Lakást adott az önkormányzat a fideszes családjának, nincs ebben semmi különös

2014.05.13. 17:47

Az ügyészség elutasította az Együtt-PM Szövetség feljelentését Keszegné Menczer Erzsébet volt országgyűlési és jelenlegi önkormányzati képviselő lakásügyével kapcsolatban. Az Együtt-PM politikusai még márciusban, hivatali visszaélés és csalás gyanúja miatt tettek feljelentést.

A szűkös szülői házra való hivatkozással utalt ki önkormányzati bérlakást az III. kerület a helyi fideszes önkormányzati képviselő leendő menyének. Menczer Erzsébet – aki egyben a Fidesz parlamenti jelöltje is volt – maga is megszavazta a döntést, és nem jelezte, hogy saját családjáról van szó. 

Menczer Erzsébet a Fidesz képviselője
Menczer Erzsébet a Fidesz képviselője
Fotó: Kovács Attila

Óbuda-békásmegyeri képviselő-testület 2013 nyarán egyhangúlag döntött arról, hogy Harangozó Laura számára bérbe adja az önkormányzat tulajdonában álló Kaszásdűlő utcai kétszobás, összkomfortos, beköltözhető állapotú lakást.

A polgármester, ha az önkormányzat hivatali dolgozói közül valaki igényli, évente öt esetben tehet javaslatot ingatlan bérbeadására. Mint önkormányzati dolgozó, Harangozó Laura is kérelmet adott be egy lakásra azzal az indokkal, hogy vőlegényével annak szüleinél laknak. Ezt az állapotot azonban nem tartják ideálisnak a családalapításhoz, albérletbe nem mennének, saját lakást pedig nem tudnak vásárolni.

Harangozó Laura vőlegénye név szerint nem szerepelt az előterjesztésben. Keszeg Dániel Keszegné Menczer Erzsébet fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő fia. 

Keszegné nem jelezte személyes érintettségét képviselőtársainak, ezzel megszegte hivatali kötelezettségét.

Az ügyészség elutasította a hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával beadott feljelentést, az önkormányzat viszont összeférhetetlenség miatt megbüntette Menczert. 

Egy bejelentés alapján Bús Balázs polgármester kivizsgáltatta a bérlakásokkal kapcsolatos döntéseket, és ekkor derült ki, hogy Menczer valóban mulasztott. A testület alapszabálya szerint az ilyen összeférhetetlenségi ügyekben egy hónapos tiszteletdíj megvonás szabható ki. Menczer Erzsébetre is ezt alkalmazták.

Azóta kiderült viszont az is, hogy összeférhetetlenségi vizsgálattal kell szembenéznie az Együtt-PM III. kerületi képviselőjének is. Ő egy árvíz utáni Római parti bérleti díj elengedésről szóló döntésnél mulasztotta el jelezni, hogy az ő bérlője is érintett.