A belvárosi fiú esete BAZ megyével

2014.03.24. 00:06
„Legalább nem egy volt kommunista” – mondja Schiffer Andrást meglátva egy fideszes aláírásgyűjtő az ózdi piacon. De hogy ne legyen azért annyira jó napja az LMP listavezető társelnökének, rögtön hozzáteszi: itt az emberek nem igazán értik a párt magasabb szintű zöld gondolatait, „ majd ha nem a túlélés a cél, ha egy fejlettebb gazdasággal rendelkezünk, lehet ilyenekről gondolkodni”. Schiffer ott kampányol személyesen, ahol gyengén áll az LMP, mint mondta: „ahogy nem fog hasítani a Jobbik az V., VII., vagy a XII. kerületben, úgy viszonylag nehéz lenne az LMP-nek Ózdról megnyerni az országgyűlési választásokat.”

Az LMP társelnöke azt mondja, azzal próbálja kompenzálni azokat a választókörzeteket, ahol a legesélytelenebb az LMP-nek a mandátumszerzés, hogy személyesen ő megy kampányolni. Különös logika, ami mögött persze az is állhat, hogy egyéniben sehol nem esélyesek az első helyre, de így legalább az a pozitív üzenet megvan, hogy nekik minden térség fontos.

Miközben tehát Orbánt valószínűleg nem látjuk majd Angyalföldön kampányolni, sem Mesterházyt Csornán, Schiffer szombaton beleugrott a párt − Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett − egyik legsötétebb lyukába: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tett egy kampánykörutat. Ez a két északkelet-magyarországi megye az, ahol négy éve az LMP a leggyengébb volt: Borsodban 4,2, Szabolcsban 2,86 százalékot kapott a listájuk, borsodi egyéni jelöltjeikre mindössze 5231-en szavaztak (igaz, a 13 körzetből csak kettőben tudtak jelöltet állítani).

Schiffer korán reggel az ózdi piacon kezdett, aztán az ózdi képviselőjelöltjük településén, Királdon nézett be egy egészségnapra és a helyi presszóba. Ezután ebéd jött a gömörszőlősi ökológiai központban, majd Miskolcon egy sajtótájékoztatóvá zsugorodó lakossági fórum következett, innen indult végül vissza Budapestre, ahol a párt születésnapját ünnepelte.

A reggeli ózdi kitelepüléssel nem vállal túl sok kockázatot az LMP: a piacon nagy a forgalom, az osztogatott szép zöld almákra sokan lecsapnak. Kicsit furcsa is, hogy csak fél-háromnegyed órát szánnak erre a helyszínre, de ahogy Schiffer fogalmazott, nem innen fogják megnyerni a választást. Hogy kikkel pacsizott le, azt ebben a videóban mondja el:

Enyhén szólva nem tudtunk ide gyökeret ereszteni

Pártvezetők egy napja a kampányban

Terveink szerint a választás napjáig, április 6-ig több pártvezető, és/vagy miniszterelnök-jelölt egy napját követjük végig. Mesterházyt várhatóan táblás tüntetők követik mindenhová, Gyurcsánnyal szerintem akár a reggeli fogmosásnál is kezdhetünk, de reméljük, hogy – a bujkáló Fidesz-jelöltekkel ellentétben – Orbán Viktor is szorít majd nekünk egy kis helyet a Volkswagen kisbuszban a házi videósa mellett.

Persze elég lehet ez a félóra: az emberek túlnyomórészt itt úgyis a Fidesz–MSZP–Jobbik Bermuda-háromszögben gondolkodnak, arra pedig, hogy a helyi lapokba, tévébe bekerüljenek, elég ez a 30 perc. Schiffer szerint egyébként − bizonyos szociológiai okok mellett − azért sem tudtak igazán gyökeret verni itt, mert a pártszakadással elment vagy másfél évük, de már az is óriási eredmény, hogy az ajánlások gyűjtésénél nem azzal kellett kezdeni, hogy elmagyarázzák, mi is az az LMP.

„Ismerem az LMP jelöltjét, de hirtelen nem jut eszembe a neve. Fodor Gábor, ja nem, az nem az” − ezt már a királdi presszóban mondta egy idős férfi, aki szerint mindegy is, a lényeg, hogy munkahelyre van szükség. Eközben a pultnál Schiffer elegyedik beszélgetésbe egy férfival, akit nem nagyon érdekel már a munkahelyteremtés, mert csak három éve van a nyugdíjig. A presszó meglátogatásának célja, hogy „András találkozzon a valósággal" − tréfálkozott a párt országos listájának ötödik helyén szereplő Schmuck Erzsébet, amit biztos kikért volna magának Schiffer, ha hallja.

Szerinte egyébként az a kérdés, hogy el tudja-e találni a rezdülését az embereknek, ami nagyon nehéz, mert ha fontos és komoly dolgokról beszélnek, sokszor még a médiát sem érdekli. „Érzületkampányok működnek, úgy kell beszélni, színezni, hogy működjön” − mondja, és hozzáteszi: az MSZP és a Fidesz már olyan lebutított üzenetekkel kampányolnak, hogy a korábban túlzsúfoltnak tartott óriásplakátjaikra is kezdik azt mondani az emberek: végre mondanak is valamit.

A királdi presszó és egészségnap meglátogatása, öko- és bioételek kóstolása után a gömörszőlősi ökológiai központba mentünk, ahol helyi, pár száz fős kistelepülések polgármesterei mondták el, min kellene változtatni: könnyebben jutni jó földhöz, támogatást adni a feldolgozóipar, de eleve a termelés beindításához. A két település közötti rázós úton Schiffer arról beszélt, hogy itt is megszüntettek egy vasúti szárnyvonalat.

2002 után ezeket a térségeket lekapcsolták az országról. Olyan vasútszárnyakat szüntettek meg sokszor, ami az egyetlen út volt egy nagyobb városba, megyeközpontba. Ezek a halott szárnyvonalak már önmagában elég bizonyíték arra, hogy ezzel az álbaloldallal semmiféle együttműködés nem képzelhető el.

− mondta, és hozzátette, Fónagy ugyan néhányat újranyitott nagy csinnadrattával, de az édeskevés. 

„Elvittük már jó előre a kutyát, mert tudtuk, hogy jössz" – mondják nevetve a Schiffernek a gömörpusztai központban, utalva az LMP elnöke és az állatok közti kapcsolatra, amiről maga Schiffer beszél az alábbi videóban (Figyelem, a videóban bikaborjú is van!):

Nem szégyellem, tősgyökeres belvárosi vagyok

Schiffer szerint érdemi munkahelyteremtés, főleg az olyan térségekben, ahová esély sincs komolyabb ipari beruházásra a következő években − többek között az alapvető infrastruktúra hiánya miatt −, szóval érdemi munkahelyteremtés itt akkor lesz ha a helyi gazdaságokat támogatja a kormány. „Abban hiszünk, hogy az ilyen gazdaságok jelenthetik a kitörés lehetőségét a semmibe vett kistérség számára.”

Emellett hiányzik a munkaerő-piaci szolgáltatások közül egy mentorhálózat, ami olyan embereket tesz alkalmassá a munkavállalásra, akik vagy írni-olvasni sem tudnak, vagy több generáció óta a családban senki sem dolgozik, így alapvető készségek hiányoznak a munkavállaláshoz. Az erre fordítható összegeket pedig teljesen felemészti a közmunkaprogram. 

A következő állomás Miskolc volt, ahová eredetileg lakossági fórumot szerveztek Schifferrel és a két miskolci jelölttel, Emődi Zoltánnal és az LMP-alapító Mile Lajossal. A sajtótájékoztatón végül a jelölteken, a helyi sajtón, a köztévé munkatársain és rajtunk kívül senki nem jelent meg. Schiffer később azt mondta, szervezési hiba történt, a helyiek elfelejtették meghirdetni. Mondjuk, jó kérdés, hogy melyik a kínosabb: ha egyetlenegy érdeklődő sem jelenik meg egy lakossági fórumon, vagy ha a pártelnök részvételével zajló lakossági fórumot elfelejtik meghirdetni.

Schiffer egyébként hozzátette, hogy eleve nem számítanak sok emberre ezeken a fórumokon, mert szerinte a szavazóik többsége olyan,

  • akinek elege van a Fideszből,
  • a szocialistákra alapból nem szavazna,
  • a Jobbikra elvből nem,

így behúzza az x-et rájuk, de politikailag nem olyan aktív, hogy elmenjen egy fórumra. Persze ez is megye- és városfüggő, tette hozzá. 

A sajtótájékoztatóvá devalválódott miskolci lakossági fórumról nézze meg ezt a rövid hangulatvideót, érdemes!

Mindjárt kezdünk, csak kikapcsolom ezt a kurva telefont

A sajtótájékoztató végén megkérdeztük az egyik miskolci jelöltet, Mile Lajost, hogyan érintette, hogy az LMP egyik alapítójaként, a választmány szavazása alapján csak az országos lista 13. helyére került, ami a felmérések szerint enyhén szólva sem tűnik biztos befutó helynek. Mile őszinte válasza a következő volt:

Jól nem esett a dolog, képmutatás lenne azt mondani, de nem történt semmi tragikus. Sok biztató eleme is van ennek: legalább 12 nálam képzettebb politikus van az LMP-ben.

És hogy szerinte miért kerülhetett erre sor?

Én mérsékelt odaadással elemeztem ennek a hátterét, vagy az esetleges okait... Ezt dobta a gép.

A Miskolcon töltött fél óra után Schifferék elindultak vissza Budapestre a párt születésnapjára, ahová invitálták Mile Lajost is. De ő csak annyit mondott: „Van jobb dolgom is: MTK–Videoton-meccs lesz.” Azt elfelejtettük megkérdezni, ennek van-e üzenetértéke – Schiffer közismerten egy másik pesti csapat, a Vasas szurkolója –, de amikor megnéztük a tabellát, azt láttuk, hogy történetesen az MTK is épp a 13. Ami ott nem nyerő szám.