Újpesten fogják meg a legtöbb tolvajt

2014.04.30. 07:32

Mostanában tárgyalják szerte az országban az önkormányzati képviselő-testületek a helyi rendőrkapitányságok éves jelentéseit 2013-ról. A budapesti kerületekről szóló beszámolók közül is sokat el lehet már érni az önkormányzati honlapokon, az áprilisi testületi ülésekre készült előterjesztések között. Olvasható például Csepel, Ferencváros vagy épp a Belváros beszámolója.

A jelentésekben közölt helyi bűnügyi adatokat érdemes óvatosan kezelni, mert a bűnözési statisztikákat a legkülönfélébb dolgok torzíthatják, 2011 például egyetlen elszabadult ügynök miatt lett az utóbbi húsz év legdurvábbja a gazdasági bűncselekményekben.

A lakosság szempontjából a beszámolók legérdekesebb része az lehet, ami az úgynevezett nyomozáseredményességi mutatókról szól, ebből derül ki ugyanis, hogy ha valaki áldozattá válik, mekkora eséllyel találja meg a rendőrség a feltételezett tettest.

Nyomozáseredményességben Újpest az egyik legsikerebb budapesti kerület a rendőrkapitány, Terdik Tamás beszámolója szerint. Az általános eredményességi mutatójuk 2013-ban 43,2 százalék volt, és van néhány olyan bűncselekménytípus, amelyek felgöngyölítésében az újpesti rendőrök a legprofibbak egész Budapesten.

Lopásoknál (ebben benne vannak a betöréses lopások is) 17,7 százalékos eredményesség mutatóval lettek elsők a fővárosban, kocsilopásoknál pedig már 13,9 százalékos is elég volt a budapesti első helyhez.