Köpött a kamuörökös kameruni csaló

2013.11.20. 16:14

Öt és fél év börtönbüntetést szabott ki egy kameruni származású, magyar állampolgárságú csalóra a Kecskeméti Törvényszék szerdán, írja az MTI. A férfi egy Európa nyugati felén már ismert trükköt alkalmazott Magyarországon elsőként. Áldozata egy Bács-Kiskun megyei teherautó-kereskedő volt, akit 300 ezer euróval (89 millió forint) rövidített meg.

A csalás a vádirat szerint a következőképpen történt: a kameruni drága, márkás öltönyben megjelent a kereskedőnél, és előadta neki, hogy ő a Mali Köztársaság nemzeti bankja igazgatójának a fia, milliókat örökölt, és szeretne venni befektetésképp 200 teherautót Malinak. A kereskedőnek 27 járműve volt, ezekért 1 millió eurót ajánlott a csaló. Mutatott is a kereskedőnek egy trezort, amiben pénz formájú fekete papírlapok voltak. Azt állította, hogy 14 millió euró van a trezorban, csupa 500 eurós bankjegy, amelyeket csak feketére festve lehetett kihozni Maliból.  

A sztori igazságáról azzal győzte meg a kereskedőt, hogy a szeme láttára vegyszerrel lemosta tíz bankóról a tintát, azok csakugyan 500 eurósok voltak, kettőt meg is kapott a kereskedő, és sikerült is beváltania őket egy bankban. A mese eztán azzal folytatódott, hogy elfogyott a vegyszer. A 300 ezer eurót arra hivatkozva kérte el a kereskedőtől, hogy vegyszerre kell, az anyag ennyibe kerül.

A pénzt a kereskedő megbízottja egy párizsi, elegáns belvárosi szállodában adta át a csalónak. Feljelentés akkor lett a dologból, amikor a csaló újra felbukkant Magyarországon, és azt mondta a kereskedőnek, hogy lejárt a vegyszer szavatossága, az új patronhoz kéne még 150 ezer euró.  A csaló egy Somogy megyei vállalkozót is megkörnyékezett, de az nem dőlt be neki.

A bíró szerdán kötelezte a kameruni férfit, hogy 30 napon belül fizessen ki 86 millió forintot az átvert kereskedőnek. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosbításért, a kameruni enyhítésért fellebbezett.

Az ítélethirdetés előtt volt egy kis incidens a Kecskeméti Törvényszék folyosóján: a kameruni leköpte az egyik újságírót.