Tömeges halpusztulás a Fekete-vízen

2013.09.30. 10:23

Tömegesen pusztulnak a halak a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán – írja a Bama.hu. A halpusztulásról először egy kajakos-horgász blogger számolt be, Karácsonyi Gábor bejegyzése szerint már a könnyeivel küzdött, miközben puszta kézzel emelte ki a döglött halakat a vízből:

Ottjártamkor a víz zöldesbarnára változott, és arra lettem figyelmes, hogy egyre több hal kezdett el a felszínen pipálni. Beevezvén a csatornába siralmas és általam sosem látott látvány tárult szemeim elém. A jelenet maga volt a borzalom... A parti kövezéseken angolnaszerű csíkhalak vívták haláltusájukat, a csukák némelyike utolsó elkeseredésében kiugrott a partra, a süllők és a sügerek már mozdulatlanul feküdtek a hínár sűrűjében. Mindez a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, az Ormánságban.

Az esetet Karácsonyi jelezte a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának és a Dél-dunántúli Vízügyi Felügyelőségnek. A blog szerint a hatóságok kivonultak a helyszínre, és elkezdték a méréseket. „Persze ez már sovány vigasz. Nekem és a halaknak mindenképpen″ – írja szomorúan Karácsonyi.

Megkerestük a Duna-Dráva Nemzeti Parkot és a Dél-dunántúli Vízügyi Felügyelőség is az ügyben, ők későbbre ígértek tájékoztatást a halpusztulásról. Legutóbb a múlt héten írtunk hasonló esetről a Kaposon.

Közben a korábbi, Kapos folyón észlelt halpusztulásról közleményt adott ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Eszerint a szennyezés hulláma lassan kijut a Kaposból, jelenleg a folyó alsó három kilométeres látható elszíneződés.

Kölesd térségében a körülbelül 30 kilométeres szakaszon 2-5 mázsa haltetem található, ennek nagy része a Kaposból érkezett.

A haltetemek eltávolításában a helyi horgászegyesületek vesznek részt, eddig 50 kiló haltetemet távolítottak el a vízből.

A szennyezési hullám a Dunát várhatóan 2-3 nap alatt éri el. A Sión található haltetemek Dunába történő eljutásának megakadályozására holnap délelőtt Palánk térségében a Vízügyi Igazgatóság munkatársai merülőfalas elzárást fognak kiépíteni.