Orbán: Ülök, mint matyó legény az ivóban

2014.04.03. 07:30
Négy nappal a választás előtt a Fidesz vezére visszament oda, ahol 2002-ben kezet csókoltak neki. A mezőkövesdi kézcsók ezúttal elmaradt, cserébe átélhettük, milyen az, ha Orbán a saját emberét cikizi és hízeleg a matyóknak.
Orbán Viktornak kezet csókol egy mezőkövesdi asszony 2002-ben. A kép balszélén Tállai András látható.
Orbán Viktornak kezet csókol egy mezőkövesdi asszony 2002-ben. A kép balszélén Tállai András látható.
Fotó: Kovács Attila

Régen jártam itt, önöknél. Ez jó jel. Ugyanis engem mindig oda küldenek, ahol rosszul mennek a dolgok

– így kezdte beszédét Orbán Viktor a borsodi Mezőkövesden tartott szerdai politikai nagygyűlésen, ahol egy-két ezren lehettek, többségében idős emberek. Sokan a környező településekről érkeztek, csoportosan. Orbán mondatait akár úgy is lehet értelmezni, hogy azért utazott le a baloldalinak egyáltalán nem nevezhető Mezőkövesdre, mert a Fidesz nem úgy áll ott, ahogy szeretnék. Merthogy a és az elfogadható nem ugyanaz, márpedig Orbán így folytatta a beszédét: 

Az, hogy a Bandi az elmúlt időszakban nem hívott, az azt jelenti, hogy itt a dolgok elfogadhatóan mennek.

A Bandi becsületes neve amúgy Tállai András, aki nemcsak a Fidesz országgyűlési képviselője és államtitkár, de Mezőkövesd legbefolyásosabb embere is, akivel nem tanácsos rosszban és nem árt jóban lenni.

1998 óta tagja a Fidesznek, 2002-től nyolc éven át Mezőkövesd polgármestere volt, az ezredforduló óta egy rakás pénzt lobbizott már ki a városnak.  Legutóbb a város pár éve még az NB III.-ban játszó, ma már élvonalbeli focicsapata kapott 400 millió forintot a költségvetési tartalékból. Első, de még második ránézésre is úgy tűnhet, hogy emiatt nincs félnivalója, a borsodi 7. választókerületet, amiben egyéniben indul, simán nyerheti, ahogy a Fidesz is. 

Háromesélyes küzdelem?

Tállai András (Fidesz)

Mezőkövesd legbefolyásosabb embereként tartják számon. A Fidesz országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium államtitkára. Debrecenben született, Mezőkövesdre 1983-ban költözött. Pályafutását a Tiszai Vegyi Kombinátnál kezdte pénzügyi előadóként, a rendszerváltás után hat éven át saját, könyveléssel, pályázatírással foglalkozó vállalkozását vezette. A Fideszbe 1997-ben lépett be, de 2001-ben már a pénzügyminisztériumban dolgozott államtitkárként. 2002-től 2010-ig a város polgármestere volt, ekkor nevezték ki a BM-ben államtitkárnak.  A 2010-es országgyűlési választásokon BAZ megye 13-as számú választókerület országgyűlési képviselőjeként szerzett ismét mandátumot.

Másképpen látja ezt a helyi ellenzék, szerintük a Fidesz meggyengült a régióban. Ez magyarázat is lehet arra, miért jött le ide Orbán négy nappal a választás előtt. A Kormányváltók színeiben induló szocialista Nyeste László és a Jobbik jelöltje, Bóta Mihály is azt mondta az Indexnek, hogy a Fidesz gyengült. Nyeste szerint most nagyjából egyenlő esélye van neki, a jobbikos jelöltnek és Tállainak, Bóta egy kicsit magabiztosabb, ő szinte biztos a győzelemben. Mármint a sajátjában. 

Az csak április 6-án derül ki, hogy jobban járt-e a Fidesz azzal, hogy az új választási törvénnyel újrarajzolta a választókerületet. Ez a gyakorlatban itt annyit jelent, hogy amíg korábban 27 településen összesen 30 ezer embert kellett győzködniük a jelölteknek, addig most 54 településen 80 ezer szavazót kell maguk mögé állítaniuk.

A Fidesz jól járhat azzal, hogy olyan településeket csaptak a kerülethez, amelyek többségében fideszes bázisnak számítanak, de vannak olyanok is, ahol egyáltalán nem biztos, hogy annyira szeretik a kormánypártot. Ilyen például Miskolc, Mezőcsát környéke és Tiszaújváros. 

