, szeptemberben pedig 27 százalékon állt. Az MSZP esetében sem történt lényegi elmozdulás a legutóbbi 11 százalék és a szeptemberi 10 százalék között – írták.

Hangsúlyozták: a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP népszerűsége kissé nőtt: 48-ról 52 százalékra, míg az MSZP támogatottsága változatlanul 20 százalék.

A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya kismértékben emelkedett: 46 százalék után szeptemberben 49 százalék e csoport aránya.

Az Együtt-PM a teljes népességen belül 3 százalékon áll, míg a pártválasztók körében a legutóbbi 8 százalékhoz képest 6 százalékon. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül maradt 2 százalék, a pártválasztók között pedig változatlanul 4 százalék.