Ángyán felmérte a teljes földmutyit

2013.12.20. 09:39 Módosítva: 2013.12.20. 09:44

Ángyán József korában három megyében vizsgálta az állami földbérletpályázatok eredményét, most az egész országra elkészítette az összesítést, írja a hvg.hu. A volt parlamenti államtitkár a szeptember elsejéig meghirdetett földek pályázati anyagait dolgozta fel, melyek révén nem egészen 200 ezer hektár terület haszonbérlete talál gazdára.

A Nemzeti Földalap és a nemzeti parkok összesen 6561 birtoktestre írtak ki ez idő alatt pályázatot, de mindössze 1582 esetben hirdettek eredményt, együttesen 32 306 hektárra. Mostanáig csak a meghirdetett földek 16 százaléka talált gazdára, de Ángyán szerint az ezekből kirajzolódó kép is megdöbbentő. Ezeknek a területeknek nagyjából a fele 3 megyéhez (Fejér, BAZ és Veszprém megye) köthető. A nagy falatok még hátra vannak, úgyhogy itt még várható egy-két csörte – mondta Ángyán.

A 61 éves agrármérnök, egyetemi professzor friss országos felmérésében 14 érdekeltséget derít fel, amelyet nagybirtokosoknak, oligarcháknak, szélhámosoknak, maffiózóknak, vagy pusztán nagy játékosnak nevez (ezek az érdekkörök összesen 39 pályázót fednek le). Összességében ők vitték el eddig a pályázati úton megszerezhető területek 29 százalékát. Valamennyien 300 hektár fölött nyertek a pályázatokon, két érdekeltség pedig 1200 hektár fölött – ami elvben nem is volna lehetséges.

A birtokméretek alapján az a tendencia figyelhető meg, hogy sokan vannak, akik nagyon keveset nyertek és kevés nyertes vitt el nagy földterületeket. „A sok kicsi és a kevés nagy adja ki a 20 hektár körüli átlagot. A 918 érdekeltség közel fele kevesebb mint 10 hektárt nyert. Az ő művelésükbe a már odaítélt megszerezhető területek összesen 7 százaléka került. Ezzel szemben 67 érdekeltség nyert 100 hektár fölött, 14-en 300 hektár fölött” – mondta. Ángyán szerint a kicsik is azért kellettek, hogy meglegyen a jól csengő átlag, és lehessen kiket mutatni a tévében, amikor aláírják a földbérletszerződésüket.

A volt államtitkár szerint jól látható, hogy nem a családi magángazdaságokat preferálták az elbírálásnál, hanem jelentős területeket kapnak profitorientált tőkés társaságok. A 100 ha fölötti földterület bérleti jogához jutott  27 valódi tőkés társaság, melyek az összes bérbe adott földterület közel 25 százalékát elvitték, és emellett még pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel is több száz állami birtoktest használatához jutottak.

Ángyán szerint az sem igaz, hogy helybeliek kapták a földet. Ha a józan ész szerint az adott településen élőket tekintjük csak helybélinek, akkor a nyertesek kétharmada külsős. Ráadásul több esetben előfordult az is, hogy egy cég kinézett magának egy területet, a pályázati szakaszban odatelepült, és elvitte az összes földet a helyiek elől. Csak velük együtt jött ki ez az egyharmados helybéli arány is.

A legnagyobb nyertesek nemcsak a pályázatokon szerepeltek jól, hanem pályázat nélkül is hozzájutottak földhasználati jogokhoz. Pontosan nem lehet megmondani, hogy hány hektárt nyertek, csak azt, hány birtoktestet kaptak, illetve hány megbízási szerződést írtak alá pályáztatás nélkül. Ángyán szerint a 24 ezer birtoktestet és a kedvezményezetteket tartalmazó lista így is beszédes.

Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester Búzakalász 66 Kft.-je 22 nyertes pályázatával több mint 1000 hektárt kapott Fejér megyében, pályáztatás nélkül további 3 állami földrészletet bérel. A pályázatokon szintén 1000 hektár fölött nyert a Gerzsánszki-rokonság Borsodban és Szabolcsban, illetve a Héjja Testvérek Kft. Csongrád megyében, de az előbbi még 34, az utóbbi 107 darab birtoktest bérleti jogát is megszerezte pályázat nélkül. Ángyán összesítése szerint a pályázatokon a legsikeresebb 14 érdekeltség 495 állami földrészlet bérleti jogát is megkapta a földalaptól – anélkül, hogy pályázniuk kellett volna.

A teljes összesítést Ángyán József a napokban teszi közzé.