Feljelenti a TEK az Átlátszó.hu-t

2013.12.08. 18:25

A TEK szerint az Átlátszón megjelent "Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?" cikk "hazug állításait és spekulatív következtetéseit" a Terrorelhárítási Központ vezetése és teljes állománya már a cikk megjelenése napján is határozottan visszautasította. Vasárnap viszont ismét bejárja a sajtót a Terrorelhárítási Központ árvízi munkáját "kritizáló és lejárató hazugságáradat", idézi az MTI.

Tisztelik őket, de most hazudnak

A Terrorelhárítási Központ  közleményében azt írta, hogy tisztelik és becsülik az Átlátszó.hu portált, mert "fontos dolgot tesznek, szükség van rájuk". Emellett viszont biztosakabban, hogy a portál minden munkatársa és Magyarország minden jóérzésű állampolgára egyetért abban, "hazudni nem szabad".

A TEK szerint az Átlátszó újságírója adatkéréssel fordult a TEK-hez, és ennek a hivatal eleget is tett. Hangsúlyozták, hogy az újságíró egy másik alkalommal szintén adatokat igényelt tőlük, de "ezt már nem várta meg és megjelentette az ominózus cikket". Ennek következménye, hogy mindaz, amit leírt, "szemenszedett hazugság" szerintük.

Semmi konkrétumot nem írtak

A cikkben felvázolt következtetések és állítások minden ésszerűséget nélkülöznek, a szerző által bemutatott számok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal a kommandósok szerint. Az MTI kivontában azonban semmi konkrétum nem szerepel arra vonatkozóan, hogy pontosan mi volt hazugság vagy hol történt rossz következtetés.

Kamumunkáért fizetett szerintük az állam

Az Átlátszó.hu szerint elég rossz üzlet volt az államnak, hogy a Terrorelhárítási Központot is bevonták az árvízi védekezésbe tavasszal. Azt írják, hogy valószínűleg olyan munkaórákat is kifizettetett a TEK az állammal, amiket nem is dolgoztak le. Húszezer órányi túlórát számoltak el, de a média és az MTI tudósításai alapján az Átlátszó azt gondolja, hogy inkább 8 ezer órát dolgozhattak.

Ha mégis valósághű lenne a TEK elszámolása, akkor az lenne érdekes, mennyivel magasabb órabért fizetett az állam a terrorelhárítóknak, mint például a honvédeknek. Az Átlátszó szerint ha tényleg úgy és annyit dolgozott a TEK, mint mondják, akkor az órabérük 6100 forint volt. Ezzel szemben a katonák óránként kicsit kevesebbért, körülbelül 4000 forintért dolgoztak, a büntetés-végrehajtásból átvezérelt dolgozók és a foglyok pedig csak óránként 186 forintot kaptak.

Egy jogállamban az ilyen állításokért és következtetésekért bíróságon kell jótállni. Ezt a TEK elősegíti azzal, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket: polgári pert indít és büntetőfeljelentést is tesz az ügyben - írják a közleményben.