Bajnai, Jávor, Szelényi az EP-lista élén

2014.04.17. 13:40 Módosítva: 2014.04.17. 13:42
A volt miniszterelnök azonban nem menne Brüsszelbe, tehát valójában a PM-es Jávor Benedek a listavezető. A harmadik helyen lévő Szelényi Zsuzsanna pedig Bajnai Gordon magyar parlamenti mandátumára is esélyes.

Az Együtt-PM elnöksége csütörtök reggel véglegesítette a pártszövetség európai parlamenti listáját: Bajnai Gordon volt miniszterelnököt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szelényi Zsuzsanna egykori fideszes politikus, a Haza és Haladás alapítója, Krasztev Péter irodalmár, a Pozsonyi Magyar Intézet volt vezetője és Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere követi.

Bajnai Gordon bő egy hete jelentette be, hogy nem ül be se a magyar, se az Európai Parlamentbe, mostani listavezetői pozíciója tehát szimbolikus. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Együtt-PM legalább 5 százalékot szerez május 25-én, a PM-es Jávor Benedek jut ki Brüsszelbe elsőként.

Jávor az európai zöldek frakciójába ülne be, az Együtt-PM nem PM-es bejutói azonban – ha lesznek ilyenek – minden bizonnyal a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét (S&D) erősítenék, ahogy például az MSZP európai képviselői is. Jelenleg azonban az a legvalószínűbb, hogy az Együtt-PM egyetlen mandátumot szerez.

A Jávort követő Szelényi Zsuzsa a találgatások szerint Bajnai Gordon magyar parlamenti mandátumára is esélyes, a volt miniszterelnök helyére ugyanis a Haza és Haladásból érkezhet egy politikus. Ez Szigetvári Viktort, Szelényit vagy a volt OTP-s elemzőt, Pápa Leventét jelenti, közülük azonban Szigetvári tegnap az ATV-n bejelentette, nem lesz képviselő.

Hogy végül Szelényihez vagy Pápához kerül-e Bajnai mandátuma, arról az Együtt-PM vezetősége még nem döntött. Ám ha Szelényire esik a választás, az a rendkívül furcsa helyzet is előállhat, hogy egy jó EP-szereplés és brüsszeli kijutás esetén neki is tovább kell adnia a Bajnaitól a magyar parlamentben örökölt mandátumát valaki másnak.

Érdekesség, hogy a korábbi találgatásokban Balázs Péter volt külügyminiszter neve mint lehetséges EP-listavezető is felmerült, végül csak az ötödik lett.

Az Együtt-PM európai parlamenti listája

  1. Bajnai Gordon
  2. Jávor Benedek
  3. Szelényi Zsuzsa
  4. Krasztev Péter
  5. Balázs Péter
  6. Dorosz Dávid
  7. Benedek Márton
  8. Daróczi Gábor
  9. Herman Zita
  10.  Hajdu Nóra
  11.  Dávid János
  12.  Szilágyi Péter
  13.  Sértő Radics István
  14.  Teket Melinda
  15.  Borsos Gábor
  16.  Bátyai Edina
  17.  Dienes Csilla
  18.  Datki Szabolcs
  19.  Dr. Szegedi István
  20.  Szeles András
  21.  Erőss Gábor
  22.  Simándi Szelim
  23.  Nagy Sándor
  24.  Hídvégi Gábor
  25.  Szalóczy Géza
  26.  Kovács Márton
  27.  Cseke Gyula
  28.  Réz Ágnes
  29.  Kövesdi András
  30.  Bence Ottó
  31.  Berkecz Balázs
  32.  Rauschenberger Péter
  33.  Szabó Rebeka
  34.  Szabó Tímea