Kishantos: mindenki győztesnek érzi magát

2014.04.25. 15:54

Három tárgyalással kezdődtek meg pénteken a kishantosi birtokperek, amelyeket birtokvédelem miatt az új bérlők és a korábbi bérlő is elindított, és úgy tűnik, hogy mindenki győztesnek érzi magát benne. 

A Greenpeace Hungary posztja szerint 

a ma Székesfehérváron zajlott három birtokvédelmi per közül kettőnél Kishantos javára döntött első fokon a bíróság, a harmadik perben pedig halasztást rendelt el. A bíróság megerősítette, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony. Az „új nyertesek” tehát nincsenek birtokon belül, így nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen.

Ezzel szemben Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára kedvezőnek nevezte, hogy

a bíróság nem állapította meg, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult lenne az általa korábban bérelt terület használatára, illetve birtokban lenne, igaz, az új bérlőkre vonatkozóan sem állapította ezt meg.

Bitay Márton sajnálatosnak tartja, hogy"állandóan jogvitában kell állnia az államnak ezzel a kft.-vel, amely most sem hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy tavaly ősszel lejárt a szerződése".

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya a hivatalos honlapján közzétett közleményében rámutatott, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi eljárásokban a Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője – mint kijelölt hatóság – által meghozott határozatokkal szemben összesen nyolc keresetlevél érkezett a Székesfehérvári Járásbíróságra, valamint birtokvédelem érdekében maga a társaság is kezdeményezett peres eljárást.

A járásbíróság a keresetlevelekkel kapcsolatos hiánypótlási felhívásokat követően három ügyben pénteken kezdte meg a tárgyalást. A további peres ügyekben az első tárgyalások jövő hétfőn és kedden lesznek.