Átlátszó: Kamumunkáért fizetett az állam a TEK-nek

2013.12.06. 16:56

Az Átlátszó.hu szerint elég rossz üzlet volt az államnak, hogy a Terrorelhárítási Központot is bevonták az árvízi védekezésbe tavasszal. Azt írják, hogy valószínűleg olyan munkaórákat is kifizettetett a TEK az állammal, amiket nem is dolgoztak le. Húszezer órányi túlórát számoltak el, de a média és az MTI tudósításai alapján az Átlátszó azt gondolja, hogy inkább 8 ezer órát dolgozhattak.

Ezt arra alapozzák, hogy az árvíz alatt a hírek elsősorban arról szóltak, hogy készenlétben vannak a terrorelhárítók, de konkrét bevetésről csak nagyon ritkán. Tíz nap alatt összesen három olyan hírt találtak, amiben szó volt a terrorelhárítókról, az egyikben 9, a másikban 250, a harmadikban 200 TEK-est említenek.

Ha mégis valósághű lenne a TEK elszámolása, akkor az lenne érdekes, mennyivel magasabb órabért fizetett az állam a terrorelhárítóknak, mint például a honvédeknek. Az Átlátszó szerint ha tényleg úgy és annyit dolgozott a TEK, mint mondják, akkor az órabérük 6100 forint volt. Ezzel szemben a katonák óránként kicsit kevesebbért, körülbelül 4000 forintért dolgoztak, a büntetés-végrehajtásból átvezérelt dolgozók és a foglyok pedig csak óránként 186 forintot kaptak.

A TEK szerint az Átlátszó hazudik és spekulál

Megteszik a szükséges jogi lépéseket.