A felhőimádók hete jön

2014.02.24. 00:42

Kezdjük a jó hírrel: az Időkép hosszú távú előrejelzése szerint legközelebb március 16-án lesz fagypontnál hidegebb. Jó, esetleg hajnali fagyok itt-ott várhatók, de már az is meglepő, hogy ezt februárban meg kell jegyezni.

Még jobb hír, hogy az ilyen hosszú távú előrejelzések elég bizonytalanok, és addig még simán betörhet valami forró légtömeg Afrikából. (Vagy egy hidegfront a sarkvidékről. Bármelyik lehet, a szeszélyes jetstreamektől hajlamos teljesen meghülyülni az időjárás.)

De jövő héten még jó idő lesz. A nap egész héten sütni fog, bár a hol erősen, hol közepesen felhős égbolt miatt ezt ritkán fogjuk látni. Az erős felhősödés csak vaklárma, eső csupán elszórtan várható. És napközben mindenhol 10 Celsius-foknál melegebb lesz; száraz időben ez kellemes kompromisszum azért, hogy borús az ég. 

Hétfőn napközben 11 fok körül alakul az átlaghőmérséklet, esni legfeljebb a déli, délkeleti országrészben fog. Fagyni még annyira sem, legfeljebb éjjel hűlhet -1 fokig a levegő.

Kedden mindenhol 10 foknál melegebb lesz, miután megszűnik a hajnali pára. Változóan napos-felhős idő lesz; napsütés inkább nyugaton-délnyugaton várható.

A hét csúcspontja várhatóan a szerda lesz: több órányi napsütés, átlagosan 12 fok, némi szél a Dunántúlon, erősödő nappali felmelegedés.

Meneküljön a mesterséges télbe!

A tavaszias időt gyűlölőknek sem kell elkeseredniük. Az eplényi és mátraszentistváni sípályákat valószínűleg Navarone ágyúival lövik, mivel az előrejelzés szerint hétfőn 30, illetve 25 centis hóréteggel várják a látogatókat.

Csütörtökön és pénteken szintén csodás idő lesz, péntekre akár 14-15 fok is lehet – ezt hozza a dél-délkeleti szél. Meg némi csapadékot, mert péntekre már az is várható, igaz, elhanyagolható mennyiségben.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: ezt az időt nálunk jobban csak az influenzavírusok imádják; ezt 22400 beteg első kézből tudja. Nekik valószínűleg sovány vigasz, hogy jövő héten nem várható fronthatás, miközben hétfőtől látogatási tilalmat rendelnek el a kórházakban.