Kirúgták a tilosba tévedős közlemény íróját

2014.05.20. 12:22

A Legfőbb Ügyészség kommunikációs osztálya kedd délután a következő közleményt adta ki:

A Nógrád Megyei Főügyészség 2014. május 16-án kiadott közleménye kapcsán - az ügy nem körültekintő nyilvánosság elé tárásával, illetve a sértetti jogokat és méltóságot csorbító címadással - a megyei főügyészség szóvivője hibázott, ezért dr. Polt Péter legfőbb ügyész a mai nappal felmentette a sajtószóvivői feladatai alól.

"Az ügyészség minden ilyen tudomására jutott esetben a törvény szigorát kívánja érvényre juttatni" - írta az Indexnek néhány órával korábban a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője, Pityi Norbert (a szóban forgó, pénteki közlemény alatt nem az ő neve szerepelt) azzal a pedofilüggyel kapcsolatban, amelynek az ügyészségi kezelését nyílt levélben bírálta hétfőn két nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezet, a NANE és a Patent Jogvédő Egyesület.

A nyílt levélbe foglalt kritikának két fő iránya volt, az egyik az esetről beszámoló ügyészségi közlemény címadására vonatkozott. "Tilosba tévedt férj" volt a címe a pénteki közleménynek, amely arról szólt, hogy a vád szerint a 61 éves D. József egy 11 éves kislány bugyijába nyúlkált. A NANE és a Patent válasza az volt erre:

Egy 11 éves gyermek ellen gondosan megtervezett módon elkövetett szexuális erőszak semmilyen hírérték-növelés céljából nem nevezhető „tilosba tévedés"-nek.

Az ügyészség honlapján már hétfő délelőtt sem találtuk a bírált sajtóközleményt. Pityi Norbert szóvivő közölte: a sajtóközlemény címére vonatkozó reakciók alapján úgy döntött az ügyészség, hogy a közleményt nem szerepelteti tovább a honlapján.

Míg a civilek nyílt levele az eset elbagatellizálását rótta fel az ügyészségnek, a szóvivő szerint az esetről eleve éppen azért adtak ki közleményt, mert

"mind a sértettek, mind az elkövetők, de egyben valamennyi olvasó számára világossá kívánják tenni, hogy az ügyészség minden ilyen tudomására jutott esetben a törvény szigorát kívánja érvényre juttatni".

A NANE és a Patent nemcsak a címadás miatt bírálta az ügyészségi közleményt, hanem annak tartalma miatt is: szerintük hiba volt szeméremsértésnek minősíteni a történteket, mert valójában szexuális erőszak történt, amelyért sokkal szigorúbb büntetés szabható ki a bíróságon.

Az ítélet lehet majd szigorúbb

Az új Btk. szerint szeméremsértést többek között az követ el, "aki mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti". "A rendelkezésre álló bizonyítékok a Balassagyarmati Járási Ügyészség szerint e bűncselekmény miatti vádemelést tették lehetővé" - írta az ügyészségi szóvivő.

Hozzátette, hogy a büntetőeljárás a Balassagyarmati Járásbíróságon dől majd el, és a tárgyaláson az ügyész a bizonyítás eredményeképpen a tényállást és a minősítést bármikor módosíthatja,  a vádat ki is terjesztheti, és a vádirati minősítés egyébként sem köti a bíróságot. Súlyosabb bűncselekményt is megállapíthat a bíróság, ha minden kétséget kizáróan bizonyíthatónak találja azt.

A nyílt levélre adott ügyészségi válasz azzal zárult, hogy mivel "az ügyészség minden esetben  a sértettek, azaz a jogaikban, jogos érdekeikben megsértett személyek oldalán áll, ezért - különösen  a hasonló jellegű bűncselekmények esetén - a jogvédő szervezetek természetes partnere". 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport