Dinasztiák uralják a pécsi egyetemet

2013.11.07. 06:48

Apa-lánya, anya-fia, apa-fia – mindenféle családi felállásra találunk példát a Pécsi Tudományegyetem jogi karán, ahol információink szerint teljesen általános, hogy nemcsak a tudományos teljesítmény, de a kapcsolatok is számítanak az új oktatók, tanszékvezetők kinevezésekor.

Arról már kedden beszámoltunk, hogy Kecskés László, a kar frissen megválasztott dékánja egyik első intézkedéseként saját fiát neveztette ki a Gazdasági és Kereskedelmi Jogi Tanszék vezetőjének. Bár Kecskés döntése botrányt váltott ki, a dékán a jelek szerint csak alkalmazkodott az intézményben hosszú ideje gyakorolt és elfogadott dinasztikus felfogáshoz.

A családi kapcsolatok közismert példája az egyetemen, hogy a családjogi tanszéken néhány éve Somfai Balázs az édesanyjától, Somfainé Filó Erikától vette át a tanszékvezetői posztot. A karon többen meglepődtek, hogy Somfai került a családjogi tanszék élére, mert nem akadémikus alkatnak ismerték. A családias hangulatot a családjogi tanszékrészmunkaidős oktatójaként Korinek Beáta is erősíti, akinek édesapja Korinek László professzor, a kriminológiai tanszék vezetője volt, jelenleg is Pécsen dolgozik oktatóként. Úgy tudjuk, az ifjabb Korinek nem a legkiemelkedőbb eredménnyel végzett a karon.

Az Alkotmányjogi Tanszéken tanít forrásaink szerint Zeller Judit adjunktus, aki Zeller Gyula közgazdász tanszékvezető, rektorhelyettes lánya. Egyébként Zeller Gyula maga szintén dinasztiatag, hiszen a nagyapa, id. Zeller Gyula is a pécsi közgazdasági karon tanított.

A karon tanít a Kajtár család két tagja is. Az édesapa, Kajtár István a Jogtörténeti Tanszék idén visszavonult professzor emeritusa, a lánya, Kajtár Edit pedig a Munkajogi és Társadalombiztosítási Tanszék oktatója. Informátoraink szerint Kajtár Edit esetében nem csak a családi kapcsolatok nyomtak a latban, amikor felvették a tanszékre, a kutatónő saját érdemei alapján is helyet harcolt ki az intézményben. „Kajtár Edit rengeteget publikál, kutat, és sok pénzt érő kutatásokat szerzett meg a tanszéknek″ – mondta egy forrásunk.

Kiss László, a Közigazgatási Jogi Tanszék professzora, jelenleg alkotmánybíró egy rövid ideig szintén együtt dolgozott a fiával, aki rendőrként másodállású egyetemi adjunktus volt az intézményben, büntetőjogot oktatott. Kiss fia amúgy rövid egyetemi karrier után visszatért a közigazgatásba.

Információink szerint az említett oktatók nagyrészt Petrétei József, egykori igazságügyi miniszter dékáni megbízatása alatt kerültek be a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának oktatói állományába.