Józsikával többé nem állhatsz szóba!

2013.10.09. 17:06
Új eszközzel venné fel a harcot az erőforrás-minisztérium a gyermekbűnözés ellen: pártfogó felügyelőket állítanának a bűnelkövető 14 év alattiak mellé. A felügyelő addig diktálna a gyereknek, amíg meg nem javul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn hozta nyilvánosságra a Kormány.hu-n a gyerekvédelmi törvény legújabb módosítási tervezetét. Ez bevezetne egy új intézményt: az úgynevezett megelőző pártfogást. A minisztériumi magyarázat szerint a cél az lenne, hogy megelőzzék a bűnismétlést, és segítsék azoknak a gyerekeknek a szocializációját és reszocializációját, akik szabálysértést vagy bűncselekményt követtek el.

Most a gyerekkorú elkövetőkkel nem tud „adekvát módon foglalkozni" a gyermekjóléti ellátás, írja a tervezet, amelyet a kormány még nem tárgyalt meg, és amelyről október 15-ig várják a véleményeket a minisztériumnál. Ha egy gyerek összeütközésbe kerül a törvénnyel, büntetőjogi következménye rendszerint nincs a dolognak. 14 év alatti gyerek csak különleges esetekben, nagyon súlyos bűnöknél kerülhet börtönbe. Büntetés helyett védelembe vételi eljárás szokott indulni.

A tervezet most ebbe a védelembe vételi eljárásba illesztené be a megelőző pártfogó felügyelők kirendelését. A gyerekekről környezettanulmány és „bűnmegelőzési szempontú kockázatértékelés" készülne, és ha az derülne ki, hogy nagy a veszélye újabb bűncselekmény elkövetésének, elrendelnék a gyerek kötelező pártfogását.

Józsikával többé nem állhatsz szóba

A szülőnek kötelező lenne együttműködni ezzel a kirendelt pártfogóval, találkozni vele olyan gyakran, ahogy ő jónak látja. A pártfogó felügyelő magatartási szabályokat írna elő a gyereknek. A tervezet szövege szerint például különösen azt mondhatná meg, hogy a gyerek kivel tarthat kapcsolatot, hol és milyen tevékenységgel töltheti a szabadidejét, valamint „életvezetése szempontjából milyen változtatások indokoltak, és ezek megvalósulásához milyen feladatokat kell kitűzni″.

A pártfogó felügyelőtől csak akkor szabadulhatna a gyerek, ha legalább fél év eltelt, és a magatartása kedvező irányba változott.

A tervezethez tartozó hatásvizsgálat szerint erre az új közfeladatra egyelőre az igazságügyi szolgálatok költségvetése egyáltalán nem nyújt fedezetet, és a végrehajtást nehezíti, hogy az igazságügyi szolgálatoknál dolgozó pártfogó felügyelők már most is nagyon leterheltek. A tervezet szerint a megvalósításhoz elengedhetetlen lenne a pártfogó felügyelői feladatokat ellátó kormánytisztviselők létszámának a bővítése. Forrást kellene biztosítani az adminisztrációs és utazási költségre is. A tárca becslése szerint az újítás évente nagyjából 700 bűnelkövető és 500 elzárással is sújtható szabálysértést elkövető gyereket érintene.