Rogán: Nem volt csalás Baján

2013.09.30. 13:30

A bíróság nem azt mondta ki, hogy választási csalás, hanem hogy kampánycsendsértés történt a bajai időközi önkormányzati választások során – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A rezsicsökkentés alkotmányba foglalásáról szóló sajtótájékoztatón Rogán újságírói kérdésre beszélt erről.

A Kecskeméti Törvényszék a hétvégén úgy döntött: törli a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választás eredményét, és az ötből egy szavazókörben meg kell ismételni a választást. A bíróság a megalapozottnak találta azt az ellenzéki kifogást, hogy a választás napján a településen szervezetten, autóval szállították az embereket szavazni, ez kampánycsendsértésnek minősül.

A választást a fideszes Kovács Csaba nyerte 467 szavazattal, az ellenzéki pártok (MSZP, Együtt, DK) által támogatott Teket Melinda 406 voksot kapott. A választás után az ellenzék tett feljelentést a szavazók szervezett utaztatása miatt. Feltűnőnek nevezték, hogy míg az öt szavazókör közül háromban az ellenzék nyert, a negyedikben szoros eredmény született, az ötödikben a választást eldöntő, jelentős fölényt szerzett a Fidesz.

Ez az a szavazókör, ahol zömében nehéz körülmények között élő romák élnek. Az ellenzék által nyilvánosságra hozott felvételeken az látható, hogy a kormánypárthoz közel állók megszervezték a választók utaztatását. A választók utaztatása a hatályos szabályok szerint tilos, a tavaszi parlamenti választásokon azonban már nem minősül majd illegálisnak. Az ellenzék ezért megfellebbezte az eredményt, ám azt  első-, majd másodfokon is elutasították a helyi választási bizottságok, ezután fordultak a bírósághoz.

A bírósági döntésére közleményben reagált vasárnap a Fidesz, ebben azt írták, hogy állnak a megismételt választás elé, amelyen ismét győzni fognak.

Hétfői sajtótájékoztatóján Rogán ehhez annyit tett hozzá, hogy a januártól megszűnik a kampánycsend intézménye, így az ilyesmi már nem minősül szabálytalanságnak. A politikus arról is beszélt, hogy nincs olyan európai ország, ahol lenne kampánycsend, példaként Nagy-Britanniát, Németországot említette. Hozzátette: a Fidesznek is voltak kampánycsendsértésre vonatkozó beadványai, de ezeket nem vitték tovább a bíróság elé, mert a választás győzteseként nem akarták megfellebbezni a végeredményt.

A politikus azokra az újságírói kérdésekre nem kívánt reagálni, hogy mit gondolnak a szavazók utaztatásáról, lesz-e emiatt belső vizsgálat a Fideszben. Rogán a 444.hu újságíróinak kérdésére azt mondta: a lap munkatársai máshol kampányoljanak az Együtt 2014 nevében, és ne a sajtótájékoztatón ismételgessék az ellenzéki párt szlogenjeit. A teremben lévő újságírók közül többen is sóhajtozással fogadták, hogy az internetes újság munkatársai többször is feltették ugyanazt a kérdést Rogánnak. A többi újságírói kérdés kizárólag a rezsicsökkentésre vonatkozott.

A sajtótájékoztató témája az volt, hogy Rogán Antal vezetésével munkacsoportot hoz létre a Fidesz annak érdekében, hogy megvizsgálják a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását. A munkacsoportnak Rogánon kívül Szájer József, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Fónagy János és a KDNP-s Bagdy Gábor lesz a tagja. Rogán szerint a bebetonozásról vita van a Fideszben, több politikus nem támogatja a lépést.