no

A legjobb védekezés a prevenció

2013.10.29. 19:17 Módosítva: 2013.10.29. 19:45
Mai filmajánlónkban azokat a bűnmegelőzési kisfilmeket mutatjuk be, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság készít 66 millió forintból. A filmekben látunk egyedül élő nénire vigyázó lovasrendőrt, strandon vodkát nyakaló tolvajt és élveteg lánykereskedőt. A filmek szereplői a rendőrség munkatársai és hozzátartozói, az opuszokat erős történetvezetés, fergeteges dialógusok, hiteles amatőr szereplők és megnyugtató narráció jellemzi.

Ki gondolta volna, hogy a hátrányos helyzetű térségnek számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kitörési pontja a filmgyártás lesz? Azt pedig valószínűleg még Andy Vajna is irigykedve figyeli, hogy ennek a katalizátora a megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztálya. A kedden délután már körüljárt ütős nyitó darab után sorba jelennek meg a Youtube-on a szatmári filmgyártás legújabb remekei. Az látszik, hogy szappanoperában és dokuban különösen erősek arrafelé.

Azt kell bevenni

Mintha egy Rózsa Sándor-film remake-jét látnánk: lovasok tűnnek fel a csendes erdőszélen álló kis háznál. De ők nem betyárok, hanem segítőkész pandúrok, az egyedül élő idősek rettenthetetlen védelmezői. Egy polgárőr gyógyszert visz egy szépkorú néninek, miközben azt mondja neki: "azt kell bevenni". A gyógyszerelés előtt még egy fiatal rendőrnő azért felhívja Ilonka néni figyelmét arra, hogy

az értékeit ne tartsa elől, el kéne onnan rakni, mert mostanában elég sok idős emberhez bemennek a tolvajok.

Ilonka néni ezután gyógyszerek hatása alatt arra panaszkodik, hogy a múltkor is segített neki egy gyerek cipelni a cuccait a városban, de aztán a gyerek egy másik buszra szállt fel kezében az ő 1050 forintos szatyrával. A szériában a legjobb alakítás díját így is egyértelműen az Ilonka néni szerepében fellépő néni érdemli erős színészi jelenlétéért és természetes hanghordozásáért, de ezzel sajnos azonnal kirúgnák a színművészeti első rostáján, mert ott az ilyet nem szeretik. "Bármi problémája van, tessék szólni, mi jövünk segítünk" - mondja búcsúzóul a rendőrnő, de még kiszúrja, hogy Ilonka néninek eddig volt kutyája, most meg nincs. Hát, hova lett? Elpusztult. A rendőrnőt azonban ezzel nem lehet zavarba hozni:

Szólni kéne a gyerekeknek, hogy be kéne szerezni még egyet.

Mintha csak a kutyát a Tüzépen vagy a vegyesboltban adnák.

Egyedül - de nem magányosan!

A gyanútlan sértettek vidáman pancsolnak a hidegben, pedig ingóságaik nincsenek éppen biztonságban

Elég szar idő van, de nincs mese, el kell menni strandra, hogy leforgathassák a Strand című opuszt. Vidám társaság érkezik a strandra. "Nem kéne elrakni amúgy a cuccokat, hát, el fogják lopni" - mondja az egyik csaj, de egy srác komoly érvekkel meggyőzi: minek, minek? Igazából azért dumálnak csak ennyit, hogy ezzel is fokozzák a drámai feszültséget, meg mert kicsit szégyenlősek, nem mernek azonnal bikinire vetkőzni a kamera és egymás előtt. Mobil, kamera táskába be, irány a hideg víz, mielőtt elkezdene esni. A film narrációs technikát használ. Az erotikával fűtött feszült cselekmény közben egy hang azt susogja egyenesen a rendőrség bűnmegelőzési központjából, hogy a legjobb védekezés a prevenció, de ezt itt nem a fogamzásgátlásra érti.

A rendező néhány ecsetvonással festi fel a szereplők jellemét. A nagyszerű karakterábrázolásnak köszönhetően azonnal tudni lehet, ki a tolvaj. Egy srácot látunk, aki ül a padon, és nyakalja a vodkát. Valljuk be, ez elég gyanús, de lehet, hogy csak azért, mert marhára fázik. Aztán megy is gyorsan bűnözni, szépen kilopja a mobilokat meg a pénztárcákat a táskákból. Mondjuk itt kicsit megtörik a jól felépített dramaturgia, mert amikor a vidám fiatalok jönnek ki a vízből, nem hagyják, hogy a dráma az arcukon teljesedjen ki. Ezt inkább a narrátorra bízzák, aki megmagyarázza mit láttunk. Hát persze, hogy "sértetteket, akik általában csak távozáskor veszik észre értékeik eltulajdonítását". Szerencsére a film nem fokozza tovább a szereplők közötti konfliktust azzal, hogy a film elején ledorongolt lány barátja ellen forduljon és azt mondja, na ugye megmondtam, te faszfej. Akinek túl bonyolult lett volna a cselekmény, annak a film végén a narrátor segít a tanulság levonásában:

mindenki vegye igénybe az értékmegőrzőt, ahol biztonságba helyezheti ingóságait.

