Közmunkásokat is bevetnének az árvíz ellen

2013.10.04. 19:42

Egy pénteken benyújtott törvényjavaslat (pdf) lehetővé tenné, hogy a közmunkások katasztrófahelyzetben is rendelkezésre állhassanak, míg az önkénteseket adminisztrációs terheik csökkentésével segítené. A Pintér Sándor belügyminiszter nevével jegyzett javaslat a katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának növeléséról szól.

A tervezet indoklása emlékeztet arra, hogy az új katasztrófavédelmi törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba, „Az azóta bekövetkezett katasztrófák – így a 2013. kora tavaszi hóhelyzet, valamint a nyári dunai árvíz – elleni védekezés hatékonysága bebizonyította, hogy a katasztrófavédelem átalakított szervezeti-, és szabályrendszere a gyakorlatban jól működött” - olvasható a javaslatban.

A Belügyminisztérium a védekezési tapasztalatok értékelése után néhány módosításra tett javaslatot. A húszoldalas javaslat egyik eleme, hogy a közmunkások a jövőben katasztrófahelyzetben is alkalmazhatók legyenek. Az eddigi jogszabályok semmilyen formában nem tették lehetővé a közmunkások rendkívüli munkaidőben történő foglalkoztatását.

A kormány a módosítással egy időben bérpótlék megállapítását is lehetővé teszi a katasztrófaelhárításban részt vevő közmunkásoknak.

Pintér Sándor a nyári dunai árvíz tapasztalataira hivatkozva az önkéntesek adminisztrációs terheinek csökkentését is kezdeményezi. Annak a rendelkezésnek az eltörlésére tesz javaslatot, amely különböző adatbejelentési kötelezettségeket ír elő az önkénteseknek a polgármesterekkel szemben.