Welsz kapcsolatai: rejtélyes eltűnés, titokzatos halál

2014.04.23. 07:48 Módosítva: 2014.04.23. 07:49
Egy nagymegyeri borász februárban búcsúlevelet hagyott hátra, de a holtteste máig nem került elő. Egy másik szlovákiai magyar vállalkozót március közepén áfacsalás miatt letartóztattak, de a vizsgálati fogságban állítólag meghalt. Az Index úgy tudja, mindketten a rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamás szlovákiai kapcsolatai közé tartoztak, egy dunaszerdahelyi borozóban korábban többször találkoztak hármasban. A szálak az alvilághoz vezetnek.

Egy nappal azután, hogy február 4-én a Magyar Nemzet megnevezte, hogy az MSZP elnökhelyettese, Simon Gábor 240 millió forintnyi devizát tart egy  osztrák bankszámlán, a szlovákiai Nagymegyeren nyoma veszett egy helyi vállalkozónak. A 43 éves Dömény Zoltán a szlovákiai székhelyű Feed Trade cég tulajdonosa, ismert borász. Három nappal eltűnése után a vállalkozó a szlovákiai Izsán bukkant fel. Egy idős bácsi látta, amint a töltésnél a férfi leparkolta az autóját, majd a Duna felé futott. A szemtanú szerint Dömény nagyon furcsán, zaklatottan viselkedett. „Rám dobta a kabátját, és azt mondta, hogy beleugrik a Dunába” – emlékezett vissza a bácsi a találkozásukra egy helyi tévének.

Azóta Döménynek se híre, se hamva, csak annyit lehet tudni, hogy a töltés mellett leparkolt autójában egy búcsúlevelet hagyott hátra. A levél létezését az Indexnek Dömény felesége is megerősítette. Arról is beszélt, hogy a rendőrség nem mond neki semmit, így nem tudja, mi lehet a férjével. Tény, hogy a holttestét a mai napig nem találták meg. Úgy tudjuk, a szlovák nyomozók azzal a verzióval is számolnak, hogy Dömény csak az öngyilkosság látszatát keltette, de valójában felszívódott.

Egyszer már elrabolták

Bármi is történt a borásszal, az valószínűleg összefüggésben lehet azzal az áfacsalással, amibe információnk szerint ő és a cége belekeveredett. Úgy tudjuk, az áfacsalásban érintett szlovák és magyar cégek nevét Dömény a búcsúlevelében is megnevezte, sőt, a csalás folyamatát is leírta, azt, hogy melyik cég kinek számlázott. A levél tartalmáról a felesége nem akart az Indexnek beszélni. De nem csak ő volt szűkszavú. Néhány, neve elhallgatását kérő, Dömény környezetéhez tartozó informátoron kívül mindenki más hallgat. Van, aki bevallottan fél, nehogy fecsegésével kiváltsa a nagy volumenű áfacsalás mögött álló magyar alvilági körök haragját. 

Félelmük nem alaptalan: a vállalkozó környezetéből úgy tudjuk, Döményt tavaly ősszel elrabolták, összeverték és csak napokkal később, Magyarországon, egy erdőben engedték szabadon. Akkor kórházba került, és kis időbe telt, mire felépült. A borász ezután a szűkebb környezetének beszélt a csalásban érintett szlovákiai és magyar cégekről.

Dömény környezetében többen megerősítették az Indexnek, hogy eltűnése előtt rettegett azoktól, akik az áfacsalásba állítása szerint belerángatták. „Az utolsó percig a helyi és a győri alvilág itt ült a nyakán, nehogy valamit elköpjön" – mondta róla az Index egyik informátora. Szerinte az áfacsalást, amibe Dömény belekeveredett, Magyarországról irányították.

Letartóztatták, aztán meghalt

Dömény eltűnése azért (is) érdekes, mert a nagymegyeri vállalkozót információnk szerint még 2012-ben a nemrég rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamás is legalább háromszor felkereste. Welsszel volt egy másik szlovákiai vállalkozó, B. Gyula is. Információnk szerint B. Gyula, Dömény és Welsz egy dunaszerdahelyi borozóban találkozgatott és beszélt üzleti ügyekről. B. Gyulát idén március 17-én fogta el a szlovák rendőrség egy 1,6 millió eurós áfacsalási ügy nyomozásakor, miután razziát tartottak Nagymegyeren, Nádszegen, Galántán és Felsőszeliben. A rajtaütéskor bizonylatokat, iratokat, adathordozókat foglaltak le. B-t előzetes letartóztatásba helyezték, de néhány nappal később a vizsgálati fogságban elhunyt.

Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a Simon-ügy és a Welsz elleni vizsgálat, valamint B. Gyula elfogása között, a dátum mindenesetre érdekes: március elején a magyar rendőrség már javában Welsz nyakán lógott, az érdi vállalkozó három nappal B. elfogása után halt meg, nem sokkal később pedig a szlovákiai vállalkozó is elhunyt. Legalábbis ha igazak az ezzel kapcsolatos hírek. 