Az biztos, hogy Tállai kemény napok elé néz. Hiába jelentette "elnök úrnak" a nagygyűlésen mondott beszédében, hogy ő mennyi mindent megtett a győzelem érdekében, Orbán azért csak odaszúrt neki: 

És aztán az is eszembe jutott, amikor készülődtem önökhöz, hogy 2002 szeptemberében is voltam itt egy önkormányzati választási kampányban, ahol Tállai András képviselő úr és képviselőtársam 1 százalékkal nyert. Az nem világos, hogy azért 1 százalékkal, mert itt voltam, vagy csak azért 1 százalékkal, mert itt voltam, de akárhogy is, végül sikerült 1 százalékkal nyernünk. 

Aztán jött a fordulat, Orbán pár perccel később már "jó barátnak", "hűséges bajtársnak" és "elszánt harcosnak" nevezte Bandit. "Kellene ő nekem megint" – indokolta meg, miért is szavazzanak Tállaira, akit azért még egy kicsit cikizett:

Nem azért mondom ezt, mintha az önök képviselőjelöltje egyébként könnyű ember lenne, nyilván önök jól ismerik őt. Múlt héten is együtt ültünk egy futball mérkőzésen és nagyon izgultam, hogy elviszi-e esetleg ott mellettem a szívinfarktus, úgyhogy ne nagyon engedjék már futballmeccsre a választásokig.

De nemcsak ezért nehéz ember - folytatta Orbán. Hanem azért is, "mert keményen harcol az itteni emberek érdekéért". És ennél a pontnál fontos témát érintett: 

Most éppen két éve a reptér miatt eszi az életemet. Hogy hogyan tudnánk ezzel a reptérrel valamit kezdeni, ha egyedül nem megy. Mert egyedül az elmúlt években nem ment. (...) Én meg is ígértem neki, hogy ha megnyeri ezt a választást, akkor ismét beszélhetünk a dologról.

A reptér Tállai egyik ígérete volt, amiből aztán nem lett semmi. Az ellenzék ezt a szemére is veti, sőt, a jobbikos jelölt az Indexnek azt fejtegette, hogy a reptérberuházás körül nem minden tiszta. Bóta Mihály vizsgálódik is, ám állítása szerint rendre falakba ütközik, az önkormányzat nem adja ki az ezzel kapcsolatos közérdekű adatokat. 

Nyeste László (MSZP)

A Kormányváltók jelöltje, valójában az MSZP helyi szervezetének elnöke. Saját bevallása szerint "régi matyó családból" származik, tanári diplomája van. Az országos hírekbe akkor került bele, amikor 2012-ben az MSZP azt állította, hogy Nyestét politikai okokból rúgták ki egy helyi iskolából.

Ha a reptérfejlesztéssel be is fuccsolt, azért van egy-két ütőkártyája Tállainak, amiket nemcsak ő, de Orbán is hangsúlyozott a beszédében. Ez pedig az a pénz, amit "Bandi" Mezőkövesdnek eddig elintézett. Köztük az a 4 milliárdos adósság, amit az állam levett a város válláról. "Ezt legyenek kedvesek és írják a javunkra!" - kérte a nagygyűlésen Orbán.

Aztán elmondta, hogy az elmúlt években 7,8 milliárd forintot kapott az államtól a település, így a kettő együtt már majdnem 12 milliárd forint - és akkor a rezsicsökkentést még nem is számolta. "Azt kívánom önöknek, hogy az életükben soha ennél rosszabb üzletet ne kössenek!" - próbált viccelődni. 

"Itt is van szegénység"

Azt az ellenzék sem tagadja, hogy Tállai pénzt szerzett a városnak. Az MSZP-s jelölt, Nyeste László szerint azonban a pénzek egy jelentős része uniós forrás és éppen azok adják, akikkel az Orbán-kormány "szabadságharcot" vív. És hiába néz ki szépen a város,"itt is van szegénység", sőt, szerinte az emberek az elmúlt négy évben jóval szegényebbek lettek, mint azt megelőzően.

A jobbikos jelölt is azt kifogásolja, hogy a fejlesztésből ugyan szépítik a várost, de semmi nem megy munkahelyteremtésre, noha ez volt Tállai egyik 2010-es ígérete. Az ellenzék kampányában egyébként a helyi focistadion is céltábla. Nyeste például kiszámolta, hogy az 1,3 milliárdos stadionfejlesztés nézőként egymillió forintjába került az adófizetőknek. 

"Ha nem is feudális, de kötöttségektől terhelt kapcsolat alakult ki itt az elmúlt évtizedben" - állítja Nyeste. Szerinte megtanították az embereket arra, hogy csak a bajuk lehet abból, ha fellépnek a hatalom ellen. "Az én elbocsátásommal is ezt üzenték" - idézte fel az egykori tanár, hogy szerinte 2012-ben politikai okokból rúgták ki a helyi iskolából, ahol addig tanított. A kirúgása akkor országos ügy lett. Egy ideig nem tudta, miből tartsa el a gyerekeit, úgy érezte, nemcsak őt, de a családját is támadás érte.

