Bajnai kiakadt az Orbán-beszéden

2013.10.24. 13:27
Létezik a párhuzamos univerzum: Bajnai Gordon szerint az emberek jelentős részét sokkolta Orbán beszéde. Az, amit a békemenetesek csupa pozitív jelzővel illetek. A neki válaszoló Rogán szerint inkább önvizsgálatot kéne tartania, 2006-ban miért nem mondott le posztjáról.

Bajnai Gordon levelet írt Orbán Viktornak a kormányfő október 23-ai beszéde miatt, amit a Fidesz elnöke a Békemenet hívei előtt, a Hősök terén mondott el. Bajnai szerint Orbán beszéde "sokkolta a demokratikus közvélemény jelentős részét".

Bajnai azt írta, a kormánypárt hívei nem egyenlőek a nemzettel. "A Fidesz – egyelőre – nem állampárt, még ha Ön mindent el is követ azért, hogy az legyen. Ön talán lehet a Fidesz örökös elnöke, ám még a Fidesz örökös elnöke sem lehet Magyarország örökös miniszterelnöke".

A volt kormányfő azt is felrótta Orbánnak, hogy katonai díszsorfal előtt tartotta meg beszédét. "Ne hivatkozzon ebben baljós korszakok hagyományaira és ne takarózzon ebben más nemzetek szokásaival sem: Magyarországon és épp – a fegyverrel vívott és tankkal eltiport – 1956 ünnepén ez ízléstelenségnél is több volt! Magyarországot nem katonai junta vezeti, Ön pedig nem vezénylő tábornok: a demokratikus hatalom megszerzéséhez és megtartásához nem fegyverekre és katonákra, hanem a nép többségének támogatására van szükség" - írta Bajnai.

A beszéd tartalma is kiverte a biztosítékot Bajnainál. "Önnek se joga, se alapja nincs arra, hogy bármelyik politikai vetélytársát a gyilkosok leszármazottjaként bélyegezze meg, az pedig egyenesen szégyenteljes, hogy bármelyik demokratikus politikai erőről olyasmit állítson, hogy az, ha tehetné, a tömegbe lövetne" - vetette a szemére.

Végül arra kérte Orbánt, hogy szégyellje magát. Így fogalmazott: "Miniszterelnök úr, szégyellje magát, és ha maradt még valamicske Önben a régi demokrata énjéből, kövesse meg a nemzetet és kérjen bocsánatot az ellenzéki szavazóktól, akik a magyar nemzetnek éppúgy teljes jogú tagjai, mint az Ön hívei!".

Miről is beszélt Orbán?

Orbán Viktor beszédének közel felében az 1956-ról, a hősökről, a ki- és megjavíthatatlan kommunizmusról és a szabadság kivívásáról beszélt. Beszéde második felében új szabadságharcot hirdetett a már korábban is körülhatárolt ellenség, a pufajkát öltönyre, „a tovarist Tavaresre” cserélő, a külfölddel szövetkező egykori kommunisták ellen.

Orbán most nem viccelt

A kormányfő azt mondta: 2006-ban a kormány saját népe ellen fordult, gumilövedékkel lőtt az emberekre és lovasrohamot vezényelt ellenük, és ezek az emberek ezt újra megtennék. Orbán ezért harcra szólított fel mindenkit, hogy a kormány kiküzdött eredményeit megvédjék.

Rogán: 2006-ban kellett volna tiltakozni

Bajnainak a Fidesz frakcióvezetője válaszolt. Rogán szerint az E14 vezetője "részese volt annak, amikor egyszer egy kormány az emberek közé lövetett". 2006-ban [fejlesztési] kormánybiztosként "nem tiltakozott, nem írt nyílt levelet, nem mondott le a kormányban betöltött pozíciójáról! Pedig megtehette volna." Rogán Antal felemlegette a 2006-os rendőri atrocitások egyik elszenvedőjének hétfői öngyilkosságát is, mely kapcsán szerinte Bajnainak "inkább részvétet kellene nyilvánítania, és önvizsgálatot tartania arról, vajon jól tette-e, hogy akkor nem mondott le pozíciójáról".

Közben a Fidesz állandó keménykedője is megszólítva érezte magát, Deutsch Tamás a Facebookon intézett „zárt levelet” Bajnaihoz. Ebben megértését fejezi ki amiatt, hogy „keményen dolgozik benned a benga” [nyelvművelő olvasóinknak eláruljuk, hogy a "beléállt a benga" kifejezés a "dolgozik benne az ideg" cigány eredetű megfelelője] , amiért Orbán és hívei nem olyan „nettó tapló módon ünnepeltek”, mint az ellenzéki politikus és „kompániája”. Deutsch a Békemenet „szeretetet, összefogást és erőt sugárzó” ünnepségét azzal a szolidaritásos performansszal állította szembe, melynek résztvevői ledöntöttek egy Orbán-szobrot. 

Hallgassa meg azokat, akiket pozitívan sokkolt!

Nem mindenki akadt ki a harcos Orbán-beszéden. A Békemenet résztvevőinek például nagyon tetszettek a kormányfő szavai, csak úgy záporoztak a szebbnél-szebb jelzők:

Orbán magyarosan, lélekrebeszélően, előrelátón és megfontoltan szorítkozott a velőre

Önt is sokkolta a beszéd?