Mentők és rendőrök az állomáson, ahová Welsz Tamást szállították, miután rosszul lett a rendőrautóban
Mentők és rendőrök az állomáson, ahová Welsz Tamást szállították, miután rosszul lett a rendőrautóban
Fotó: Index

B. Gyula halálának körülményeiről ugyanis keveset, sőt szinte semmit sem tudni, mivel azt hivatalosan nem erősítették meg. A Parameter nevű szlovák lap írt ugyan a cukorbizniszben érdekelt „B. Gyula” haláláról, de Adrián Baláž, a szlovákiai  Büntetés-végrehajtási Őrök Testületének vezetője azzal hárította el a szlovák lap megkeresését, hogy „sem a kérdéses személy, sem a hozzátartozói írásos beleegyezésével nem rendelkezik, így nem közölhet információt a személyét illető kérdésekben”.

B.-t a rendőrség azzal gyanúsította, hogy egy olyan áfacsaló bűnszervezet tagja volt, amely elsősorban Nagyszombat, Pozsony és Nyitra megyében tevékenykedett, pontosan szervezve és megtervezve az egyes lépéseket. Rajta kívül még két gyanúsítottja van az ügynek. Több beszállítótól nagy mennyiségű cseh kristálycukrot vittek be Szlovákiába, majd hamis adóigazolásokkal és adóbevallásokkal 1,6 millió euró adót igényeltek vissza az államtól. 

Amíg tartott a védelem

Szűkebb környezetének Dömény is hasonló csalásokról számolt be, de azokban az ügyletekben a saját cégén kívül szlovákiai és magyar cégeket nevezett meg. Az egyik magyar céget sikerült is beazonosítanunk, ám a cég vezetőjének hollétéről semmit nem tudni. A cég ellen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) felszámolást indított, de a felszámolóbiztos sem tud semmit arról, hol lehet a társaság ügyvezetője, a kft. papírjait sem kapta meg. A NAV-nál érdeklődtünk, van-e vagy volt-e olyan büntetőeljárás folyamatban, amiben ez a cég érintett, de az adóhatóság közölte, hogy „konkrét céggel kapcsolatban” nem tudnak információt közölni. 

Ha igazak azok az értesülések, hogy közvetlenül a halála előtt Welsz Tamás olyan dokumentumokat adott át a rendőröknek, amelyekből kiderül, kikkel és mit üzletelt, akkor akár azokra az ügyletekre is fény derülhet, amelyekbe Dömény és B. Gyula keveredett. De az sem kizárt, hogy Dömény eltűnése és B. halála, valamint a Welsz Tamás körüli felhajtás között összefüggés van. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a Dömény-féle ügyletekben Welsz feladata volt biztosítani a politikai védelmet a különféle hivatalokban. Így könnyen lehet, hogy amikor tavaly novemberben az addig sérthetetlennek hitt Welsz ellen az Interpol körözést adott ki, majd a Simon-ügy kirobbant, több üzleti partnere is aggódni kezdett, hogy bajba kerülhet. 

Egyelőre nem tudni, mi okozta Welsz halálát, de továbbra is erős a gyanú, hogy nem természetes ok miatt halt meg. Információnk szerint élettársa is azt vallotta, hogy Welsz a Simon-ügy kirobbanása után már nem tudta bizonyítani üzletfeleinek, hogy bármilyen politikai vagy titkosszolgálati háttere lenne, ezért egyre többen fenyegették meg azok közül, akiket több százmilliós összegekkel vert át.

A Sólyom légitársaság egykori vevőjelöltje, akit egy panamai csalás miatt az Interpol is körözött, egy rendőrautóban halt meg, amikor a hatóságokkal együttműködve Simon Gábor volt MSZP-s képviselőre terhelő bizonyítékokat adott át a rendőrségnek egy olyan bankszámlával kapcsolatban, amit egy hamis afrikai útlevéllel ő nyitott meg

Amikor Welsz az új Elvis

A Népszava kedden arról írt, hogy Welsz Tamás nem is halt meg, hanem tanúvédelmi programba került. Az MSZP-közeli lap „egymástól független titkosszolgálati forrásból” származó feltételezésként ír erről, de ez az állítás több okból is valószínűtlen. 

Egyrészt, ha Welszet tanúvédelmi programba akarták volna tenni, akkor jóval egyszerűbb fedősztorit kreálhattak volna annál, minthogy valamilyen egzotikus méreggel végzett magával, és nyomozók kezei között halt meg. Ezzel ugyanis éppen hogy az esettel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket erősítik meg, ráadásul úgy, hogy abból a hatóságok nem jöhetnek ki jól. Welsz esetében elég lett volna, ha egyszerűen csak eltűnik az országból, vagy más módon "iktatják ki". De semmiképpen sem ilyen teátrálisan. Az pedig közvetlenül a halála után érezhető volt, hogy a rendőrség nem tudta jól kommunikálni az esetet. (Azt a sajtóértesülést például, hogy Welsz a rendőrautóban közölte a nyomozókkal, hogy bevett valamit, és már nem tudnak mit tenni, az Indexnek is megerősítették a nyomozásra rálátó források, noha a rendőrség ezt hivatalosan tagadja.)

Másrészt, Welsz halálának többen szemtanúi voltak, köztük mentősök, orvosok, némelyikük a sajtónak is fecsegett. Ha halála kamu lett volna, akkor a tervbe nagyon sok, különböző területen dolgozó embert, köztük civileket kellett volna beavatni. Ez is életszerűtlenné teszi ezt a verziót.