Adótartozás után kitüntetés

2013.09.28. 13:25 Módosítva: 2013.09.28. 18:20
Több mint 11 millió forintos adótartozása és további kilencmilliós bírságelmaradása van Szigetvári Józsefnek, akit Balog Zoltán miniszter két héttel ezelőtt Lukács Móric-díjjal tüntetett ki – írtuk. Szigetvári azt mondja, az elmúlt hónapokban kiegyenlítette tartozását.

Amint szeptember elején írtuk, a Lukács Móric-díjat először a határon túli magyarokkal foglalkozó, az egyháziéletet támogató, illetve a hagyományos magyar értékeket, így a néptáncot közvetítő szereplők kapták. Köztük volt Szigetvári József is, a százhalombattai Barátság Művelődési Központ (BMK) és a Magyarok Öröksége Alapítvány (MÖA) vezetője, akinek Balog Zoltán miniszter a Forrás Néptáncegyütteshez kapcsolódó munkájára hivatkozva adta át a díjat, valamint mert Szigetvári két évtizede szervezője a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválnak és Népművészeti Vásárnak.

Most viszont egy olvasónk hívta fel a figyelmünket: Szigetvári tavaly több mint 11 millió forintos adótartozást halmozott fel (pdf), amelyhez egy több mint 9,8 milliós büntetés is társult. Ráadásul Szigetvárinak nem először gyűlt meg a problémája a NAV-al, a MÖA már 2010-ben önkormányzati segítségre szorult, miután szintén tízmillió forintnyi adóhátralékot gyűjtött be. Az Alapítvány akkor azzal magyarázta kintlévőségét, hogy félreértelmezte a hetes adószámról szóló jogszabályt. Mivel önerejéből nem tudta volna kifizetni az elmaradást, az Alapítvány a Százhalombattai Önkormányzat segítségét kérte.

Szerződéskötés után az önkormányzat a céltartalékba helyezett pénzét felszabadította. A MÖA-nak 2017. október 30-ig évente 2 millió forintot kell volna visszafizetnie, de már tavaly kiderült, hogy erre nem lesz képes. Ekkor Szigetvári a gazdasági válságra és az állami normatívák csökkenésére hivatkozva kérte a követelés elengedését. A képviselőtestület ezt nem támogatta, viszont engedélyezte a Magyarok Öröksége Alapítványnak, hogy a visszafizetést két év múlva, 2013 végén kezdje meg. A MÖA tavaly összesen 5,3 millió forint működési támogatást kapott az önkormányzattól.

Le van tudva

Szigetvári Józsefet szombaton délután sikerült utolérnünk, aki akkor elmondta, a NAV oldalán található, június 30-án érvényes adóslista már nem állja meg a helyét, azóta ugyanis törlesztette tartozását. Mint mondta, a közel húszmillió forintból mintegy kétmilliót elengedett a hatóság, a maradék 18 milliós összeget pedig július és szeptember 9-e között befizette.

Szigetvári külön kiemelte, hogy ahogy a MÖA-nál, személyes adózása esetében is félreértés történt. "Rossz adózási technikát alkalmaztam." Adóelmaradása több év alatt halmozódott fel, és később saját maga vette észre, hogy valami nincs rendben, ekkor ő maga kezdeményezett vizsgálatot a NAV-nál. "Nincs restellnivalóm, mert nem szándékosságról volt szó. Rajtam kívül nagyon sok állampolgár adózik, sokan követnek el hibát is; én az enyémet kiegyenlítettem, részemről a dolog le van tudva" – mondta az Indexnek.

A közhasznú MÖA gazdálkodása annak ellenére volt problémás már 2010-ben is, hogy önkormányzatoktól összesen több mint 59 millió forint támogatást kapott. Ebből Szigetvári 4,2 milliót juttatásként saját magának könyvelt el, a kuratórium többi tagja társadalmi munkában látta el feladatát. Szigetvári ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben a MÖA alkalmazottja volt, művészeti vezetőként, bérként vette fel az összeget.

Szigetvári az Alapítvány adósságáról azt mondta, "ahogy sok más intézmény, a MÖA is a hetes adószám problémájába futott bele". Véleménye szerint sokáig vitatott volt, hogy a fellépő művész munkája után a járulékot a megrendelőnek vagy a vállalkozónak kell-e kifizetnie. "A hetes adószám problematikája a fél országon végigsöpört" – mondta, és hozzátette azt is, hogy idén december 31-ig megkezdik a tartozásuk törlesztését. "A gazdasági válság begyűrűzött mindenhova", mondta, és kiemelte azt is, milyen nehéz helyzetben vannak manapság a civil szervezetek. Hozzátette: "meg fogjuk kezdeni a visszafizetést, ezt vállaltuk".

Mivel a MÖA forrásai 2010 végére már kimerültek, a helyi önkormányzat pedig a MÖA mellett a Forrás Néptáncegyüttes alapvető tevékenységeit támogatta, Szigetvári külföldi útjaihoz a tárnoki önkormányzattól és a Kulturális Minisztériumtól kért segítséget például ahhoz, hogy táncosaival Uruguayba utazzanak. Tárnok 300 ezer forinttal, a Minisztérium 3,5 millióval támogatta a turnét.

Arról, hogy adóügyeit nem tartja-e összeférhetetlennek a Lukács Móric-díjjal, Szigetvári azt mondta: a NAV oldalán látható adatok, vagyis tartozása már nem élt akkor, amikor a díjat átvette. "A munkámat harminc éve tisztességesen végzem, nem tudom, hogy miért kéne nekem összeférhetetlenségről tartanom" – mondta. Szigetvári kiemelte, hogy harminc évvel ezelőtt alapította a néptáncegyüttest, azóta művészeti iskolát hozott lére, és egy iparvárosban sikerült megteremtenie a kulturális élet alapjait. Szerinte az Alapítvány munkáját is folyamatosan ellenőrzik, ezért nem is kerülhetne sor csalásra.

Díj

A Balog Zoltán miniszter által tavaly év végén alapított Lukács Móric-díjat azok kapják, akik közösségszervező munkájukkal kiemelkedőt alkottak, munkájukkal a civil szervezetek, az adományozás kultúrájának fejlődését elősegítették vagy más módon támogatták. A díjat minden év szeptember 15-én, Lukács Móric születésnapján adják át. A díjjal emlékérem, oklevél, és pénzjutalom is jár. A pénzjutalom az illetményalap tizenkétszerese, vagyis idén valamivel több mint 463 ezer forint.