A Fidesz nyerte a választást

2014.04.08. 00:29

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Milla Egyesület honlapjára most került fel egy olyan bejegyzés, amiben több tag azt írja, szerintük a Milla története már lezárult. Szerintük az egyesületben közel egy éve nem folyik valós tevékenység, ezért a március 29-i közgyűlésen megjelent tagok – akik ugyan formális döntést nem hozhattak – egyetértettek azzal, hogy az egyesületet meg kellene szüntetni. A poszt csak hétfőn került ki, de azt még március 30-án aláírta több tag, köztük az ötpárti baloldali összefogás országos listáján is 54. helyen jelölt Gulyás József. Nyilvánosan azért nem rakták ki a választások előtt, mert nem akartak kampánytényezővé válni.

    Az Együtt 2014 egyik platformjává váló Milla vezetője, Juhász Péter visszalépett a jelöltségtől, miután a baloldali összefogás keretében szövetkeztek januárban Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, és Mesterházy Attila lett a közös miniszterelnök-jelölt. A Milla nem fogadta el a lemondását, ezért az Együtt-PM társelnökeként vasárnap este ő is ott állt Bajnai Gordon mögött a sajtótájékoztatón.

  • Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke az M1 Este című műsorában arról beszélt, hogy a régi választási rendszerben sem nyertek volna, sőt, ennyi szavazatszámnál nagyjából semmilyen választási rendszerben sem. De ebből szerinte nem következik, hogy ez a választás fair lett volna. Szerinte a legnagyobb hiba az volt, hogy későn jött létre az összefogás, azt már fél évvel korábban létre kellett volna hozni, így ugyanis nem tudták elérni üzeneteikkel a bizonytalan szavazókat. Az MSZP-ben elemzik a helyzetet, készülnek az EP-választásra.

  • A Nemzeti Választási Iroda a hagyományoktól eltérően nem tart sajtótájékoztatót a választás előzetes eredményeiről, erre hétfőn lehet számítani. Délután pedig várhatóan a Nemzeti Választási Bizottság tart ülést, amelyen a beérkezett jogorvoslati kérelmeket bírálják el.

  • Országszerte 39-szer riasztották a mentőket szavazókörben, vagy annak közvetlen környezetében történt esetekhez. Két idős ember életét nem sikerült megmenteni, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

  • A szavazókörök 22,72 százalékának feldolgozása alapján 59,74 százalék szavazott a választáson. A végleges részvételi adatokra még várni kell.

  • Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottság határozata alapján Hódmezővásárhelyen, Makón és Kiszomboron is megsértették a relatív területi kampánytilalmat, amikor autóból hangosbemondón buzdították a baloldali összefogás jelöltjének támogatására a szavazókat, ezt a szavazókörök 150 méteres körzetében is hallani lehetett, írja az MTI.

  • Pálffy Ilona, az NVI vezetője is bejelentette, hogy az ország összes, 10 386 szavazóköre bezárt. Utoljára az Üteg utcában ért véget a szavazás, ahogy arról korábban beszámoltunk.

  • Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke bízik abban, hogy a választás eredménye hasonló lesz a Nézőpont vasárnap közölt kutatási eredményéhez, és a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást. Szerinte a kampánycsend eltörlése nem okozott semmiféle problémát, a pártok intenzíven, de elszabadult indulatok, durva törvénysértések nélkül kampányoltak. A választási rendszer szerinte jól vizsgázott, a határon túliak szavazása fennakadás nélkül működött.

  • A Nézőpont Intézet választás napi kutatása alapján az LMP 6 százalékkal bejutna a parlamentbe, de Csiba Katalin, az LMP országos választmányának tagja szerint ők nem a százalékokat méricskélik. Szerinte az a fő szempont, hogy legyen egy olyan független frakció a magyar parlamentben, akár 6-9 fővel, amely képes kritikát gyakorolni, amikor a Fidesz vagy az MSZP „próbál elsumákolni" egy nekik kínos ügyet. Csiba személyes becslése alapján 7,8 százalékos eredményt vár az LMP-nek, írja az MTI.

  • Olvasó-tudósítónk szerint a Bakáts téren is vége a szavazásnak. Az NVI azt mondta, az utolsó szavazókör zárása után hozzák nyilvánosságra az első részeredményeket.

  • A XI. kerület Bocskai úton kb. 5-10 perce végeztem, én voltam az utolsó. Tök gyorsak voltak, vadászták az embereket a névsor szerinti üres asztalokhoz, és pikk-pakk ment. Este 7-kor nem is voltak annyian, mint 4 éve, épphogy egy sarkon fordult át a sor, és az sem volt annyira tömött

    – írta Bernadett, aki délben be sem állt az átjelentkezők méretes sorába, inkább az estére készült rá taktikusan.

  • Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás, mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Ahol még lesz sorba nállás, ott beáll a sor végére 7 órakor egy szavazatszámláló bizottsági tag és egy közterület-felügyelő. Akik a sorban állnak, még leszavazhatnak, de a 7 óra után érkezők már nem választhatnak. Mint mondta, a XI. kerületben például 30 szavazatszámláló bizottsági tag hat asztalnál fogadja a szavazókat, akik 15-20 perces várakozás után már szavazhatnak.

  • Sétáltam a szavazóhely felé, amikor a helyi kocsma mellett elhaladva a cimboráim beinvitáltak egy sörre. Erőt vettem magamon és továbbmentem, hogy leadjam a voksom. (Aztán visszamentem)

    – írta Péter nevű olvasónk Pest megye, 8-as számú, egyéni választókerületéből (Szigetszentmiklós székhellyel).

  • Az este hétórás urnazárás előtti utolsó időpont részvételi aránya 2,51 százalékponttal marad el a négy évvel ezelőtti első fordulóstól.

  • Rendben lezajlott a szavazás a büntetés-végrehajtási intézetekben, mondta Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője. A közel 18 300 fogvatartottból 6 ezren voltak jogosultak választani, végül 1180-an szavaztak a börtönökben.

  • Kollégánk még mindig a Bocskai úti szavazókörnél van, ahol az átjelentkező szavazók várakoznak: „Az A betűsek nemcsak tovább élnek brit tudósok szerint, de hamarabb is szavazhatnak. Az A-tól E-re nevek a nyerők. Ahhoz a sorhoz úgy kell fogdosni az átjelentkezetteket."

  • Tudósítónk szerint a Ludovika téren már nem kell hosszú sorban állniuk az átjelentkező szavazóknak.

    A Ludovika téren, átjelentkezősen, M-S betűsen 5 perc alatt sorra kerültem

    – írta Zsanett nevű olvasónk is.

  • A Nemzeti Választási Bizottság elutasította Szigetvári Viktor kifogását, amelyet az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal pénteki akadozására hivatkozva nyújtott be. A kifogása szerint a választási eljárási törvény alapján lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig, de az saját tapasztalata szerint néhány órával a határidő vége előtt erősen akadozott. Patyi András, az NVB elnöke szerint a bizonyítási kötelezettség a beadványozót terheli és nem tekinthető bizonyítéknak a saját tapasztalat.

    Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője korábban azt mondta, az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához és emiatt lassult le a rendszer, írja az MTI.

  • Az utcán sorban állóknak túrós batyut, vizet osztanak a Bocskai úti szavazókörnél, számolt be róla munkatársunk. „Hamar megy a sor" – mondta az egyik várakozó. „45 perc" – pontosít aztán a felvigyázó közteres. A 2010-ben is a legtöbb átjelentkezőt fogadó és kényszerből este kilencig nyitva tartó XI. kerületi Bocskai úti szavazókör előtt egész nap nagy sor állt.

  • Ha kedvezően alakul a részvételi arány a választáson, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) még meglepetést is okozhat, mondta Szili Katalin pártelnök. Azt mondta az MTI szerint, hogy jó lenne, ha legalább 60-65 százalék lenne a részvétel, ha minél többen élnének a választójogukkal, hiszen ilyenkor nyílik lehetőség arra, hogy mindenki beleszóljon abba, milyen legyen a következő négy év, de a következő huszonöt évet is most lehet megalapozni.

  • „Semmiképpen sem jó" – mondta a délután Gyöngyösön szavazó Fodor Gábor, hogy a részvételi arány délutánig elmaradt a négy évvel ezelőttitől. Azt mondta, mindig a magas részvételi aránynak örül, „mert akkor kérhetik az emberek igazán számon, hogy mi történik ebben az országban". Fodor azt mondta, hogy a magyar liberalizmus történetében komoly fordulópont lesz ez a választás: az elmúlt négy évben nem volt liberális párt a magyar parlamentben, most pedig lesz.

  • A Somogy megyei, Marcali központú választási kerületben a fonyódi szavazóköröket érintően kampánysértés miatt, a nagybajomi szavazóköröket érintően pedig plakátrongálások miatt tettek bejelentést az érintett képviselőjelöltek, azonban a beadványokat a választási bizottság többek között bizonyítottság hiányára hivatkozva elutasította.

    A zalaegerszegi választási bizottság pedig elutasította azt a kifogást, amelyet Vigh László Fidesz-KDNP-s jelölt még csütörtökön emelt amiatt, hogy az MSZP plakátjai szerinte engedély nélkül kerültek ki villanyoszlopokra. A bizottság szerint nincs tilalom villanyoszlopokra vonatkozóan a választási törvényben.

  • A részvétel 1,76 százalékkal marad el a 2010-es első forduló 46,78 százalékától, de már megközelítette a 46,64 százalékot, ami a második fordulóban a végső részvételi arány volt.

  • Több olvasónk is jelezte, hogy nem tájékoztatják egyértelműen az átjelentkezőknek is fenntartott szavazókörökben a helyi lakosokat, hogy nekik nem kell sorban állniuk, külön szavazhatnak.

    Az átjelentkezők miatt nagyon hosszú sor, még mindig több százan várakoznak a VIII. kerületi Ludovika térnél, írta Tibor nevű olvasónk. Szerinte a tájékoztatás nem kielégítő, a helyi lakosok soron kívül mehetnének szavazni, ha erről tájékoztatnák őket.

    A 13. kerület Üteg utcai szavazókörben 10 óra óta legalább 100 méteres sor áll. Ez nem csak azért van, mert itt vannak az átjelentkezők, hanem azért is, mert egyáltalán nem egyértelmű, hogy a helyi lakosoknak nem kell sorban állni, így sokan le sem mennek szavazni, mert legalább egy órát kell sorban állni. Eközben a helyi lakosoknak fenntartott szavazókörben percenként jön be 1-1 szavazó. A tájékoztatás nagyon inkorrekt!!!

    – bosszankodott Zoli is.

  • Inkább vidékre, Budapesten az Andrássy útra koncentrálták a beígért vörös sálakat, mondta Szanyi Tibor az általa belengetett vörössál-invázióról. Az Újlipótvárosban szerinte vörös dzseki és Hiszékeny Dezső-álarc van. Egy hete írtuk meg, hogy Szanyi több tízezer vörös sálat akart szervezni a kormányváltó aktivistáknak és szimpatizánsoknak, a választás napjára pedig Dress in red mozgalmat hirdetett.

  • A három szavazókörnek is helyet adó egyik pomázi iskolától kevesebb mint 150 méterre folytatott kampány miatt marasztalta el az ötpárti ellenzéki összefogást a 3-as számú, szentendrei központú választókerület országos egyéni választási bizottsága. Egy állampolgári bejelentés érkezett arról, hogy standot állítottak fel 150 méteren belül, és ott kampányoltak, a bizottság pedig helyt adott a kifogásnak.

  • Még mindig elmarad a részvételi arány a négy évvel ezelőtti első fordulótól, amikor 35,88 százalék ment el szavazni ugyaneddig az időpontig, viszont jóval magasabb a 2010-es második fordulósnál (27,11 százalék).

  • Eltörött a pecsétnyomó, emiatt rövid időre fel kellett függeszteni a választást Kaposvár egyik szavazókörében. Az elmúlt 25 évben még soha nem történt olyan, hogy pecsétnyomó okozott volna fennakadást egy választáson. Mivel nem volt a helyszínen tartalék, 15 percre fel kellett függeszteni a választást, amíg pótolták a szavazólapokat érvényesítő bélyegzőt.

  • Átjelentkezve szavaztam, pont egy órát álltam. Rengetegen voltak, amikor mentem (11:05) és mikor jöttem (12:05), akkor ugyanolyan hosszú volt a sor. De az öregeket, kismamákat, mozgáskorlátozottakat előreengedik

    – írta meg a szavazás után tapasztalatait az átjelentkezőknek a X. kerületben kijelölt 35. szavazókörből Diána.

    Jó fejek a babakocsisokat előre engedik

    – erősítette meg Gábor nevű olvasónk, aki Óbudán áll a sorban. Rengetegen vannak, azt mondják, fél-egy órát kell várni.

Vissza az összes bejegyzéshez