Belebukott a bajai kamuvideóba az MSZP sajtófőnöke is

2013.10.30. 20:38 Módosítva: 2013.10.31. 00:19

2013. október 17-én én adtam át a hvg.hu munkatársainak a videófelvételt, melyről senkit nem tájékoztattam, hiszen úgy gondoltam, hogy az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján ez rám és az újságírókra tartozik. A találkozókor nem tudtam, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információim sem voltak. A mai nappal felajánlottam a lemondásomat a párt elnökének, melyet el is fogadott.

– ezt a közleményt adta ki szerda éjjel Déri Balázs, aki eddig az MSZP frakció kommunikációs igazgatója volt.

hvg.hu szerdán árulta el ugyanis a rendőrségnek, hogy Déri Balázs adta át október 17-én – egy telefonos egyeztetést követően – az elhíresült bajai kamuvideót Gavra Gábornak, a portál azóta lemondott főszerkesztőjének. A szavazatvásárlás leleplezéseként publikált felvételről gyorsan kiderült, hogy hamisítvány – célja és készítése körül azonban még mindig rengeteg kérdőjel meredezik.

Hárman már belebuktak

A kamuvideó-botrány miatt eddig hárman kényszerültek lemondásra. A hvg.hu-s Gavra Gábor a videó közlése után pár nappal állt fel a főszerkesztői székből; Kőrös Gusztáv Tibor solti roma vezető, aki a videó egyik készítője volt, Varju László pártigazgató felszólítására kilépett a Demokratikus Koalícióból; most pedig Déri Balázs távozott az MSZP-frakció kommunikációs igazgatói pozíciójából.

A forrás felfedése mellett azután döntött a hvg.hu kiadója, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság levélben közölte, a bajai videó ügyével kapcsolatban rágalmazás miatt büntető eljárásba kezdett ismeretlen tettes ellen. 

A hvg.hu közlése igazi leleplezéssel ér fel, ugyanis Török Zsolt szocialista pártszóvivő még szerdán is azt hangoztatta, hogy „semmi közük” a felvételhez, azt nem is ők adták át a hvg.hu-nak, és egyáltalán nem akartak ezzel a videóval foglalkozni.

A vérében a média

Az MSZP frakciója 2010 júliusában kérte fel Déri Balázst a képviselőcsoport kommunikációs igazgatói pozíciójának betöltésére. Déri akkor "A vérében a média" című írásban idézte fel saját pályafutásának fontosabb állomásait. Mint írta, "beleszületett a média világába, édesapja, a szakma által nagyra becsült Déri János már kisgyerekként magával cipelte őt szerkesztőségekbe, tévékbe, rádiókba, fellépésekre (...)".

Déri alapító főszerkesztője volt a stop.hu hírportálnak, "melyet ottani működésének három éve alatt közismert médiummá formált, majd elunva a skatulyát újabb feladatot keresett, és megalapította a www.hirextra.hu hírportált, melyet szintén három éves időtartamig vezetett".

Arról ebben a szövegben nem tett említést, hogy egy ideig ő volt a Larry Flint által 1974-ben alapított Hustler magyarországi kiadásának a főszerkesztője. A pornómagazin itthon öt éven át jelent meg 15-20 ezer példányban. Cikkünket Déri Balázsról itt olvashatják.