no

Sokkal boldogabb a Közgép karácsonya, mint gondoltuk

2013.12.26. 13:51 Módosítva: 2013.12.26. 18:55
Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partner. December 23-án egy, december 26-án négy másik tendergyőzelmét hirdettek ki.

Egy komplett ültetett fenyőerdő alá sem férne be az a rengeteg meglepetés, amit a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt. karácsonykor kapott. A december 23-i Közbeszerzési Értesítőből még csak egy 1,7 milliárdos, az eredeti becsült ár másfélszereséért elnyert tenderről értesülhettünk, december 26-án viszont négy darab sokmilliárdos közbeszerzés nyertes ajánlattevői között is szerepel a Közgép Zrt. neve. Ha nem tudja követni: a lényeg az, hogy már 27 milliárd felett járnak.

De inkább nézzük, mi minden fog ebből épülni az országban!

Paks biztonságosabb lesz, mint valaha

Először is 5,8 milliárdért épül a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának legújabb fázisa. Erre és a kapcsolódó fizikai védelmi rendszerek átalakításának kerítés- és műtárgyépítési munkáira kért ajánlatot a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kapott is, igaz, csak egyet, viszont azt senki sem állíthatja, hogy a verseny hiánya okvetlenül magasabb árat is jelentene: a Közgép és a Pintér Művek – Pintér József egyéni vállalkozó nyertes párosa ugyanis az eredetileg becsült 5,878 milliárd helyett mindössze 5,877 milliárdból kihozza cakumpakk. Plusz áfa. Hogy mi ez az átmeneti tároló és egyáltalán minek van, arról itt olvashat.

A KKÁT keresztmetszeti képe a levegőáramlással ábrázolva
A KKÁT keresztmetszeti képe a levegőáramlással ábrázolva
Fotó: rhk.hu

Ugyancsak a radiaktív hulladékkezelő pályázatán, ugyancsak egyetlen indulóként nyert a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. és a Közgép közös ajánlata: 7,873 milliárd forint értékben a bodai agyagkő formáció földtani kutatásainak felszíni fázisában vesznek majd részt. Az eredetileg becsült összérték itt 7,242 milliárd forint, vagyis ennél a szerződés végleges összértéke több mint 630 millióval lett drágább. Láttuk, az előző kicsit kevesebb lett, ez meg most kicsit több, van ilyen.

A lakossági szeméttel sem lesz gond

Paksról most térjünk át a Dél-Alföldre!

Egy ottani, 3,8 milliárdos pályázaton már két ajánlattevő is indult, ennek jótékony hatásaként a pályázat két részének eredetileg becsült 4 milliárdos értéke helyett a Közgép-vezette DAREH-II. konzorcium 3,87 milliárdért bizonyult jobbnak. (A hülye rövidítés a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerből van.) A pályázat egyébként Csongrád és Békés megyei elhagyott szilárdhulladék lerakók rekultivációjáról szól, szóval a régi szeméttelepekkel csinálnak valamit.

Logikus, hogy ahol vannak elhagyott szeméttelepek, oda újak is kellenek: lesznek is, és a DAREH-ÉP konzorcium a Közgép vezetésével ezért mindent meg fog tenni. Itt is két pályázó volt, az eredetileg 7,793 milliárdosra becsült szerződés helyett a nyertes pályázókkal 8,295 milliárdról kötnek szerződést, ez meg plusz félmilliárdos eltérés. A munka hivatalos nyelven nem más, mint a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésének tervezése és építése.

Az előkarácsony se volt rossz

Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partnernek tűnik: egy december 23-án közzétett döntés szerint egy másik konzorcium főtagjaként 1,74 milliárdért az Őrség szemétproblémáin is ők enyhíthetnek. Akkor a tender eredeti becsült értéke 1 milliárd 120 millió forint volt, a Közgép-vezette konzorcium legjobb ajánlata ennek másfélszereséért, 1 milliárd 740 milliót forintért lett a legjobb.

Ha pedig elege volt a sok pozitív karácsonyi hírből, errefelé elolvashatja azt is, hogy vállalkozók tízezrei mentek tönkre idén.