2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Elvesztette a Fideszt Vona ajánlása miatt a gyöngyösi polgármester

2014.02.20. 11:52 Módosítva: 2014.02.20. 12:09
Gyöngyös polgármestere, Faragó László is aláírta a város jobbikos országgyűlési jelöltje, Vona Gábor ajánlóívét. A Fidesz-KDNP-s városvezető ezzel kihúzta a gyufát a kormánypártnál: Rogán Antal szerint ősszel már nem fogják támogatni a polgármesteri jelölését.

Hétfőn egy tévéstáb kamerája előtt írta alá Faragó László, Gyöngyös fideszes polgármestere a Jobbik elnökének képviselőjelölti ajánlóívét. Vona Gábor a város központjában, egy forgalmas buszmegálló mellett felállított standon gyűjtötte az aláírásokat, amikor a polgármester is beállt a jobbikos támogatók közé.

Faragó László
Faragó László
Fotó: Komka Péter / MTI

A Nol.hu szerint Faragó azzal magyarázta döntését, hogy a Jobbik-elnök családját csaknem harminc éve ismeri, Vona a felesége tanítványa volt, „a két család politikai hovatartozástól függetlenül jó kapcsolatot ápol egymással”. Szerinte nem visszás, ha több jelöltet is támogat valaki.

Ezt azonban nem így látják a Fideszben. A kormánypártban nem vették jó néven a Jobbik elnökét támogató demonstratív akciót.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kedden azt mondta: Faragónak ez volt az utolsó dobása, egy ilyen lépést nem lehet személyes jó kapcsolatokkal magyarázni. A frakcióvezető szerint Faragó ezzel elvesztette a Fidesz bizalmát az önkormányzati ciklus hátralévő hónapjaira, és nem számíthat arra, hogy az őszi választáson ismét fideszes támogatással indulhat majd a polgármesteri posztért.

Az Index megkereste Faragó Lászlót, hogy a Fideszből jelezték-e már neki, hogy az aláírás miatt jelentősen változott a helyzete. A gyöngyösi polgármestert azonban egyelőre nem sikerült elérni.

Update: Faragó László kabinetfőnöke cikkünk megjelenése után jelezte, hogy a polgármester külföldre utazott, kérdéseinkre a következő napokban nem tud válaszolni. Megkaptuk viszont a polgármester közleményét, amit korábban a Vona-ügy miatt adott ki:

„Sem politikusként, sem választópolgárként nem tartom visszásnak, hogy ha több jelöltet lehet ajánlani, akkor a választópolgár éljen ezzel a lehetőséggel. Az ajánlóív aláírása „egy ötszázad részben” támogatás abban az értelemben, hogy hozzásegíti a jelöltet a jelölté váláshoz. Aztán majd a választópolgárok döntenek a mandátum sorsáról.

Fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy nem vagyok a Fidesz tagja. 2010-ben a térség fideszes országgyűlési képviselője, Balázs József kért fel a polgármester-jelöltségre, amit elfogadtam. Akkor a Fidesz által támogatott jelöltként nyertem meg a helyhatósági a választást. Sem 2010-ben, sem most nem vagyok sem a Fidesznek, sem más pártnak tagja.

Vona Gábort és szüleit csaknem harminc éve ismerem, az országgyűlési képviselő a feleségem tanítványa volt. A két család politikai hovatartozástól függetlenül jó kapcsolatot ápol egymással. Az ajánlóívet a két család régi ismeretségére való tekintettel írtam alá. Megjegyzem, mivel idén először egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a Fidesz jelöltjének is aláírtam az ívet. Annyira nem vagyok naiv, hogy azt gondoljam, választópolgárként a magánügyem lehet a jelöltajánlás, bár szeretném azt hinni, hogy egy normálisan működő világban ez a természetes.

A témát ezzel a sajtóközleménnyel részemről lezártnak tekintem.”