Strand

Lazulj már egy kicsit!  

Már az indítása is nagyon ütős a PC-vész című résznek: jól ragadja meg azt az alapszituációt, ahogy elidegenedett társadalmunkban a fiatalok már egy kávézóba is úgy ülnek egymás mellett, hogy mindketten a laptopjukba merednek. Szegény lányokról lehet szó, mert ők nem kaptak okostelefont, így a két bazi nagy laptop miatt nem fér el a kóla az asztalon. A kalandos történetszövésű részben újra feltűnik a Csak egy szippantás című részben már megismert asztmás lány, akit Martin durván becigiztetett egy házibuliban. Ő Ági a jó kislány, aki Horvátországba megy nyaralni a szüleivel, de a barátnője ezen kiakad, mert ő már 17, és hülye lenne az anyjáékkal nyaralni, akik amúgy is nagyon csórók és folyton csak panaszkodnak.

A felnőttes csaj arra akarja rávenni Ágit, hogy keressenek inkább valami munkát, szerezzenek pénzt és menjenek együtt a Balcsihoz. Gyorsan meg is nézik, "nem tettek-e fel a netre valami jó kis hirdetést". A két sweet seventeen rögtön meg is találja a neki való munkát: olyan 16. életévüket betöltött lányokat várnak külföldi fotózásra, akik szeretnék élvezni az életet. Ugyan Ági aggályoskodik, de barátnője nagyon beindul:

Lazulj már egy kicsit! Ha látom, hogy gáz, akkor továbblépek, oksa? Ne aggódj már feleslegesen, nem vagy az anyám!

Snitt. Az élveteg lánykereskedő veszi fel a telefont, behízelgő modorában magázza és kisasszonyozza a csajt, találkozóra hívja és külön kéri, hogy ne szóljon a szüleinek. Újabb snitt. A lánykeresekedő éppen a Hatalom című könyvet olvassa, mellette egy kigyúrtnak látszani akaró biztonsági őrnek kinéző srác feszít mogorvának szánt arckifejezéssel. Megérkezik a csaj, rögtön üdítővel kínálják, pedig a narrátor az előbb mondta, hogy "frissítőt soha nem fogadjunk el lánykereskedőtől, csak hát szegény ártatlan lány ezt nem hallhatta. Az Ármin nevű strici, mondjuk ki, na, rögtön a tárgyra tér. Azt kérdezi a csajtól, van-e barátod. Gyanút fog a kis 17 éves, csak nem valamilyen erotikus munkáról van szó? Hát eltaláltad, kicsim. A csaj azzal próbálkozik, hogy a barátnője tudja ám, hogy ő hova jött, meg látta is a hirdetést. Ármin erre óriási jellemfejlődésen megy át: kedves striciből vadállat stricivé változik:

Ne nézz már olyan pancsernak, szivi! Már rég levettem a hirdetést a netről. Mostantól az lesz, amit mondok és kész. Most pedig sétálunk egyet.

A mogorva testőr kirángatja a csajt a szobából, hogy azonnal elvigyék egy ibizai vagy egy baktalórántházai szexbárba rabszolgának, Ármin pedig elégedetten hátradől, és fellapozza a Hatalom című könyv harmadik fejezetét.

PC vész

15 kisfilm 66 millió forintból

A „Ne légy áldozat!” TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0018 azonosító számú projekt összesen 121 543 860 forint támogatást nyert el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.A program négy pillérből áll: a pénzből áldozatsegítő és áldozatvédelmi irodákat alakítanak ki, felkészítő tréningeket, konferenciákat, tartanak, 12 kiválasztott településen áldozatvédelmi tesztprogramot szerveznek és kommunikációs offenzívát indítanak. Ez utóbbi pillér része a kisfilmek készítése. Mint egy október közepén tartott rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott: összesen 15 film készül el jövő év májusáig 66 millió forintért.

Az oktatófilmek célközönsége a gyermekektől egészen a szépkorúakig terjed, akik megismerhetik a rájuk leselkedő veszélyeket, az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeit, valamint az áldozatsegítés formáit és intézményeit, ismertették egy október közepén tartott rendőrségi sajtótájékoztatón. A filmek szereplői a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának, illetve társosztályainak munkatársai és azok hozzátartozói, nyugdíjas klubok tagjai, polgárőrök és diákok, akik önzetlenül ajánlották fel segítségüket a forgatáshoz. A kisfilmeket félezer példányban sokszorosítják és eljuttatják a megye leginkább veszélyeztetett településeinek kapitányságaira. A filmeket iskolákban, nyugdíjas klubokban vetítik.

A cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti!