Belharcok miatt csúsznak az ösztöndíjak a Corvinuson

2013.11.19. 09:44 Módosítva: 2013.11.19. 10:07
Nem kapták még meg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói a szociális ösztöndíjakat, noha már esedékes lenne. A Hallgatói Önkormányzat a gazdasági főigazgatót, utóbbi a HÖK-öt hibáztatja ezért.

Eddig nem utalták át a szociális ösztöndíjakat a Budapesti Corvinus Egyetemen, a hallgatók idegesek. „Több hallgató, köztük én is nagyon nehéz helyzetbe kerültünk ez által, van olyan hallgató, aki a kollégiumi díjat nem tudja fizetni, és már megkapta a figyelmeztetést, hogy ki fogják költöztetni a kollégiumból, ha nem fizet" – írta az Indexnek egy hallgató.

Arról is írt, hogy ő a HÖK-től és a Diákjóléti Bizottságtól (DJB) kapott információk alapján úgy tudja, azért nem kapta még meg a pénzét, mert Rózsás Péter gazdasági főigazgató nem hajlandó aláírni a kiutalásokat, „mindenbe beleköt, a mai napon a problémája az volt, hogy nincs jogalapja (!) annak, hogy az ösztöndíjakat kiutalják".

Az utolsó pillanatban

A DJB honlapját november 14-én, azaz múlt hét csütörtökön frissítették utoljára. A legutóbbi bejegyzés éppen arról szól, hogy a testület határidőre elvégezte az ösztöndíjak kiírását, feldolgozását és elbírálását, és „az utalás megkezdése céljából″ megküldte azt az egyetem gazdasági vezetésének.

„Hatáskörünkbe sajnos nem tartozik bele az ösztöndíjak folyósítása, így ennek időpontjáról jelenleg nem tudunk informálni Benneteket. A BCE HÖK a mai napon hivatalos úton kér tájékoztatást ismét, felhívva rá a figyelmet, hogy az ösztöndíjak határidőre történő folyósítása nem csak jogszabályi kötelezettség, de több ezer hallgató anyagi biztonságát is befolyásolja" – írták a hallgatóknak.  

A gazdasági főigazgató egy, a hallgatóknak kedden elküldött és az Index birtokába került körlevelében azt állítja, a hallgatói juttatások listáját a HÖK-től november 15-én, pénteken kapta meg (az Indexnek panaszkodó hallgató hétfőn küldte az e-mailt – a szerk.). Levelében azt írja, hogy a HÖK-től nem kapta meg „a döntéseket megalapozó analitikát″, ezért a döntések szabályosságáról nem tudott meggyőződni.

A hiányosságok ellenére azonban úgy döntött, ellenjegyzi a listát, azaz átutalják a szociális támogatásokat, a tanulmányi ösztöndíjakat, valamint a könyv- és jegyzettámogatásokat. Levelében Rózsás emellett arra is kérte a hallgatókat, hogy ha nem vagy nem a megfelelő összeget kaptak, azt jelezzék közvetlenül neki. Ezt azzal indokolta, hogy a listát összeállító HÖK-re sok panasz érkezett. Az Indexnek egy másik hallgató például arról számolt be, hogy miközben más ügyekben a HÖK-től általában gyors választ kap e-mailben, az ösztöndíjak késéséről szóló levelére napok óta semmilyen válasz nem jött. (Időközben kikerült a Corvinus online blogra egy levelezés, ami állítólag Rózsás Péter és a HÖK-elnöke között zajlott.) 

Egymásnak feszülve

Úgy tűnik tehát, hogy a hallgatói támogatások csúszása egy egyetemi belharc következménye. A minisztérium által az egyetem gazdasági vezetésére kinevezett Rózsás kifejezetten rosszban van a rektorral és a HÖK-kel is, ez ügyben lapunknak nyilatkozott a gazdasági főfőigazgató. Rózsás szerint felelőtlen gazdálkodás folyt az egyetemen, sokaknak pedig nem tetszik – így például a HÖK-nek sem –, hogy ezt rendbe akarja tenni.

Ezzel szemben a rektor úgy látja, hogy éppen Rózsás tevékenysége veszélyezteti az egyetemet, és lehetetleníti el a napi működését. Az egyetem szenátusa október 22-i ülésén ezért ellenszavazat nélkül kezdeményezte a munkáltató jogkört gyakorló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél Rózsás megbízatásának azonnali hatályú visszavonását.