Ma egy szomszédos településen szállodát vezet, de a beszélgetésünkkor kiderül, nehezen felejt. Noha személyesen ismerte Tállait, akinek a felesége még tanította is őt, a Fidesz jelöltjével pedig egy ideig ugyanabban az iskolában dolgoztak, ma már nem állnak szóba egymással. "Még ismertem emberként is. De most egy politikus, aki mindent megtesz azért, hogy az újraválasztását biztosítsa" - jellemezte.

Bóta Mihály (Jobbik)

A Jobbik jelöltje tősgyökeres mezőkövesdi. Államigazgatási, jogi diplomája van. Húsz éven keresztül Mezőkövesd környéki települések jegyzője volt. Most a Jobbik mezőkövesdi alelnöke.  "Egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy jegyzőként sikerült elérnie a települését csődbe juttató tiszaderzsi polgármester felelősségre vonását" - olvasható a bemutatkozó anyagában.

De Orbán is jellemezte az ellenzéket. "Az ő szenvedélyük a gyűlölködés, a mi szenvedélyünk Magyarország" - mondta beszédében a kormányfő. Ahogy a turné többé állomásán, most sem csak az MSZP-re, hanem a Jobbikra is lőtt. Utóbbit egy olyan bokszedzőhöz hasonlította, aki "még soha nem ment be a ringbe, de az észt azt osztja". Szóba hozta az Európai Unióból történő kilépést is, amit a Jobbik ajánlgat. Orbán szerint uniós tagnak lenni "nem szerelmi kérdés, hanem jól megfontolt érdekek kérdése." Azt mondta, "nem az a kérdés, hogy kilépjünk-e vagy bent maradjunk", hanem az, hogy ha már bent vagyunk, hogyan viselkedjünk. És ha már matyóföldön volt, hízelgett is a matyóknak:

Ahogy nézem, nem is szentek üldögélnek ott (az EU-ban). Sokkal inkább harcosokat látok magam körül, amikor a miniszterelnökök összegyűlnek. És én is úgy ülök ott, mint matyó legény az ivóban: mindig ott van a csizmaszárba a bicska, ki tudja, mit hoz a következő pillanat.

Az, hogy a Jobbiknak neki kellett mennie, logikus lépés. Még az MSZP-s Nyeste is úgy látja, hogy a szélsőjobboldali párt helyben sokkal erősebb, mint amennyire országosan mérik. A Jobbik egyik témája a közbiztonság. Bóta az Indexnek felidézte, hogy tavaly nyáron éppen Tállai lakását fosztották ki bűnözők és a tanyavilágban még cudarabb a helyzet.

Az ellenzék állítólagos erősödése azért is meglepő, mert a helyi médiában csak a Fidesznek osztanak lapot, sem a Matyó TV-ben, sem az önkormányzati lapban nem kap helyet az MSZP-s és a jobbikos jelölt, ellentétben Tállaival. Az MSZP-nek ugyan volt óriásplakátja, de néhányat megrongáltak, Mezőkövesden pedig inkább Tállai plakátjaival találkoztunk, ritkább esetben Nyestéjével, a jobbikos jelölt plakátját pedig alig láttuk. 

A Jobbik és az MSZP jelöltje is veszettül járja a környéket, szerda délelőtt a szocialista jelölt az 50 kilométerre arréb található Sajóládon tartott fórumot. Azt mondta, hogy a helyi polgármester nem engedte meg, hogy a közösségi házba legyen az esemény, úgyhogy végül a piactéren gyűlt össze harminc ember, ami szerinte egy hétfő délelőtt "jelentős létszámnak" számít.

A szocialista szimpatizánsok Orbán nagygyűlésekor is ellendemonstrációt tartottak, de a rendőrök csak több száz méterre távolabb engedték meg, hogy tábláikkal felvonuljanak, így lényegében csak azokkal a Fidesz-szimpatizánsokkal találkozhattak, akik arrafelé mentek el. Néhányukkal szóváltásba is keveredtek.  

Ahogy más városokban, Orbán Mezőkövesden is arra buzdította híveit, hogy vasárnap menjenek el szavazni és ne spekuláljanak, csak a Fideszre szavazzanak. Szinte ugyanazt mondta és ugyanúgy mozgósított, ahogy a nagygyűlés-hakni további állomásain, Baján és Dombóváron. 

Van egy barátom, aki azt mondta, hogy még négy nap és addig már csak egyet alszunk

- utalt arra, hogy a kampánynak még nincs vége. 

A gyűlés végén a Fidesz-szimpatizánsok nem tudták megérinteni a kormányfőt, így az a 2002-es mezőkövesdi jelenet is elmaradt, amit egy emlékezetes fotó örökített meg annak idején. Orbánhoz akkor egy idős asszony lépett oda és megcsókolta a kezét. A helyiektől megtudtuk, hogy a néni biztosan nem vett részt már ezen a gyűlésen. Néhány éve ugyanis elhunyt.