no

Bajnai ellen tüntettek, ötezret kaptak?

2013.11.24. 14:17 Módosítva: 2013.11.24. 14:17

Néhány közmunkás ötezer forintot kapott azért, hogy libákkal a kezében tüntessen Bajnai Gordon ellen Nyírbátorban – állítja az Együtt 2014. A párt egy másfél perces videót töltött fel a netre, amiben két ismeretlen, kikockázott férfi mesél az esetről. A felvételt kamerával rögzítette a párt egyik aktivistája – tudtuk meg Rácz Krisztinától, az Együtt sajtófőnökétől. 

Bajnai a kislétai temetőnél

A videóból nem derül ki pontosan, hogy az hol, mikor készült és kik szerepelnek rajta, ezért hitelessége vitatható. Az sem derül ki, hogy a tüntetés állítólagos szervezője kicsoda, és van-e valamilyen pártkötődése. A videó maga egyébként elég zavaros, többször vágott, a hang torzított, az elhangzottak pedig nemigen értelmezhetők egyértelmű bizonyítékként arra, hogy valóban az és úgy történt, ahogy az Együtt 2014 állítja (teljes helységnév például nem is hangzik el a videóban, csak annyi, hogy „'Bátor”).

Részletek a videóból

– Mondja felhív tíz embert a polgármester, hogy egy tíz embernek részt kell venni, aki akar, nem kötelező.

(...)

– Ötezer fölött kaptam, hallod, ötezret.

– Nem mondja!

– Tényleg!

– Ez komoly?

(...)

– Hát szóval azért ötezer forint az nagy pénz, akárhogy nézzük azért mondjuk kint kell lenni egy tíz percet, az nem egy összeg. Meg nem egy meló.

Az alábbi részleteket Rácztól, illetve közvetlenül a videó készítőjétől tudjuk, aki azt kérte, hogy a cikkben ne említsük őt név szerint. Az ő állításaik szerint a videó készülésének körülményei a következők voltak.

Bajnai csütörtökön látogatott Kislétára, ahol délelőtt 11-kor romafórumon vett volna részt. A helyszínt visszamondták – hogy miért, azt nem lehet pontosan tudni –, de Bajnai úgy döntött, hogy ettől függetlenül ellátogat a romagyilkosságok egyik áldozatának sírjához, és beugrik az áldozat családjához is.

A program szerint Bajnai a 3-kor esedékes temetői látogatás után 4-kor egy nyírbátori program vendége volt, ahol a szocialisták vezetőjével, Mesterházy Attilával együtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyéni képviselőjelölteket mutatták be. 


Nagyobb térképre váltás

A másfél perces videó az Együtt szerint három óra előtt, a kislétai temető bejáratánál készült, miután a politikus érkezésére készülődő Együtt-stábhoz odalépett egy férfi cigit kérni.

Ön szerint valódi a videó?

Amikor kiderült, hogy a stáb Bajnait várja, a férfi elmesélte, hogy neki és néhány társának felajánlották, hogy kapnak fejenként 5000 forintot, ha vállalják, hogy libával a kezükben várják a négy órára érkező exkormányfőt Nyírbátorban. A férfi több társával éppen közmunkát végzett, amikor valaki odament hozzájuk azzal, hogy kellene vagy tíz ember a feladatra, de semmi nem kötelező.

A felvételen többször is elhangzik a "polgármester" szó, de ezzel együtt sem egyértelmű, hogy maga a polgármester szólt, vagy valamelyik munkatársa. Sőt, az sem, hogy melyik polgármester. A nyírbátori polgármester az MSZP-s Balla Jánosné, a kislétai polgármester Madácsi Imre, aki a 2010-ben Fidesz-támogatással nyert, de korábban független képviselő volt – az Együtt sztorijából az következne, hogy Madácsi az emlegetett polgármester, de erre sincsen semmilyen valódi bizonyíték. 

Ön szerint bizonyítja a videó, amit az Együtt 20014 állít?

A videót később azért kockázták ki, mert a megszólalóktól nem kértek engedélyt a rögzítéséhez, igaz, utólag a felvétel egyik szereplője megkérdezte, hogy benne lesz-e a tévében. Erre azt a választ kapta, hogy a netre biztosan felkerül.

Tüntetés tényleg volt

Annyi bizonyos csak, hogy Nyírbátorban Bajnaiékat valóban tüntetők várták. Az Együtt szerint két nő és öt férfi tartott a kezében libát, szerintük kinézetük alapján látványosan kilógtak a tüntetők közül. A nyírbátori eseményekről néhány vágóképet a HírTv is leadott, amin látszanak a libás tüntetők.

Az ügyben megkerestük a nyírbátori és a kislétai önkormányzatot is, de a hétvégén nem tudtuk elérni a polgármestert.

Nem ez az első eset, hogy Bajnai pártja arról beszél, hogy közmunkásokat vezényeltek ki ellenük tüntetni. Idén nyáron például azt állította az Együtt-PM, hogy Szigetvár polgármestere közmunkásokat küldött tüntetni a volt miniszterelnök ellen. A párt akkor is mellékelt videót a közleményhez, a Fidesz pedig közleményben tagadott.

A mostani videó jó példa arra, milyen megalapozottságú pengeváltások várhatók a pártok között a 2014-es választásig tartó kampányidőszakban.