Nem az osztrák bankfelügyelet adta ki Simon számláját

2014.02.07. 08:49
Az osztrák bankfelügyelet a Népszabadságnak cáfolta, hogy bármilyen úton-módon információkat továbbított volna Simon Gábor ausztriai értékpapírszámlájáról a magyar ügyészségnek. Az ügyészség ezért pontosított, és most már egy másik szervezetet nevezett meg forrásnak.

Az ügyészség szerdán még  az „osztrák pénzpiaci felügyeletet” nevezte az információ forrásának. Most Fazekas Géza ügyészségi szóvivő a Népszabadságnak azt mondta: valójában a pénzmosás elleni nemzetközi hálózat, a Financial Intelligence Unit (FIU) osztrák tagszervezetétől kapta az információt a magyar FIU-szervezet, a NAV berkein belül működő Pénzmosás Elleni Információs Iroda.

A 2013. augusztus 9-én kelt, Magyarországon augusztus 13-án iktatott levélből Fazekas tájékoztatása szerint az derül ki, hogy az osztrák FIU-egység egyik kutató-elemzőmunkatársa rutinszerű ellenőrzést végzett a rendszerükben, miután a sajtóból értesült, hogy valamilyen pénzügyi bűncselekménnyel összefüggésben a magyar legfőbb ügyész Simon mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Ekkor figyeltek fel a Simon nevén lévő számlára. Azonnal értesítették a magyar FIU-egységet, az pedig – az ellenőrzések elvégzése után – október 16-án tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget. A Központi Nyomozó Főügyészségen ekkor már a befejezéséhez közeledett a Simon ellen korábban 300 ezer forintos hűtlen kezelés gyanújával indított eljárás, ezért november 14-én önálló ügyként rendeltek el nyomozást.

Több, a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó pénzügyi szakértő szerint ez a verzió már csak azért sem valószínű, mert a FIU kutatója csak akkor férhetett hozzá az adatokhoz, ha a bank korábban már bejelentést tett az ügyben. Ugyanakkor pénzügyi körökben olyan verzió is kering, miszerint itthonról értesítette valaki a magyar hatóságokat, majd ők keresték meg az osztrák szervet, a FIU buzgó kutatója pedig csak fedősztori.

Ez egybebvág azzal az először az Indexen közölt információval, hogy tavaly maga a pénzintézet adta ki a szocialista politikus számlájának egyenlegét és az azzal kapcsolatos egyéb adatokat – méghozzá a magyar hatóság megkeresésére. Ha a FIU-s szál valóban csak fedősztori, akkor az egyik célja lehet, hogy védje azt a személyt vagy személyeket, akik a magyar hatóságoknak súgtak a számla létezéséről. Ugyanakkor korábban tévesen írtuk, hogy az osztrák törvények szerint a banknak értesítenie kellett volna egy ilyen megkeresésről a számla tulajdonosát.

Simonról, aki korábban a szocialisták országos választmányát vezette, a Magyar Nemzet írta meg, hogy 2008 januárjában számozott értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott egy osztrák banknál. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el a lap szerint. Simon Gábor a botrány hatására minden tisztségéről lemondott.