Korhatárossá tette a csókot az EBH

2014.02.24. 13:07
Eltanácsolja a 16 év alattiakat az Egyenlő Bánásmód Hatóság a saját fjúsági novellapályázata két nyertes darabjától. Attól a kettőtől, amelyek csókolózó meleg fiatalokról szólnak.

„Csak 16 éven felülieknek” – ez a figyelmeztetés szerepel az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) honlapján, az Engem érdekel című hangoskönyv két novellája mellett. Az EBH kiadványában összesen 11 novella jelent meg, ezek az írások a hatóság ifjúsági novellapályázatának nyertes művei. A szerzők középiskolás, 14 és 18 év közötti diákok.

A nyertes novellákat el lehet olvasni és meg is lehet hallgatni egyenként a hatóság honlapján. Az egyes hangfájlok mellé nemcsak a szerző nevét, a címet és a hosszt írták oda, hanem kulcsszavakban azt is, milyen témákról van szó az adott novellában. A tizenegy szöveg közül kettő foglalkozik a szexuális irányultság témájával. Ezek mellett, és csak ezek mellett szerepel a "Csak 16 éven felülieknek!" figyelmeztetés.

A médiatörvény tévéműsorok esetében így rendelkezik a korhatárról:

Azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a IV. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Mindkét korhatárosnak minősített novella a másság felvállalásáról szól és arról, hogyan rekesztik ki társaik a saját nemükhöz vonzódó főszereplőket.

Horváth Klaudia Mosoly című novellájában egy 17 és egy 15 éves fiú szerelméről van szó. A szövegben csak csókjelenet van, szexjelenet nincs. A szereplők közti szexuális kapcsolatra csak utalás van azzal, hogy egyikük utólag visszaemlékezik: együtt töltöttek egy éjszakát. A szerelmesek fizikai kapcsolatáról szóló részletek a több mint hatoldalas novellából:

"Háttal állt nekem, így egy pillanatra beleszagolhattam a fiú létére hosszú, szőke hajába, ami lófarokban simult a hátához."

"Finoman az álla alá fogtam, lehajoltam hozzá és megcsókoltam."

"Kicsit morcosan viszonozta a csókom, majd finoman a mellkasomba bokszolt."

"Gyere értem a hetedik óra után. Menjünk haza együtt, és ha már itt tartunk, töltsd nálam az estét!"

"Mire a házukhoz értünk, már egymás derekát öleltük. Éreztem, hogy most nagy szüksége van a szeretetemre. A nap végén a házuk előtt csókolóztunk."

"Erősen izzadtam a szörnyű álom miatt, körbenéztem, de a szoba határozottan nem az enyém volt.– Roy, jól vagy? – pislogott rám Ed. Igaz is. Elfelejtettem, hogy a múlt éjszakát nála töltöttem.– Jól… – Sóhajtottam, megtöröltem a homlokom és felültem mellé. A szemeim valamiért nagyon fájtak, így hunyorogva keresgéltem őt a karommal. – Gyere ide…– Huh? – Kicsit megilletődött, de hozzám bújt, én pedig átöleltem."

Jabronka Richárd (Más)világi élet című novellájának még ennél is kevesebb köze van a szexhez. Mindössze egy csók történik az elbeszélésben, és az is úgy, hogy a főszereplő megpróbálja megcsókolni azt, akibe beleszeretett, de az megüti.

Nem is figyeltem különösen az arcokra addig, amíg meg nem láttam őt… Fogalmam sincs, hogy mi jött rám akkor. Egy belső, szorító érzés. Elöntötte a testem, forróság járt át, és alig kaptam levegőt. A szemei megbabonáztak. Soha nem láttam még ehhez fogható szempárt. Elpirultam, és szerintem észrevette. Megpróbáltam elfojtani az érzést, és hátravittem a kabátját. Mennyei illatot éreztem. Nagyokat szippantottam a ruhadarabból. Nem akartam elengedni. A józan ész már nem parancsolt. Kifutottam a ruhatárból, megkerestem az osztálytársam, és megkértem, hogy váltson le. (...) Elővettem egy papírt és egy tollat, majd írni kezdtem, amit mond. Ez idő alatt nem volt merszem ránézni. Amikor a végére értünk, és ki akart menni, hirtelen erőt vettem magamon, és megfogtam a kezét, visszarántottam, és megcsókoltam. Ekkor egy nagy ütést éreztem a szemem alatt. A földön találtam magam, és még annyit hallottam az ajtó becsapódása előtt, hogy „Te hülye buzi!”. Elsötétült előttem minden.

Brokeback Mountain

A meleg cowboyokról szóló Brokeback Mountain, a Túl a barátságon a port.hu szerint 15-ös karikát kapott, de például Ausztriában és Németországban 12 éves korhatárral ment. A Csányi Sándor-féle melegtémájú vígjáték, a Coming Out szintén 12-es korhatárbesorolást kapott.

Verekedés mindkét novellában van, de az erőszak ábrázolása nem szélsőségesen durva, ráadásul hasonló jelenetek a többi, nem korhatárosként megjelentetett nyertes novellában is vannak. Leitner Veronika Részletek a naplómból című novellájában például véresre vernek egy cigány fiút, Preszner Sándor Fekete habok című novellájában pedig egy magányos, kigúnyolt fiú öngyilkos lesz.

Horváth Klaudia és Jabronka Richárd novelláin kívül csak egy írást találtunk a nyertesek között, amiben fontos téma a szerelem. Magyar Noémi Engem érdekel című novellájának elbeszélője egy rákos kamaszlány. Ez nem korhatáros.

Értette, hogy mire célzok és közelebb ült, majd átölelt. Meglepődtem, de végül én is a nyaka köré fontam a kezeimet. Jól esett valakivel ennyire őszintének lenni végre, és felszabadultnak éreztem magam. Az ismeretlen és rémisztő tudatlanság, hogy hogyan tovább, továbbra is nyomta a vállam, de ebben a pillanatban azt éreztem, egy jó pár kilót leadtam a feszültségből. Ettől újra könnybe lábadt a szemem. Még jó, hogy ez a jóképű pasi tovább ölelt, és nem láthatta, ahogy a fájdalom és a szabadság keveréke eltorzítja az arcom. Erre az idióta gondolatra hangosan nevettem fel. (részlet)

Múlt hét kedden írásban megkerestük az EBH-t a két novella korhatárossá minősítésével kapcsolatban, megkérdeztük, mi az oka a figyelmeztetésnek,  milyen stiláris vagy tartalmi elemek alapján látták indokoltnak a korhatárossá minősítést. Választ egyelőre nem kaptunk. Ha megérkezik, frissítjük a cikkünket.

Tavaly megfordult az EBH előtt egy melegcsókkal kapcsolatos ügy. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság akkor azt mondta: hibázott az a budai fürdő, amelyikben megalázó helyzetbe hoztak egy meleg párt, akik más, heteroszexuális párokhoz hasonlóan megcsókolták egymást a medencében. Az elmarasztaló határozat indoklásban az EBH kitért arra, hogy az európai jogfejlődésnek köszönhetően a melegek diszkriminációjáról szóló ügyekben a közvéleményben élő erkölcsi megítélés egyre kevésbé játszik szerepet.