Kinyitják Simon családjának vagyonnyilatkozatait

2014.02.24. 14:39

Kinyitották Simon Gábor hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatait az Országgyűlés mentelmi bizottságában. A titkos osztrák bankszámláiba belebukó volt MSZP-s politikus hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatát viszont nem lehet nyilvánosságra hozni, azt csak a mentelmi bizottság tagjai olvashatják el.

A bizottság KDNP-s elnöke, Rubovszky György elmondása szerint a tagok ezen a héten fogják megnézni a vagyonnyilatkozatokat. A bizottság ülésén a kormánypárti tagokon kívül csak az LMP és a Jobbik volt jelen, a szocialista képviselők távolmaradtak.

A bizottság szakvélemény adására kérte fel a Pécsi Tudományegyetem polgári jogi tanszékét, Rubovszky szerint ezt a kart az egyik képviselő javasolta, ő mást kérdezett volna meg, de a bizottság végül a pécsi egyetem megkérdezését támogatta.

Schiffer András a bizottsági ülésről távozóban azt mondta, vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a Simon Gábornak kifizetett javadalmazást vissza tudja-e kérni az Országgyűlés. Véleménye szerint csak jogállami megoldást lehet elfogadni, tehát a parlamentnek adott esetben azt is be kell látnia, ha jogalkotói hiba történt és törvényt kell módosítani.

Schiffer ellentmondásosnak tartja, hogy miközben a NAV-os áfacsalásos vizsgálóbizottság felállítását arra hivatkozva akadályozták meg, hogy folyamatban van egy büntetőügy, ami nem volt igaz, addig most valóban folyamatban van egy büntetőeljárás, ennek ellenére az Országgyűlés a mentelmi bizottságot vizsgálatra utasította.

Elfelejtette, hogy százmilliók vannak az osztrák számláján

Simonról, aki korábban a szocialisták országos választmányát vezette, a Magyar Nemzet írta meg, hogy 2008 januárjában számozott értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott egy osztrák banknál. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el a lap szerint.

A lap azt is megtudta, hogy Simon Gábor az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 000 eurót mutatott. A szocialista országgyűlési képviselő az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott.

A szóban forgó időszakban azonban Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, valamint gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a mesés összeg eredetére. A politikusnak a kérdéses időszakban három helyről származott rendszeres jövedelme. 2008-ban mint országgyűlési képviselő 5 829 120, mint önkormányzati képviselő 2 538 677 forint jövedelemben részesült.